Ny solbærplante på kun 9 måneder fra stikling

Ny solbærplante på kun 9 måneder fra stikling

I dag kunne jeg plante en ny lille solbærbusk. Ikke så stor, men jeg har selv lavet den fra en stikling, som blev klippet og stukket ned i en potte.

Jeg ryddede de sidste af de gamle Risager buske, som jeg har haft i haven siden 1979, i februar. De var helt fyldt med solbærdværgmider, og jeg brændte buskene for at sikre, at de ikke kom videre. Jeg tog dog lige tre stiklinger inden, som jeg satte i tre potter og placerede dem et skyggefuldt sted. Kun en stikling slog an, og den er jeg rigtig glad for, da jeg nu bevarer en busk af den gamle sort. Den er blevet passet godt hele sommeren med vand.

Fin lille solbærplante med smukke gule efterårsblade.
Fin lille solbærplante med smukke gule efterårsblade.
Der var et fint rodsystem i potten - og endda en regnorm.
Der var et fint rodsystem i potten – og endda en regnorm.

Jeg var også tilfreds med rodsystemet, og rødderne vokser i den samme jord, som rødderne skal vokse ud i, så det giver et godt udgangspunkt.

Planten er kommet i jorden og jorden er blevet vandet, så rødderne får god rodkontakt.
Planten er kommet i jorden og jorden er blevet vandet, så rødderne får god rodkontakt.

Jeg har planer om at udvide antallet af bærbuske lidt, mens antallet af stikkelsbær skal mindskes. Jeg har en hel række stikkelsbær, hvor Invicta skal helt væk, da ingen gider spise dem. Rød Hinnomaki skal vi kun have to buske af fremover, og så skal vi have et par af den gamle grønne sort, som stod i haven, da vi flyttede ind. Så planen er at nedlægge det gamle bed med stikkelsbær og flytte dem til arealet foran surkirsebærtræerne. Jeg har nu flyttet to stk af den grønne og en rød til det nye sted. De gamle får lige lov til at stå, til jeg ser de flyttede i vækst.

Der er mange gode rødder på stikkelsbærbusken, og der er klippet en masse gamle grene af helt ved basis. Hullet skal lige graves en del større.
Der er mange gode rødder på stikkelsbærbusken, og der er klippet en masse gamle grene af helt ved basis. Hullet skal lige graves en del større.

Jeg har stukket nogle stiklinger af de to stikkelsbær, som jeg håber kan give helt nye planter. Måske stikker jeg nogle flere i potter i februar og sætter dem i drivhus.

Jeg har også stukket nogle stykker af de røde og hvide ribs, som stod i haven – det var allerede gamle buske dengang. De gamle buske står der fortsat, så lykkes de her stiklinger ikke, kan jeg tage nye.

Denne gang har jeg ikke stukket i potter, men bare direkte i jorden, så må vi se, om det lykkes.

Ribsstikling af et afmodnet skud fra i år.
Ribsstikling af et afmodnet skud fra i år.
To ribsstiklinger - den nærmest er den perfekte.
To ribsstiklinger – den nærmest er den perfekte, men der var få nye skud at tage af.
Der er vandet, så der er god jordkontakt til stiklingen. Nu skal der dækkes lidt løst jord ind omkring stiklingen, så kun to knopper er over jordniveau.
Der er vandet, så der er god jordkontakt til stiklingen. Nu skal der dækkes lidt løst jord ind omkring stiklingen, så kun to knopper er over jordniveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere