Så blev der plantet salat

Så blev der plantet salat

Salat er en af de afgrøder, som hurtigt giver mad på tallerkenen i maj måned. Vi fik faktisk de første blade til frokost i dag. Det var overskudsplanter fra rød egebladet salat, hvor der stod flere planter i hvert rum i rootraineren, så de overskydende blev knebet af.

Salat Littel Gem
Salatplanterne af Little Gem, som jeg plantede ud midt i april er da vokset lidt under fiberdugen.

Jeg havde ikke brug for at dele dem til flere planter, da der var rigeligt med planter. Og med en vejrudsigt med en uge med solskin, lunt vejr og uden regn, er det nok også klogest at plante ud med et intakt rodsystem.

Den stille regn begyndte allerede ved middagstid, hvor jeg netop var færdig med at plante første hold salat ud. Det var Little Gem og en rødbladet egebladet salat – de to er tidlige standardsorter i min have, og når de udplantes tidligt, når jeg at kunne høste egne frø til næste års dyrkning.

Egebladet rød salat med flere planter i hvert rum.
Egebladet rød salat med flere planter i hvert rum.

Jeg fik dog i småregn plantet et bed ud med spidskål. Normalt burde de have været plantet ud midt i april. Nu står der tre rækker – 6 planter sået 24, februar, 6 planter sået midt i marts og 6 planter sået i drivhuset sidst i marts. De sidst såede er de største og pæneste planter. Men nu vil jeg lige se, hvordan de udvikler sig. Måske fjerner jeg de tidligst såede om en uge, hvis de ikke retter sig afgørende. Jeg har mange flere tidlige spidskål- og sommerhvidkålsplanter sået sidst i marts, men de er ikke afhærdede endnu. Jeg valgte bare at tage de seks planter og prøve at plante dem ud i dag.

havereskabet
Så blev bedet klar til at plante salat i.

I drivhuset fik jeg priklet basilikumplanter ud i potter, mens regnen tog til. Rød basilikum, storbladet grøn og citronbasilikum. Det er de tre slags basilikum, som jeg bruger mest af, så det nøjes jeg med i år. Jeg sår et eller flere hold senere på sommeren.

Heldigvis holdt regnen op og solen kom frem. Og der var ikke kommet mere regn, end jeg kunne gøre bedet til næste hold salat klar. Det nye bed har været helt i skvalderkålens vold i rigtig mange år. Men nu er det gravet op og renset for skvalderkålrødder. Måske dukker der lidt skvalderkål op i salatbedet, men så bliver de luget, og om nogle måneder ryddes det igen til en anden afgrøde, og så er der mulighed for at fjerne evt. mere genstridige  rødder, som ikke er kommet med op nu.

Mens solen var på vej ned, plantede jeg sidste hold salat ud.

Fjernet skvalderkåæl
Endnu et nyt stykke køkkenhave i stedet for skvalderkål. Og med god jord.

Nu har jeg endelig 4 rootrainere med hver 32 rum ledige. Så i morgen vil jeg nyde at stå ude i solen og så majs. Og måske også nogle stangbønner. Noget tyder jo på, at vi skal have varmere vejr. Det glæder jeg mig virkelig til.

4 stk rootrainere - nu kan der sås majs.
4 stk rootrainere – nu kan der sås majs.

Dagens selvforsyning: Rød egebladet salat, zittauerløg, purløg. Da jeg ryddede de sidate grønkål plukkede jeg en hel håndfuld blomsterskud.

En buket af blomsterskud fra grønkålen.
En buket af blomsterskud fra grønkålen.

2 thoughts on “Så blev der plantet salat

  1. Mit spørgsmål har ikke med dagens indlæg at gøre.
    Har du nogen erfaringer med at plante porrer ud så tidligt som nu? Jeg læste på en frøpose at porrer kunne tåle en ekstra omplantning, så det har jeg givet dem for allerede længe siden nu. Så lige nu står de tre og tre i avispotter og der sker ikke rigtig noget andet end at potterne er ved at smuldre. Det ville være fint hvis de kunne komme ud nu.

    1. Jeg ser ingen problemer i at plante ud nu, hvor der lige nu ikke er udsigt til kolde nætter, som kan resultere i stokløbning. Jeg har tidligere plantet tidligt såede sommerporrer ud på det her tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere