Hindbærbed med skvalderkål

Hindbærbed med skvalderkål

Mit hindbærbed giver hvert år fantastiske hindbær – og det på trods af, at det er totalt gennemvokset med skvalderkål, og de får lov til at vokse uhindrede fra forår til her først i juni, når hindbærrene  er færdige med at blomstre. Se lige her, hvordan hindbærbedet så ud i eftermiddags, inden jeg gik i gang. Totalt blomstrende bunddække op i 1 m højde.

Hindbærbed med skvalderkål
Det kan være svært på afstand at se, at det er et hindbærbed.
Skvalderkål imellem hindbærplanterne.
Og set fra enden af bedet…

Jeg kan næsten mærke stilheden indfinde sig, når jeg tager nogen med på rundtur i min have, og vi nærmer os mit hindbærbed, og så må jeg komme med forklaringen på, hvorfor i alverden det ser sådan ud.

Den grundlæggende forklaring er selvfølgelig, at jeg har opgivet at rense bedet for skvalderkål, og at jeg ved plantningen for nok 25 år siden ikke fik taget hånd om skvalderkålen. Det forsøger jeg nu at gøre i mine to bede med efterårshindbær. Her er det også lidt lettere i det tidlige forår, inden der begynder at komme nye skud frem.

Bed med efterårshindbær - næsten uden skvalderkål.
Bed med efterårshindbær – næsten uden skvalderkål.

Men faktisk fungerer det udmærket med de skvalderkål i bunden af hindbærbedet, og larver i hindbærrene har vi stort set ikke – om der er en sammenhæng, ved jeg ikke.

Hvis der ikke var skvalderkål i bedet, ville udbyttet måske være højere. Det ville det måske også være, hvis jeg lagde skvalderkålen ned på et tidligere tidspunkt og flere gange i foråret. Jeg har ikke forsøgt, for i det tidlige forår er hindbærskuddene små og knækker let. Og på det tidspunkt er der nok andet, der skal gøres i køkkenhaven. Og så får vi så rigeligt med store flotte hindbær.

I dag har jeg været nede i jordniveau og hevet alle skvalderkåls blade og blomsterstængler af ved jordoverfladen. Det er nødvendigt at kunne se, hvad jeg laver, da jeg skal holde øje med, at jeg ikke hiver de nye hindbærstængler over. De største kan jeg let komme uden om, men de mindre kan være svære at skelne fra skvalderkålens bladstilke. Mine knæ giver mig sure smileys, men netop her kan jeg ikke undgå at skulle ned på knæ. Og det tager ikke ret lang tid. Kortere tid end at holde et hindbærbed rent for ukrudt.

Skvalderkål til jorddække
Hindbærbedet efter at skvalderkålen er blevet til jorddække.

De afrevne skvalderkålsblade lægger jeg i bedet som bunddække, og netop nu, hvor hindbærrene skal til at vokse og bruge masser af vand til at udvikle bær, er det godt at få lavet et bunddække. Bunddækket nedsætter fordampningen. Nu er det så tørt, at der stort set ikke er vand, der kan fordampe i hindbærbedet. Men kommer der ikke vand inden for en uges tid, så skal bedet vandes for at hindbærrene kan udvikles, og så er det godt med et lag isolerende bunddække. Jeg plejer at lægge en siveslange ind i hindbærbedet, så vandet virkelig kommer planterne til gode.

Skvalderkålen er nu blevet til bunddække.
Skvalderkålen er nu blevet til bunddække.

Efter høst når de gamle stængler er fjernet, hiver jeg ofte skvalderkålen af endnu engang og så giver jeg hindbærrene lidt kompost eller tørret kyllinggødning – så de kan vokse sig store og kraftige og give masser af bær næste år.

Hindbærbed
Nu ser hindbærbedet jo helt normalt ud – på afstand.

Dette er ikke en anbefaling til at etablere bunddække med skvalderkål i hindbærbedet. Men hvis du har problemet, så lær at leve med det i stedet for at anlægge et nyt bed. Nissen flytter nemlig gerne ind igen, ved jeg af erfaring.

One thought on “Hindbærbed med skvalderkål

  1. Dejlig læsning! Jeg har tillagt mig præcis samme strategi – dog med efterårshindbær. Jeg kan også rapportere om masser af lækre bær til trods for det utraditionelle bunddække.
    Det er min holdning at så længe skvalderkålen ikke ødelægger, så pynter den 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere