Plantning af hindbær i godt novembervejr

Plantning af hindbær i godt novembervejr

Det har været den rene fornøjelse at være i haven i dag. Elleve graders varme og stort set vindstille, kun solen manglede.

Buketroser sidst i november.
Buketrosen har ikke helt fundet ud af, at det snart er december

Men det var faktisk det helt rigtige, da jeg skulle flytte en masse hindbær til nye bede, og så kunne rødderne ikke nå at tørre ud.

Jeg flyttede første halvdel af hindbærbedet med efterårshindbær først i oktober, da det stod i vejen for opsætningen af min drivtunnel. Dengang havde hindbærplanterne stadig grønne blade, men de var nødt til at blive gravet op og plantet i det ny bed.

I går begyndte jeg at gøre jorden klar til den sidste halvdel af hindbærplanterne. Det er et større arbejde, for arealet har været overladt til sig selv under det ikke så store kirsebærtræ, som er blevet fældet. Området er overvokset med  skvalderkål, brombær og kulsukker. Og så var det lige stubben fra kirsebærtræet, som skulle graves op. Det gik nu hurtigt, da min mand kom og hakkede rødderne over med øksen.

Skvalderkål skal ryddes.
Værsgo, så er det bare at gå i gang. trærødder, stub og skvalderkål skal fjernes.
Godt 3 timer senere er bedet ryddet og klar til at plante hindbær i.
Godt 3 timer senere er bedet ryddet og klar til at plante hindbær i. Forrest i billedet de planter, som blev flyttet for godt halvanden måned siden.

Det milde, overskyede vejr er godt plantevejr. Det var så varmt, at jeg bare arbejdede i en fleecetrøje.  Jorden er også rigtig godt til at arbejde i lige nu – faktisk lige så god som midt i april. Hvem skulle have troet, at jeg kunne gå og grave i min lerjord uden fare for at ødelægge jordstrukturen sidst i november? Men det er heldigt, for jeg har en hel del anlægsarbejde, så der skal arbejdes de næste dage – hvis nattefrosten kan holde sig væk.

Den rigtige taktik til at få en god rod med op på hindbærplanter er – fandt jeg ud af – at løsne jorden først med gravegrebeb hele vejen rundt og så få stukket spaden skråt og god langt ned, så roden bliver skåret over. Jeg skulle virkelig langt ned for at få hele den lodrette rod med, og en halv meter dyb rod er også svær at plante igen. Derfor gik jeg efter 35 cm dyb rod. Men rødder på hindbær er ret forskellige. De yngre rødder er mere fint forgrenede i overfladen, mens de ældre har en tyk, dyb rod med få finere rødder.

En meget dyb rod holdt ud i vandret.
En meget dyb rod holdt ud i vandret.
En rod med mere forgrenet rodnet i overfladen.
En rod med mere forgrenet rodnet i overfladen. Her var også lidt skvalderkålrødder, der skulle fjernes inden plantning i nyt bed.

Jeg valgte at grave alle planter op først, da det var så godt plantevejr, at rødderne ikke kunne nå at tørre ud. Så kunne jeg bedre fordele planterne på pladsen i bedet. Planterne har fået væsentlig mere plads i det ny bed. De stod efterhånden for tæt i det gamle bed. Jeg startede bedet for ca. 8 år siden med 5 små planter.

Planterne er klar til at blive gravet ned i bedet.
Planterne er klar til at blive gravet ned i bedet. Rødderne nåede ikke at tørre ud i det stile vejr.
De nye planter er kommet i jorden - nu skal de bare lige vandes til.
De nye planter er kommet i jorden – nu skal de bare lige vandes til.

Næste opgave var at flytte en del planter fra det nuværende bed med sommerhindbær. Det skal nedlægges til næste efterår, da det ikke er særligt velplaceret i forhold til min ny drivtunnel – haven skal åbnes op der, hvor de står for at få haven til hænge sammen på tværs. Ellers opdeles køkkenhaven i to afdelinger, og det synes jeg ikke om. Men flytter jeg planterne nu, så får vi ikke ret mange sommerhindbær.

Derfor har jeg i dag hentet planter fra den ene side af bedet, skåret dem ned til 50 cm og plantet dem i et nyt bed. Næste efterår flytter jeg så planterne fra bedet til et andet nyt bed. Det giver også mulighed for at starte nye hindbærbede uden skvalderkål – alle planter er blevet undersøgt nøje inden plantningen det ny sted. Det har ellers fungeret udmærket med skvalderkål i bunden af hindbærbedet.

Det var en rigtig god oplevelse af plante i så fin jord. Forhåbentlig når jeg at få fjernet resten af skvalderkålen i arealet med de to tilbageværende surkirsebærtræer. Her stå også lige en gnalling tilbage af en gammel hvid ribs, som jeg skal redde med lidt omsorg. Det er planen, at der skal plantes bærbuske foran surkirsebærtræerne, når skvalderkålen er væk,

2 thoughts on “Plantning af hindbær i godt novembervejr

  1. Ja har der ikke været fint mildt havevejr i den sidste tid. Jeg gravede en japansk vinbærplante op, vi spiser simpelthen ikke bærrene, så der står der nu istedet hindbær. Dem kan man næsten ikke få for mange af. Jeg kan se, at du har plantet dine noget tættere, end jeg har, og da du har så meget mere erfaring end mig, går jeg ud fra, at det kan man godt?

  2. Man siger at 7 skud pr. meter række er passende. Jeg gravede bare de planter ned, som jeg havde. Så må jeg regulere skuddene næste år. Du kan fint starte med længere imellem, planterne vokser hurtigt til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere