Såning af majs og bønner

Såning af majs og bønner

Det har blæst op til 17 m/sek i eftermiddag – helt forfærdeligt. Det har været en kamp at holde fiberdugen på plads over buerne. Jeg har lagt ekstra mange mursten på kanterne, og alligevel sled den sig løs af og til.

Jeg måtte på grund af blæsten opgive at bære aubergineplanterne ned i drivtunnelen for at plante dem i større potter. Selleriplanterne blev også skånet for den tur, så de bliver ikke plantet i potter før i morgen. Jeg må finde en kasse til at bære dem i, for blæsten fortsætter.

Værst er det gået ud over min smukke lille duftsnebolle, der er stammet op som et træ. Det stod med så mange blomster, som lige var begyndt at springe ud og dufte af nelliker. Blæsten piskede grenene rundt hele eftermiddagen, og her til aften lå to tredjedel af blomsterne på jorden.

Her er de fleste af de smukke blomster endt.
Her er de fleste af de smukke blomster endt.
De er så smukke og dufter så dejligt.
De er så smukke og dufter så dejligt.
I morgen er de sidste måske også væk. Træet er en busk, som jeg har stammet op.
I morgen er de sidste måske også væk. Træet er en busk, som jeg har stammet op.

I formiddags blæste det ikke helt så meget, så jeg tog fliser op og lagde ned et andet sted. Jeg er i gang med at flytte en af de brede gange, så bedene bliver længere. Jeg arbejder på at få de fleste af mine bede lavet 5-6 m lange, så det er lettere at lave sædskifte. Og så kan jeg bruge fiberdug og især bionet i samme længde til alle bede. Samtidig lægger jeg smalle flisegange mellem bedene, og laver alle bede 110 cm brede.

Det tager tid, for knæ og hofte fortæller efter nogle timers arbejde, at nu er det mest fornuftigt at lave noget andet. Jeg mangler ikke så meget, før jeg kan dyrke i bedene, og så må jeg lægge den sidste gang senere. Jeg lægger fliserne direkte i havejorden – så myrerne ikke synes, at de er attraktive at bo under. Jeg har nogle flere gange, som skal ændres, men det bliver i takt med at jeg finder gratis fliser.

I eftermiddag har jeg pottet de sidste peberfrugt planter op i større potter. Jeg fik også plantet nogle små Verbena bonariensis planter ud i små potter. Jeg har fem store planter fra sidste år, som står i potter og skyder nye fine skud. Og så har de for første gang selvsået et sted – her er flere kvadratmeter med mange hundrede små frøplanter.

Jeg har her sidst på dagen sået første hold majs og bønner. Ja, egentlig de første to hold majs. Jeg har sået to rootrainere til med samme tidlige majssort. Den ene er kommet ind i den varme stue sammen med bønnerne, så de kan spire på 4-5 dage. Den anden rootrainer med majs står nu på hylden i drivtunnelen og vil nok tage 8-10 dage om at spire. Mus burde ikke kunne komme op på hylden og æde frøene.

Majs stillet til spiring i drivtunnelen. Her på hylden burde der være musesikkert.
Majs stillet til spiring i drivtunnelen. Der skal lægges noget hvidt på toppen af den klare plastoverdækning, ellers bliver det for varmt i solskin.

Jeg sår i år kun en majssort Damaun fra Bingenheimer. Den ideelle majssort til os, da den er dyrkningssikker og ikke bliver helt så sød, som de andre ekstrasøde sorter ellers er. Jeg har kun sået et frø i hvert rum – næsten alle frøene plejer at spire. Bingenheimer har to lidt senere majssorter, men jeg vælger nøjes med en og i stedet for så tre hold med en uges mellemrum. Nu er de første to hold undervejs, og så sår jeg tredje hold om en god uge. Måske et fjerde hold først i juni – sidste år fik vi på den måde majs i oktober. Og planterne kan plantes som 2. afgrøde.

Store flotte majsfrø, der plejer at spire rigtig fint.
Store flotte majsfrø, der plejer at spire rigtig fint.

Jeg har sået et hold Eva stangbønner. Det er den hurtigste stangbønne, jeg har. Desuden har jeg sået 8 planter af den lave Purpiat bønne, som har lækre brede og tykke lilla bønner. Der skal sås flere bønner om ikke så mange dage.

Eva bønner af egne avl, så de spirer sikkert noget nær 100%.
Eva bønner af egne avl, så de spirer sikkert noget nær 100%.
Der findes to højder på indsatsen til rootraineren. Jeg bruger normalt den høje til kål, majs og bønner.
Der findes to højder på potterne til rootraineren. Jeg bruger normalt den høje til kål, majs og bønner.

Den anden dag kapitulerede jeg og købte et par havehandsker. Jeg har altid ment, at jeg ikke kunne arbejde med handsker på i haven. Men mine hænder var så tørre af at arbejde mange timer i jord, at de sprækkede på fingerspidserne.

Tænk, jeg er så glad for de havehandsker til 30 kr. Jeg glemmer næsten, at jeg har dem på. Og mine hænder er ved at være normale igen.

Mine vidunderlige havehandsker.
Mine vidunderlige havehandsker.

4 thoughts on “Såning af majs og bønner

  1. I går kom mine auberginer på dagsophold i drivhuset for første gang. Jeg fandt en kasse at bære dem i. Meget generende med den blæst.
    Jeg har også måttet kapitulere og bruger nu havehandsker, bortset fra til det allerfineste lugearbejde og midt på sommeren. Man har nu bedre kontakt med både jord og planter med de bare næver.

    1. Mine har været i drivtunnelen og blive plantet om mellem 8 og 9 til morgen, hvor det ikke blæste ret meget. De kom ned ind igen, og får lige en stille dag i vindueskarmen. Og så må de på dagsophold fra i morgen sammen med agurkerne, som virkelig trænger til det.

      Jeg elsker at have fingrene i mulden, men her i foråret er det for hårdt for mine hænder. Og så er havehandsker heldigvis blevet meget bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere