Ni små kyllinger kom til verden

Ni små kyllinger kom til verden

Vi har nu fået det næste hold kyllinger under vores skrukhøne Bertha, som vel nærmest er teenagemor. Hun er fra i år og nåede kun at lægge æg en måneds tid, inden hun blev skruk. Men hun har klaret det ok, men hun har været så meget i tranche i sin skrukperiode, at vi har måttet tage hende af reden, så hun fik mad, drikke og fik skidt væk fra reden.

Hun har udruget 9 små søde kyllinger, og denne gang er kyllingerne ikke sorte og Australorps som hønen, men lysegule og lysebrune.

Kyllingerne fik lidt frø på redekanten, så Bertha fra reden kunne spise med dem.
Kyllingerne fik lidt frø på redekanten, så Bertha fra reden kunne spise med dem.

Vi kunne ikke bruge vores egne æg, da vores hane for 3 uger siden først lige var begyndt at træde hønerne og kun et par af de unge. Så derfor fik vi Frank Klarlund til at samle 15 æg til os fra sine La Bresse høner. Ikke alle bliver rene La Bresse kyllinger, da han har både en La Bresse hane og en anden hane i hønsegården.

Vi startede med 15 æg, inklusive et æg som Bertha selv havde lagt i reden.Vi kunne se, at det var for mange til hende at ligge på, så vi fjernede 3 stk.  Jeg fik uheldigvis taget et med ud, da jeg løftede hende af reden undervejs – det ramte en skål og smadrede. Og det var befrugtet – det ærgrer mig stadig. Så var der elleve æg tilbage

På dag 19 lavede vi vandprøven – som anbefalet i Den store Hønsebog. Ni flød i overfladen, som de skulle, for at der var kyllinger i dem, og flere af dem bevægede sig også. De sidste to lå på bunden med en buttede ende opad. Måske har vi ikke forstået teksten, men vi mente ud fra det, vi havde læst, at så var der ikke levende kyllinger i æggene. Det var et æg fra Frank og så Berthas æg. Vi tog dem derfor væk og slog ægget fra Frank ud. Der var en fuldt udviklet kylling i, men vi mener ikke, at den var i live og den så lidt sort ud. Vi var dog så meget i tvivl, at Berthas æg med det samme kom tilbage i reden.

Tilbage var der 10 æg. De ni æg fra Frank er blevet til ni kyllinger, mens Berthas eget æg stadig ikke er klækket. Nu må vi se, om det klækker inden for det næste døgns tid. Vi havde det i vand i dag, og det flød nu i overfladen, men det bevægede sig ikke, da vi afprøvede det. Vi prøver det igen i morgen, hvis det ikke er klækket. Det var lidt et wildcard at lade hende ruge på det.

I øvrigt reddede vi kylling nr. 9 i dag. Vi ville rydde æggeskallerne væk i morges, og så fandt jeg inde under hønen en en delvis åben æggeskal med en kylling i. Den var tørret ind, og jeg troede at kyllingen var død. Men så pippede det inde fra skallen. Jeg fik den blødt lidt op i lunkent vand, så jeg kunne tage skallen og en ret tør hinde af den. Den kom ind under hønen og nogle timer senere så den ok ud. Bertha havde ellers to gange selv hjulpet en kylling ud ved at knække skaldele af.

I dag blev Bertha fodret og fik vand, mens hun lå på reden. Hun var i gang med at tørre den sidste lille kylling og der er jo stadig et æg tilbage. De små kyllinger ville spise den hvede, som Flemming håndfodrede hende med, så vi besluttede at strø lidt kanariefrø og havregryn sammen med grus og skaller på redekanten. Det var et hit – Bertha kunne ligge på reden og vise kyllingerne, at her var der mad.

Flemming giver Bertha vand.
Flemming giver Bertha vand, mens et par kyllinger er ude og se på verden.

Hvis du er på Facebook, kan du se en video med kyllingerne og hønene

2 thoughts on “Ni små kyllinger kom til verden

  1. Det er jo næsten lige så spændende at følge med i som en krimi. Og dejligt at fornemme jeres glæde og betagelse over at være blevet hønse-holdere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere