Store hagl lavede huller i blade og æbler

Store hagl lavede huller i blade og æbler

Det lynede helt vildt i går aftes, men uden regn. Pludselig lød der nogle smæld mod ruden. Det var lyden af de første store hagl, der ramte ruderne i stuen. Der gik lige et øjeblik, før vi var klar over, at det var hagl, for så store hagl, har jeg aldrig set. Da vi åbnede døren ud, kom de helt ind i entreen. De var mellem 1/2 og 1 cm store.

Et halvsmeltet hagl
Et halvsmeltet hagl samlet op på entregulvet.

Min mand siger, at det varede 2-3 minutter. Jeg syntes, at det varede en evighed. Jeg tror jeg var lidt i chok – tænkte på min svigermors og min mands beretning om et år, hvor et haglvejr smadrede afgrøderne på Bogø. Det var i juni – jordbærrene var mast og roetoppene lå som ensilage på markerne. Min far var husmand, og vi havde en forsikring mod haglskade – han kunne også nogle historier om helt ødelagte marker.

Jeg kunne se min køkkenhave totalt smadret – alt mit arbejde og vores mad. Heldigvis holdt det op efter nogle minutter. Uvejret med torden og skybrudslignende regn var ligegyldigt, det ville haven overleve.

I morges var det næsten lige ud af sengen og rundt i haven for at se, hvad der var sket. Regnen havde skyllet jord ud på flisegangene – utroligt, når haven lige som resten af Lolland er flad som en pandekage. De små nyudplantede planter lå hen af en jord, som var totalt sammenklasket – der var jo intet til at beskytte den. En lære om at lægge lidt jorddække ud mellem nyudplantede planter. Når jeg normalt ikke gør det, skyldes det solsorternes aktive skraben for at finde insekter, som tit ender med, at planterne også skrabes væk. Godt jeg havde dækket det nysåede gulerodsbed med to lag fiberdug.

Rødbedeplanter efter skybrug.
Små rødbedeplanter plantet ud for to dage siden.

Det var godt, at haglene ikke var blevet ved i mere end nogle minutter, for de havde slået hul i en hel del blade, nogle steder var haglet gået direkte gennem bladet og havde efterladt et hul. Jeg fandt også få æbler, hvor der var slået hul.

Haglskade på æbler
Se haglskaden midt i billedet.

Jeg har for en hel del år siden haft haglvejr først i juli. Her var der skader på bønneblade og æblerne fik små brune forkorkninger der, hvor de var blevet ramt af hagl, men ellers fejlede de ikke noget, heller ikke med holdbarhed. Men de skader viste sig først senere, så det blivef lidt nervepirrende at se, hvad der sker denne gang med æblerne.

Her er nogle billeder af de bladskader, som haglene har givet:

Haglskade på bladbedens saftige blade.
Haglskade på bladbedens saftige blade.
Haglskade på blad af hvid rødbede.
Haglskade på blad af hvid rødbede.
Bønnernes blade havde en del skader.
Bønnernes blade havde en del skader.
Grorginernes blomster var også mærkede af regn, blæst og hagl. Men her springer nye ud snart,
Georginernes blomster er også mærkede af regn, blæst og hagl. Men her springer nye ud snart,

Heldigvis havde jeg andet at lave i dag end gå rundt og se på skader. Mit yngste barnebarn er på ferie i den her uge, så i stedet for har vi plukket og spist os gennem haven med årets sidste jordbær, masser af hindbær, ærter, agurker, gulerødder, salat, stikkelsbær, ribs.

I dag fik vi aspargeskartofler for første gang, og de har en god størrelse og smager rigtig godt. Så de skal nok toppes af snart, så de ikke ødelægges af kartoffelskimmel. De er meget  modtagelige. Men endnu har jeg ingen tegn set på kartoffelskimmel i mine kartoffelbede – jeg kigger efter næsten dagligt.

Men stort set alle skadedyrsangreb og sygdomme i haven er uden betydning i forhold til et haglvejr, som kan smadre alt. Jeg er taknemlig for, at det holdt op så hurtigt.

Kun to km herfra var haglene 3 cm store – se billeder på Folketidende

Se også den her hvedemark, der er meldt ind om haglskader i landbruget – Landbrugsavisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere