Salat strip og genvækst

Salat strip og genvækst

Jeg havde forudset, at det ville give problemer, da mine store Little Gem salathoveder sammen med resten af haven blev totalt oversået med blomster fra det store kastanjetræ. Blomsterne faldt ned mellem salatbladene. Idag var der pludselig rådangreb på næsten alle hoveder i de store yderste blade, og når jeg så efter, kunne jeg se, at det kom fra rester af visne kastanjeblomster. Næste år må de overdækkes med fiberdug, hvis der er vind fra nord, når kastanjeblomsterne drysser ned.

Rådangreb i de store salathoveder.
Rådangreb i de store salathoveder.

Det var forventeligt, og heldigvis skulle hovedrækkerne i salatbedet alligevel fjernes, da jeg i morgen skal plante majs ud i hovedrækkerne.

De angrebne blade skulle selvfølgelig fjernes, og inden længe lignede det en slagmark af salatblade og hovederne  blev hurtigt mindre og mindre. Til sidst stod det inderste af salathovederne tilbage helt nøgne uden dækblade. Det rene salat striptease.

Salathoveder uden dækblade.
Salat strip

Heldigvis er det inderste af salathovederne det allerbedste – knasesalat som Emilie, mit ældste barnebarn, kalder det. Vi har nu køleskabet fyldt med knasesalat til en uges tid.

Salathoveder på vej i køleskabet.
Salathoveder på vej i køleskabet.

Det er svært at have en jævn forsyning af salat. Enten er der for lidt eller også svømmer vi i salat. Lige nu har vi rigeligt, så i dag fjernede jeg også de planter, som jeg havde ladet stå efter, at jeg havde skåret hovedet af. Hvis man skærer hovedet af højt nok oppe, så hjerteskuddet er intakt, vokser der et helt nyt hovede frem. Men det fungerer ikke så godt med Little Gem, hvor jeg gerne vil have det nederste af de knasende sprøde blade med.

Hvis jeg skærer hovedet af bare lidt over jordniveau, så begynder planten at sætte flere hoveder, lige som hovedkål gør. Det giver nogle fine små blade, som man kan høste løbende, eller man kan vælge, at der kun vokser et hovede frem. Det er en god metode, hvis man kan se, at der vil komme et hul i salatforsyningen de næste par uger. De ny blade vokser ret hurtigt frem, men planten har også et stort rodsystem nede i jorden i forhold til nyudplantet salat.

Efter høst af salathovedet kommer der hurtigt nye blade frem.
Efter høst af salathovedet kommer der hurtigt nye blade frem.
Nyvækst i salat
Her kan man se, at planten forsøger at danne en række nye små salathoveder.
forrest nyvækst fra høstede salatplanter, bagved yngre salat, som er sået.
Forrest nyvækst fra høstede salatplanter, bagved to rækker salat med grøn og rød egebladet salat.

Hvis jeg havde manglet salat de næste uger, ville jeg have høstet nogle af bladene og have ladet hver plante danne et eller to nye hoveder – de er godt på vej. Nu blev de i stedet for fjernet for at give plads til majsplanter.

I morgen skal jeg huske at så lidt ny salat – det er så let at glemme at så næste hold, når haven er fuld af fine salatplanter. Måske bliver jeg nødt til at forkultivere i rootrainer, da der lige nu stort set ikke er ledig jord. Om en god måned er der feriegæster, og så er der brug for ekstra salat.

Jeg skal også så to slags ærter i morgen. Frøene er sat i blød.

Ærter sat i blød
Jof ærter til venstre og suklkerærter til højre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere