Orange Jazz bøftomater til tomatsauce

Orange Jazz bøftomater til tomatsauce

I går var det tomathøstedag her. Jeg fik sat 11 bakker med røde cherrytomater i tørremaskinen. Jeg desuden fik henkogt 14 glas med rød tomatsauce med basilikum, løg og hvidløg og 14 glas med gul tomatsauce med lidt løg, hvidløg og citronbasilikum. Det er godt at det engang i mellem regner, så jeg kan stilles ved at være i køkkenet. Jeg vil hellere så og plante end konsevere.

Den gule tomatsauce er perfekt sammen med kylling, og jeg kan i løbet af vinteren godt blive lidt træt af rød tomatsauce.

I år blev første hold gul tomatsauce lavet af en ny gul bøftomat Orange Jazz. Tak Birgit for at du sendte den sort med som en af dem, jeg måtte prøve. Jeg har dyrket den i drivhus og har to planter. Her plukkede jeg i går 7 kg – der var desværre to frugter med råd, og der sidder et par mindre frugter tilbage, som ikke er helt modne. Og så har jeg allerede taget et par stykker.

Så er der gule bøftomater. Orange Jazz
Så er der gule bøftomater. Orange Jazz
Den største vejede 600 g.
Den største vejede 600 g.

Der er ikke så mange kerner, og den har en dejlig blød konsistens, når den er helt moden. Så det var let at skære den ud til henkogning.

Det er hurtigt at forarbejde store bøftomater.
Det er hurtigt at forarbejde store bøftomater.

Jeg sauterer løg og hvidløg i en gryde, kommer tomatstykkerne i, det får et opkog, og jeg kommer fintsnittet basilikum, lidt salt og æbleeddike i. Derefter fyldes det på glas (der skal være et par cm luft op til låget og låget må ikke være skruet helt til – det løsnes og skrues lidt tilbage. De stilles i vandbad i kogende vand i ovnen. Glassene må ikke røre hinanden. De varmebehandles nu i ovnen ved 120° i 2 timer – eller til indholdet har boblet et kvarters tid. Jeg tager dem ud af ovnen – farligt arbejde. Skruer låget fast til og sætter glassene i ovnen, hvor de køler ned. Sidste år lavede jeg 70 glas – 1 fik mugdannelse hen over vinteren.

Orange Jazz har en fin tomatsmag, og tomatsaucen  bliver helt orange – mere intens end de rå tomater. Smagen af det henkogte må jeg vente med at smage til vinter.

Jeg har ellers dyrket den gule sort Stor Gul Bøf, som er en Frøsamlersort. Den har jeg også i år, og den skal jeg en af dagene lave en ny portion gul tomatsauce af. Det blive spændende at sammenligne tomatsauce af de to sorter. Stor Gul Bøf smager rigtig godt, og den er mere fast i kødet, og de kan ligge ret længe efter plukning og bevare en god kvalitet.¨

Ind i mellem kogeriet fulgte jeg med i at vore nye hold kyllinger begyndte at klække. Der var en pippen og æggeskaller, der knækkede. Men vi styrede vores nysgerrighed og lod hende ligge i fred. Kunne lige se en lille kylling engang imellem. Her til morgen kan vi se, at der i hvert fald er 6 små yndige kyllinger, som kommer ud og siger godmorgen til verden.

Du kan læse med om sorten her: Orange Jazz

3 thoughts on “Orange Jazz bøftomater til tomatsauce

  1. Hej Karna
    Hvad vil du så i drivhuset nu nu der kommet lidt plads efter melone
    Hilsen Heinz

    1. Jeg er ikke så heldig at have plads endnu. Jeg sår om ca. 14 dage salat,spinat og asiatiske bladgrønsager til udplantning i drivtunnelen i oktober.Hvis jeg havde plads nu, ville jeg overveje en ny gang basilikum, stangbønner, knoldfennikel -men det er bare noget af det, som jeg er vild med.

  2. Jeg ville da meget gerne høre, hvordan dine German Striped er blevet? Mine har ikke givet så meget, men de der er, smager fortrinligt. Ikke den mindste smule melet smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere