Selleri – fjern sideskud og giv gødning

Selleri – fjern sideskud og giv gødning

Det er svært at bevare illusionen om, at det stadig er sommer, eller bare sensommer, når visne blade blæser ned om ørerne på mig. Jorden er så tør, at æbletræernes blade falder af. Det gør æblerne også, men det er foreløbig kun dem med orm i. I dag kørte jeg med lidt dårlig samvittighed en halv trillebørfuld Guldborg æbler på kompostbunken. Inden havde jeg dog samlet en spandfuld til at lave æbleflæsk af til frokost i morgen og resten i fryseren.

Haveaffald med æbler, majsblade og rødbedeblade.
Haveaffald med æbler, majsblade og rødbedeblade.
Så er der fuldt læs på trillebør nr. to i dag - det bliver til god kompost.
Så er der fuldt læs på trillebør nr. to i dag – det bliver til god kompost.

Arbejdsmæssigt er jeg også gået over i en anden boldgade nu. Det er ved at være slut med at så. Jeg venter lige på lidt mere regn, så skal der sås May King salat til overvintring, mere spinat til overvintring og persille til tidlig persille næste forår. Det er alle tre satsninger, men det er kun frøene, jeg satser. Overlever de ikke vinteren, sår jeg bare nye frø i det tidlige forår. Persilefrø og salatfrø  er hjemmehøstede. Jeg skal også en tur rundt i haven og så efterafgrøde alle steder, hvor der er bar jord.

Nu tager jeg mig lidt kærligt af vintergrønsagerne, som vi skal spise af det næste halve år. I dag har jeg luget rødbederækkerne for ukrudt. I selleribedene var der stort set ingen ukrudt, men til gengæld fandt jeg en del bladselleri og knoldselleri, som havde sat sideskud. Sideskud skal fjernes – planten skal bruge al vækstkraft på selve planten. De skal rives af, uden at rive planten op. Sideskuddene burde for en dels vedkommende have været fjernet for mange uger siden. Men jeg fik dem da hevet af.

sideskud hevet af bladselleri.
Sideskud hevet af bladselleri.
knoldselleri_sideskud_6238
Stort sideskud på en knoldselleri. Det er vigtigt at fjerne sideskud.

Der er forskellige holdninger til, om man skal fjerne de blade, som planten langsomt afstøder, når knolden vokser i tykkelse., De sidder dog længe fast og lægger sig hen ad jorden, og er fortsat aktive med fotosyntese. Jeg har prøvet begge dele og er i tvivl, om det har en positiv virkning at fjerne dem. Sidste fjernede jeg dem ikke  og fik de største selleri nogensinde. Men det var sikkert på grund af den lange vækstsæson helt ind i december.

Mine knoldselleri er ikke specielt store endnu, og det skyldes helt sikkert tørken. Jeg har måttet vande regelmæssigt i selleribedene, for bare at holde dem i nogenlunde vækst. De skal derfor helst vokse rigtig meget de næste to måneder og gerne længere. Det er altid svært at vide, hvor mange plantenæringsstoffer, der er til rådighed for planterne her sidst i vækstsæsonen. Jeg besluttede at være på den sikre side og eftergødske alle selleriplanter. Knoldsellerierne fik hver en håndfuld lupingødning og 2 håndfulde ormehumus. Det blev kultiveret ned i overfladen – ikke så dybt for ikke at beskadige planternes rødder.

En stor håndfuld lupingødning til hver knoldselleriplante
En stor håndfuld lupingødning til hver knoldselleriplante.
Knoldselleri får desuden to store håndfuld ormrkompost.
Knoldselleri får desuden to store håndfulde ormekompost.

Vejrudsigten lovede først med sikkerhed regn søndag, så jeg gav lige hver plante ca. en liter vand, så den hurtigt kan komme i god vækst.

Tomatbedet med busktomater er blevet strippet for blade, så nu sidder tomaterne og eftermodner. Jorden mellem tomatplanterne er luget for ukrudt, så tomatplanterne har maksimalt med luft. Det skulle altsammen gerne mindske risikoen for at tomaterne angribes af kartoffelskimmel. De modner alle i løbet af de næste to uger. Jeg tror, jeg først i næste uge forsøger at så grøngødning mellem plantere, så bedet kommer til at stå flot grønt her i efteråret.

Tomater uden blade. I baggrunden bladselleri og rødbeder.
Tomater uden blade. I baggrunden bladselleri og rødbeder.
I drivhuset er der stadig mange fine tomater på vej.
I drivhuset er der stadig mange fine tomater på vej.

Som altid op til dage med regn, så høstede jeg frø. I dag salatfrø og frø af bladselleri. Desuden klippede jeg de første stængler af de basilikum, som jeg har ladet stå til at sætte frø. Det er store flotte planter fra egne frø. De havde krydset gevaldigt, for frøet var blevet høstet på en rødbladet sort, men de fleste var grønne eller med spættede blade, kun få havde røde blade. Nu prøver jeg at avle videre og så egne frø igen næste år. Der skal bruges meget til at sylte tomater med. Jeg vil købe et brev rød basilikum og så også – jeg kan godt lide rød basilikum i salater og ovenpå bagte tomater.

Basillikum med frøstande
Basillikum med frøstande er ret dekorative

Lige inden det blev mørkt fik jeg finplukket de to espalierer med brombær. Meget modne brombær bliver smattede i regnvejr. Jeg plukkede to kilo, som blev pakket i 6 pakker og frosset ned.

Nyplukkede brombær og nyhøstede rødbeder til aftensmaden.
Nyplukkede brombær og nyhøstede rødbeder til aftensmaden.

3 thoughts on “Selleri – fjern sideskud og giv gødning

  1. Jeg har også givet mine selleri lidt gødning og kompost, men blev så bekymret for om knoldene var blevet dækket for meget til. Ved du, hvad grunden er til, at man siger, de ikke må dækkes helt med jord?

    1. Jeg ved ikke, hvorfor planten ikke danner knold, hvis den står for dybt i jorden, kun at sådan er det. Det kunne være interessant at se plantens vækst uden omplantning. Jeg har aldrig prøvet det, men måske et sjovt forsøg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere