Kinesiske radiser, knoldfennikel, æbler og fuglegræs

Kinesiske radiser, knoldfennikel, æbler og fuglegræs

Der er ikke længere så mange friske grønsager at hente ude i haven mere, men heldigvis er der jo masser på lager i kasser, syltede og i fryseren. Så lige nu er der stadig rigtig meget at vælge imellem.

I den her uge har vi spist knoldfennikel to gange, og min mand konstaterede med tilfredshed, at de kostede 16 kr stykket i Kvickly og at salat koster næsten 15 kr. Han ser ikke på grønsager, men priser på de grønsager, jeg ikke køber.

De knoldfennikel, som vi spiser nu er af sorten Firenze, og de er udplantet 7. august sammen med planter af sorten Zera Fino og Perfection. Jeg tror kun det er Firenze, som jeg får veludviklede knolde af. Sorten skulle også være meget tidlig. Og så er den sprød og god, men det er nok ikke kun sorten, men også det kølige fugtige vejr lige nu.

Knoldfennikel i tynde skiver.
Knoldfennikel i tynde skiver.

I går spiste vi de to første kinesiske radiser. De var som altid dejligt sprøde og med en ikke for stærk radisesmag. Men i år ser det ud til, at de er grønne indvendig med meget lidt rødt. Det varierer fra år til år. Den ene var lidt rød, den anden grøn. De er ikke blevet så store i år, nok på grund af den tørre og varme september. Måske det også forklarer den mangelende røde farve. Jeg har slået dem ind i drivtunnelen, så det er let lige at tage et par med ind til frokost.

Kinesiske radiser skåret ud i tynde skiver, som vi spiser rå.
Kinesiske radiser skåret ud i tynde skiver, som vi spiser rå.

Æbler har vi rigtig mange af. Der står 12 kasser vinteræbler, og derudover nogle kasser Ingrid Marie og Filippa. De to sidste er fuldmodne nu, så jeg er rigtig glad for min æbleskrællemaskine. Nok det mest uundværlige køkkengrej lige i øjeblikket. Hold op hvor sparer den meget tid i forhold til at bruge en kartoffelskræller, tage kernehus ud og skære i stykker. Her skal jeg kun lige dreje nogle omgange med håndsvinget, så er æblet skrællet, kernehuset skåret ud, og det er skåret i ringe – i en arbejdsgang. Fantasisk.

Jeg ville helt sikkert ikke have fået tørret æbler, hvis jeg ikke havde haft den. I øjeblikket bliver der tørret ca. 40 æbler hver dag. Og hvis jeg laver mad i ovnen, så fyldes bradepanden med skrællede og skårne æbler til æblemos til fryseren.

Æbleskrællemaskinen er et vidunder, der sparer masser af tid.
Æbleskrællemaskinen er et vidunder, der sparer masser af tid.

I dag var vejret rigtig dejligt, så det blev også til en tur i haven. Og som det går så tit, så kommer jeg til at lave noget helt andet, end jeg var på vej til. I dag fik jeg øje på det her syn:

Et bed med fuglegræs.
Et bed med fuglegræs.

Det er mit nye jordbærbed. Kigger du godt efter, kan du se jordbærplanter ind i mellem bunddækket af fuglegræs. Der står tre rækker jordbær nedenunder. Ukrudtet vokser rigtig godt lige nu. Jeg så også græs i blomst – det må jeg se på i morgen. Det er ret koldt for fingrene at luge våde planter.

Fuglegræs vokser utrolig hurtigt, og jeg har nogle bede, hvor det altid spirer frem. Det skulle være tegn på god frugtbar jord med højt kvælstofindhold. Så det må jeg trøste mig med.

Frodigt fuglegræs - ærgerligt at jeg ikke har høns
Frodigt fuglegræs – ærgerligt at jeg ikke har høns. Men jeg har en kompostbunke.
Et luget jordbærbed med jordkløver mellem rækkerne. Det var her fuglegræsset kom fra.
Et luget jordbærbed med jordkløver mellem rækkerne. Det var her fuglegræsset havde etableret sig.

5 thoughts on “Kinesiske radiser, knoldfennikel, æbler og fuglegræs

    1. Jeg har smagt på det. Det kan spises i salat med andre mere velsmagende bladgrønsager. Det smager ikke af så meget. Lækkert vil jeg ikke kalde det. Spiseligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere