Løg til overvintring spirer fint

Løg til overvintring spirer fint

Da jeg kom hjem lørdag aften, var jeg spændt på, hvordan de planter, som jeg er ved at forkultivere, havde klaret at være alene hjemme i 3 døgn, mens jeg har været i sommerhus på Fyn.

Især var jeg spændt på at se, om løgene var spiret. Jeg havde den 18. august sået løg til overvintring i både pluggebox og rootrainer. Onsdag aften havde jeg kunnet se det første lille grønne »nåleøje« titte op af jorden i pluggboxen. De stod under hvid plast på bordet i drivtunnelen. Det holdt jo ikke i de næste tre døgn – de skulle have mest mulig lys, så snart de var på vej op. Efter mange for og imod-overvejelser blev jeg enig med mig selv om, at de stod bedst under klart plastlåg, som holdt på fugtigheden. Jeg kunne stille dem på stuegulvet, hvor der er lyst, men ingen direkte sol. Her var der også ca. 21°, så de ville have en god tempeatur at spire ved.

Det viste sig at være et godt valg. Der var rigtig mange planter på vej op, da jeg kom hjem. Befriende – for jeg ville ikke have kunnet nå at så om, da de så ikke ville have kunnet nå at blive store nok til udplantning først i oktober. De er nu flyttet ud på bordet i drivtunnelen, hvor de får godt med lys og tilpas med læ.

Løgene spirer fint i pluggboxen.
Løgene spirer fint i pluggboxen.
De små løgplanter spirer også godt frem i rootrainerene.
De små løgplanter spirer på vej op i rootraineren.

De lidt større kål-, løg- og salatplanter i rootrainere havde det også fint, selv om de stod ude i det fri. Jeg kunne endda have været væk 1-2 døgn mere, uden at de var kommet til at mangle vand.

Knap så godt så det ud i salatbedet, hvor der pist var forsvundet to salatplanter fra en række med 4, som jeg havde udplantet for halvanden uge siden. Dagen inden jeg tog afsted, var det forsvundet en. Jeg opdagede det først her til aften. Der var i nabobedet også forsvundet fremspirende spinatplanter. Rigtig ærgerligt. Jeg ved ikke, om det er snegle, duer eller fasaner. Spinaten er til overvintring, og den kan jeg nå at så om. Salatplanter har jeg flere af, som kan plantes ud. Men det er bare ærgerligt. Især hvis flere planter er væk i morgen tidlig.

Her var plantet 4 stk små Little Gem salatplanter - nu er der kun en tilbage.
Her var plantet 4 stk små Little Gem salatplanter – nu er der kun en tilbage.

Vi spiser majskolber, men de er ikke veludviklede som sidste år. De er mindre, og nogle af dem er ikke udviklet fuldt ud i spidsen af kolberne. Men vejret har heller ikke været specielt godt til majs. Jeg håber september bliver bedre, for jeg har to hold mere undervejs, hvor de først er ved at blive bestøvede.

Ikke alle majskolber er perfekte.
Ikke alle majskolber er perfekte i år.

Til gengæld er efterårshindbær og brombær rigtig store og flotte. Og efter at der ikke var blevet plukket i 3 døgn, Var der mange meget fint modne bær. I morges kunne jeg plukke en skål hindbær, så der blev yoghurt med hindbær til morgenmad, og i aften en skål brombær til dessert.

Store flotte efterårshindbær i morgensolen.
Store flotte efterårshindbær i morgensolen. Ny glasskål – loppefund for en ti’er.
Brombær plukket efter solnedgang.
Brombær plukket efter solnedgang. Derfor dårlig billedkvalitet.

 

 

3 thoughts on “Løg til overvintring spirer fint

 1. Jeg har aldri prøvd å så løk for overvintring. Jeg sår bare tidlig vår inne og planter ut. Lurer på hvilke temperatur du har om vinteren når det lar seg gjøre å overvintre hos deg. Jeg har et tøffere klima om vinteren.
  Når planter du de ut? Planter du de ut i drivtunnel? Sår du en spesiell sort som er vinterherdig?

  1. Jeg har ingen erfaring med at så overvintrende løg – det er første år. Tidligere har jeg sat vinterstikløg af sorten Radar. De sættes først i oktober.

   Jeg har sået sorten Senshyu Yellow på anbefaling fra flere med gode erfaringer med denne sort. Jeg planlægger at prøve at plante ud i både drivtunnel og på friland.Nogle anbefaler at beskytte med plasttunnel, når det er hård frost – det har jeg aldrig gjort med stikløgene.

   Sorten skulle kunne tåle temperaturer ned til -18° C. Du kan læse mere om sorten her og dyrkning: http://www.seedaholic.com/onion-senshyu-yellow-collection.html
   http://www.seedaholic.com/onion-senshyu-yellow-collection.html

   1. Mange takk for info.
    Ok, så det er altså første år du prøver dette.
    Det er alltid spennende med å forsøke å strekke grensene for dyrkning i kald vinter. Håper det går bra og at du forteller om resultat. I ditt klima har du større sjanse for å lykkes enn meg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere