De sidste citronagurker – og de første vindruer

De sidste citronagurker – og de første vindruer

Jeg kom lige forbi – på vej for at plukke de sidste bønner – og så fik jeg øje på, at den store citronagurkplante stod med mange visne blade.

Citronagurkens blade er ved at visne.
Citronagurkens blade er ved at visne.

Jeg er ikke helt sikker, men det ligner så meget begyndende agurkskimmel, at der ikke kan tages nogen chancer. Lige inde på den anden side af drivhusglasset har jeg to miniagurkplanter, som sætter nye skud og agurker. Og det skal de gerne blive ved med en måned endnu.

Derfor gjorde jeg kort proces. Høstede de sidste citronagurker og bar plantedelene ned bag i haven til kompostbunken. Heldigvis var der en ret moden citronagurk, hvor jeg nok kan tage frø fra, hvis den får lov til at ligge og modne et stykke tid.

Det gav lys og luft til chilierne og appelsintagetes, som har stået lidt indeklemte. Jeg havde ingen anelse om, at citronagurken ville vokse så vildt på friland.

Chili og appelsintagees.
Chili og appelsintagees.

De modne citronagurker skal skrælles og kernerne er store. Ingen tvivl om, at de skal spises små og umodne. Men de modne, orange agurker er meget dekorative, så de ender i en skål foreløbig, mens frøene udvikles færdige.

Monde Citronagurker.
Der var nogle få frugter, som havde fået lov til at vokse sig store, og de er ved at være modne.

Det var de sidste – og nu til de første: vindruerne. Jeg plukkede de første modne drueklaser i dag, og der er mange druer på hver klase. Lidt snyd, for vindruerne er meget små, men kerneløse. De smager dejligt – det er rigtig slow food, det tager tid at spise dem.

Jeg ved ikke hvad sorten hedder. Det er en plante, som Jens Michael Gundersen engang tog ud af sin bil, da han var på vej hjem fra et besøg i Tyskland, tror jeg det var. Den mente han skulle vokse i min have. Det er længe siden, dengang hvor kernefri druer ikke var så almindelige.

Små kerneløse vindruer.
Små kerneløse vindruer.

Jeg fortalte i går, at jeg havde sået spinat i flere omgange, og intet var kommet op. Det er ikke helt rigtigt. I dag fandt jeg tre korte rækker, hvor der er mange flere planter, end der er brug for. Jeg havde glemt, at jeg lige havde klemt 3 rækker på tværs af bedet mellem et højt bønnestativ og nordsiden af drivhuset. Nu spekulerer jeg på, om nogle af planterne kan flyttes. Det skulle blive plantevejr i weekenden. Og spinat skal ikke stå så tæt, så stresses de og går hurtigt i blomst.

Spinaten er spiret godt.
Jeg har sået rigeligt med frø – og de er spiret godt. Her!

Jeg har også nogle rækker med små salatplanter, som jeg kan plante ud af, når der kommer et par weekenddage med regn. Her ved jeg at det er muligt at flytte dem til et sted med ledig jord. Det er der dog ikke så meget af i min have lige nu. I år har jeg været flittig med at så og plante igen.

Små salatplatner.
God fremspiring eller sået for mange frø? Ligemeget, det er godt at have planter parat.

Og hvis der er ledig jord, sår jeg efterafgrøder inden regnen kommer. Måske kan jeg så under de bønnestativer, hvor planterne er ved at være færdige, men eftermodner de sidste bøner til frø. De to kartoffelbede, som blev sået til med grøngødning, står nu flotte grønne.

Efterafgrøde efer 12 dage fra såning.
Efterafgrøden er sået 17. august – det spirer og vokser hurtigt-

2 thoughts on “De sidste citronagurker – og de første vindruer

  1. Hej Karna!

    Jeg tror bestemt, at din vindrue er af sorten ‘Korender’. Den vil jeg meget gerne have en stikling af, hvis der bliver mulighed for det på et tidspunkt.

    Hilsen Jesper Bay

    1. Fantastisk, at du kan sætte sortsnavn på. Det må vi nok kunne finde ud af. Stiklinger kan sendes, og jeg kommer med mellemrum til København.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere