Nye afgrøder på vej

Nye afgrøder på vej

Der er hele tiden nye afgrøder på vej og nye afgrøder at høste her i august. Jeg har lige plukket de allersidste store gule blommer, som vi har spist rigtig mange af. Nu begynder der til gengæld at være modne figner – vi har allerede spist de første to. I de sidste par dage har vi også kunnet plukke lidt brombær og efterårshindbær, og her bliver der hurtigt mange flere. Så frugt på morgenyoghurt og dessert er sikret de næste par uger.

Lidt hindbær og brombær til dessert.
Lidt hindbær og brombær til dessert.

Der er om et par uger også vindruer – små fine kernefri grønne druer. Selv om vi næsten ingen hvepse ser i haven i år, så har jeg som sædvanlig buret vindrueespalieret inde bag bionet. Gad vide, hvorfor der ingen hvepse er – i juni var der rigtig mange, og vi snakkede om, at det ville blive slemt sidst på sommeren.

Druerne er meget små - men der er mange.
Druerne er meget små – men der er mange og kernefri.
Vinespalieret bag bionet.
Vinespalieret bag bionet. Foran 3. hold majs, som er begyndt at blomstre.

Der er også nye grønsager på tallerken – søde majskolber. Vi har spist de første, og de er helt fantastisk søde og sprøde. I år har jeg tre hold, så det skulle gerne give en lang majssæson. Til gengæld har jeg i år kun en sort: Damaun. En tidlig ekstrasød majs, som oven i købet er frøfast. Fra frøfirmaet Bingenheimer.

Lækker majskolbe af sorten Damaun. En tidlig ekstrasød majs, som oven i købet er frøfast. Fra frøfirmaet Bingenheimer.
Lækker majskolbe af sorten Damaun.

Vi har også spist de første porrer – de smagte helt fantastisk. Og i år kan jeg være large med dem, da jeg har plantet tre ekstra rækker porrer ud efter hvidløgene. I den fugtige sommer er de kommet rigtig godt igang.

Tre rækker porrer, en række persillerod og en række dild - næsten uden dild.
Tre rækker porrer, en række persillerod og en række dild – næsten uden dild.

Da jeg plantede porrer ud, såede jeg en række dild mellem de to porrerækker til højre på billedet ovenfor. Men der er kun kommet 6 planter. Jeg har gået og ventet på, at de skulle spire – og lidt glemt, at det nu er en måned siden, og de burde være spiret frem for længst. Nu har jeg prøvet at så en gang mere, og håber det kan nås til høst hen over efteråret.

Det er ikke det eneste, der ikke er kommet op. »Hvad er det, du dyrket i det bed,« spurgte min mand den anden dag.»Gulerødder«, svarede jeg, men kunne godt se, at der var mange flere planter, der ikke var gulerødder end gulerødder. Nu er bedet blevet luget, og der var ikke huller i gulerodsrækkerne – for rækker kunne jeg ikke prale af. På det her tidspunkt er der ikke ret meget, der kan sås, og som passer ind i bedets sædskifte. Så det blev til koriander og endiviesalat. Nu må jeg se, om det kommer – ellers har jeg små salatplanter på vej. Gulerødderne står dog lidt bedre i den ene ende af bedet, og jeg talte lige at der bliver ca. 70 gulerødder, så helt dårligt er det ikke. Nu har de fået lidt gødning, så de kan blive dejligt store.

Gulerødderne har ikke spiret ret godt i bedet efter løgoptagningen.
Gulerødderne har ikke spiret ret godt i bedet efter løgoptagningen.

Så går det meget bedre i bedet ved siden af, hvor der har været to rækker kartofler med valske bønner. Kartoflerne er taget op, og de valske bønner vokser frem med ny stængler, blomster og bønner. Jeg har efterfølgende belønnet dem med opsætning af bambuspinde, så  de ikke vælter. Planen er at der skal udplantes overvintrende spidskål på bedet.

Nyt hold valske bønner vokser op.
Nyt hold valske bønner vokser op.

Mine rødbeder blev sået mellem løgrækkerne, og de har allerede dannet små rødbeder og har en meget frodig top. Rødbeder kan godt lide fugtigt sommervejr.

Frodigt rødbedebed - efter høst af løg på bedet.
Frodigt rødbedebed – efter høst af løg på bedet.

Det er ikke kun grønsager og bær, som trives. Lige nu er min køkkenhave fyldt med dejlige blomster, som insekterne besøger rigtig flittigt.

Blomster i køkkenhaven. Længst til højre nysået bed med spinat og dild.
Blomster i køkkenhaven. Længst til højre nysået bed med spinat og dild. Spinaten er på vej op efter få dage.

 

5 thoughts on “Nye afgrøder på vej

    1. Jeg sår det første hold 1.maj. Jeg tror at andet hold er sået ca. 14 dage senere. 3.hold er sået omkring 10. juni direkte på bedet. De andre er forkultiverede. Sidste år såede jeg 13. juni og høstede dem først i oktober. Det er samme sort i år. Det var det ikke sidste år for det sidste holds vedkommende. Men jeg tror at det bare skal være en tidlig sort.

  1. Hej Karna – tak for en virkelig god og brugbar blog som jeg bruger flittigt her på mit første år som haveejer 🙂 Når du skriver at de valske bønner “vokser frem med nye stængler”, skal det så forstås som det er “gamle” planter som giver udbytte 2. gang eller har du sået nye som 2. afgrøde?

    1. Det glæder mig. at du kan bruge min blog. Ja, der vokser nye stængler frem fra de gamle planter. Det gør der tit, men de er mere villige i år. Måske skal man bare sørge for at vande dem godt, når man har plukket de sidste bønner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere