Det er dejligt at så

Det er dejligt at så

Noget af det bedste havearbejde er at så – at putte små frø ned i en god såjord og så vente i spænding på, at de spirer. I dag har jeg sået majs, græskar og nogle sære agurker.

Det tager ikke ret lang tid at komme frøene ned i jorden, men det tager tid at komme jord i potter og rootrainerrum. at presse jorden let sammen, vande i hver potte/rum med en tilpas lille mængde vand, lægge frøet ned, dække med jord, presse jorden let til, evt. overbruse jordoverfladen med en forstøver, drysse et tyndt lag isolerende jord over til sidst.  Det tager tid, når jeg skal så 128 majsplanter. Jeg har kun sået et frø i hvert rum i de 4 rootrainere med hver 32 rum. Der er nok ca. 10%, som ikke spirer, og så får jeg let de 90-100 planter, som jeg plejer at plante ud. Jeg regner kun med at få en kolbe pr. plante, men bliver sommeren god, måske to pr. plante, og så kommer der majs i fryseren. I sæsonen spiser vi stort set en majskolbe hver dag.

Så er der lagt frø i rummene i rootrainerne.
Så er der lagt frø i rummene i rootrainerne.

Jeg har planlagt at plante et par vintegræskar i bunden af majsbedet – det har jeg gjort tidligere. De blev også sået i dag. Fire potter med Hokkaido med 1 frø i hver potte. Min datter har sendt mig frø af to slags Cucumber, som jeg aldrig har prøvet og ved meget lidt om:

Hornagurke (tysk), det samme som Hornmelon (Handelsnavne: Kiwano/Melano), Cucumis metuliferus. Jeg har aldrig smagt den. Har du dyrkningstips, så læg gerne en  kommentar.

Lemon Apple, Cucumis sativus. Jeg ved ikke ret meget om den, så gerne nogle kommentarer med dyrkningserfaringer.

 Lemon Apple
Hornagurke, Hokkaido græskar, Lemon Apple.

Der blev også lige tid til at få givet chilierne større potter, og det trængte de i den grad til. Også mere plads. Normalt får de større potter tidligere, men med den kølige april har der været ekstra trængsel i mine vindueskarme. Næsten i skumringen nåede jeg også at plante et hold peberfrugter ud, som var sået senere – posen havde forputtet sig, da de skulle have været sået sidst i februar. Men mon ikke jeg når at få lidt udbytte?

Chilierne har fået nye potter, og de er ved at sætte sideskud.
Chilierne har fået nye potter, og de er ved at sætte sideskud.

I Mon det virkelig kan blive frost i nat? Det spørgsmål har ligget i baghovedet og rumsteret hele dagen. Den lokale vejrudsigt siger ned til 0° i nat. Så jeg turde ikke andet end at tage den helt store omgang og dække med frost.

På friland skulle salat og kartofler dækkes og dækket må ikke røre bladene. Billedet nedenfor viser, hvad der så skete sidste gang, der var nattefrost.

Frostskade på kartoffel , hvor fiberdugen har rørt ved bladene.
Frostskade på kartoffel , hvor fiberdugen har rørt ved bladene.

Derfor blev de tidligt satte kartofler dækket med to lag fiberdug og under højere buer end sidste gang. Da dækket alligevel var taget af og hyppejernet fundet frem, blev kartoflerne hyppet.

De store frodige kartoffelplanter skulle nødigt fryse tilbage,
De store frodige kartoffelplanter skulle nødigt fryse tilbage.

Men stort set alle de satte kartofler var på vej op, så her måtte jeg i gang med at hyppe og dække de fremspirende kartofler med jord for at undgå, at de får frostskade, hvis det virkelig bliver frostvejr. Godt at jeg har det gamle hyppejern, som stod her, da vi købte huset. Det går noget hurtigere end med en almindelig hakke.

Hyppejern ti kartofler
Hyppejernet er yderst effektivt med det høje blad.

Jordbærplanterne er begyndt at blomstre i dag, og udsprungne jordbærblomster får let beskadiget blomsteranlæggene. Allerede ved -0,5° C sker der skade. Selvom det var få udsprungne blomster, så dækkede jeg alligevel de to jordbærbede. Blommetræer og kirsebærtræer blomstrer også, men for at der skal ske skade, skal vi helt ned på -2,2°C, og det er der ikke lovet.

Og så var der de 5 store brødkasser stoppet med tomatplanter, plus et par mindre bakker, samt chili, peber og agurk, som alle skulle bæres ind.

Nu håber jeg virkelig, at det er allersidste gang, at jeg skal have plantekasser på køkken- og badeværelselsgulv, og inde i stuen. Et år har jeg haft frost 21. maj, men ellers plejer vi her på Lolland at have sidste frost senest omkring 10. maj. Og med den fantastiske varme vejrudsigt – også med høje nattemperaturer, så tror jeg, at det her er sidste gang!

Jeg har i øvrigt i dag hængt en ferromonfælde om i mit Opal blommetræ i håb om, at blommeviklerhannerne tiltrækkes  af ferromonen og ender på klisterfangpladen, inden de når at parre sig med hunnere, så der bliver færre larver i mine blommer i år.

Bi på besøg i blommeblomster.
Bi på besøg i blommeblomster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere