Højt ukrudt og flere frø i jorden

Højt ukrudt og flere frø i jorden

Hvad er det, der står mellem porrerne? Det er den slags spørgsmål, som min mand pludselig kommer med, når jeg er midt i noget helt andet. Og det rammer jo lige ned i et ømt punkt, for jeg ved jo godt, at det porrebed skal luges, og der står nogle enkelte stykker højt ukrudt – lige så høje som porrerne. Ja, de må væk, for snart vil de kaste frø. Og så må jeg jo i gang.

Højt ukrudt i porrer.
Porrer klarer sig ret godt med lidt ukrudt, men det kan blive for højt.

Det tager ikke ret lang tid at luge det høje ukrudt væk, det sker bare ikke løbende, når det pokkers net skal af. Jeg havde for et par år siden så mange porremøl, at vi ikke havde egne porrer en stor del af vinteren. Derfor er der net over.

Da nettet nu var taget af, kunne gangen mellem porrebedet og bedet med gulerødder under fiberdug lige så godt blive hakket, og når nu fiberdugen var taget halvt af, så kunne jeg jo lige så godt tage den helt af og lægge bionet over.

Bed med gulerødder og persillerødder under fiberdug.
Bed med gulerødder og persillerødder under fiberdug.

Ja, også var der gangen på den anden side af porrebedet, som jeg også lige kunne fjerne ukrudt fra. Her står spidskål under bionet. Det var det problembed, hvor intet ville gro, og kun en tredjedel af mine Filderkraut kål overlevede. Noget åd rødderne – og det var ikke kålfluelarver. Nu ser bedet sådan her ud.

Frodigt kålbed.
Frodigt kålbed.

Hvad er der sket? Mit bedste gæt er, at jeg såede radiser samtidig med at jeg efterplantede med spidskål og nogle underlige kål (dem med blomster), som i følge posen burde være broccoli. Jeg har hevet nogle radiser op og der er noget, der æder af radiserne. Jeg oplevede noget lignende sidste år med at så radiser som larveføde. Dengang fordi jeg havde læst, at kålfluelarver foretrækker radiser.

Radiserne er fyldt med gnav.
Radiserne er fyldt med gnav.

I dag brugte jeg en times tid på at så nyt. Det er nemlig ikke kun godt plantevejr, men også godt såvejr, bortset fra til bønner. Her venter jeg til lørdag, hvor der kommer sol og varme igen. Da vil jeg så sidste hold lave bønner. I dag såede jeg en række dild og en række bladbeder af et par forskellige sort og mine egne høstede frø. Bladbeder giver så megen fest og farver til køkkenhaven i efteråret og det tidlige forår.

Jeg har haft et fantastisk flot salatbed, men vi har slet ikke nået at spise alle salathovederne. Der er også salat i bunden i et par majsbede. Jeg får altid plantet for mange salatplanter ud, men de er så flotte, at jeg slet ikke kan lade være.

Salatplanterne er ved at gå i blomstring.
Salatplanterne er ved at gå i blomstring.
Flot icebergsalat
Jeg høstede et par iceberghoveder og en del rød egebladet salat, inden resten kom i trillebøren.

Nu blev bedet ryddet, og jeg fik sået sidste hold gulerødder. Det var denne gang sommergulerødder, jeg såede, da jeg ved, at de vil kunne nå at give nye lækre gulerødder i november/december, når de sås inden 20.juli. Jo før, jo bedre.

Oprilning til såning af gulerødder.
Så er der klar til at så gulerødder.

Når jeg sår gulerødder, dækker jeg altid med et lag fiberdug lagt fladt ud over bedet, indtil de begynder at spire. Det holder på fugtigheden, ogkatte og fugle kan ikke ødelægge min såning. Sjaskregn og vanding gennem fiberdugen ødelægger ikke jordstrukturen. I dag lagde jeg to lag på, da der er varsel for skybrud i nat. Jeg fjerner et ene igen. Nu håber jeg bare, at de spirer rigtig godt, for med udsigt til sol, sommer og ingen regn efter næste weekend, kan det blive svært at så om.

2 thoughts on “Højt ukrudt og flere frø i jorden

  1. Meget spændende at høre, du sår gulerødder her i juli. Det må jeg straks prøve. Jeg har forsøgt med matrem hist og her i min køkkenhave – som du bruger tagetes. I al fald ser det ud til at iceburg planterne trives med matrem som nabo.

    1. Jeg har også matrem i min have, og fordelen er at de kommer af sig selv – til overflod, men de er nemme at hakke om. Da jeg i sin sin fik et par planter af min svigermor, var hun næsten uvenner med min svigerfar på køreturen hertil. Han mente at det var meget forkert at slæbe dem ind i min have, når de gror som ukrudt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere