Lug mælkebøtter i våd jord

Lug mælkebøtter i våd jord

Endelig har jeg en rigtig dejlig fugtig jord i dybden. Den er faktisk så våd, at jeg er glad for, at den torden, som kom op sydfra i aftes og igen her til aften, næsten ingen regn gav. Jeg har brugt en stor del af dagen til at kultivere jorden i bedene og fjerne en hel del ukrudt. Jorden var helt klasket sammen af den kraftige regn. Hvis jeg ikke kultiverer den, fordamper vandet alt for hurtigt, og jorden vil sprække, når vi får dage med sol igen.

Bønnebed kultiveres
Jorden kultiveres i bønnebedet, hvor rækkerne endelig er fyldt helt ud efter 3. såning.

Det er i en sådan våd jord, at det er effektivt at luge mælkebøtter. De små kan jeg let hive op med rod, og det kan jeg også ofte med de store, hvis jeg laver et langt og sejt træk.

lugning af mælkebøtter.
På ingen tid har jeg luget en hel håndfuld mælkebøtter fra jordbærbedet.

Jeg havde også held med at hive noget helt andet værdifuldt op i den fugtige jord. De fine blå iris, som jeg har fået fra min barndoms have, stod der en blok af inde i min store gamle brombærbusk. Jeg tror de er selvsåede – jeg kan i hvert fald ikke huske, at jeg skulle have plantet dem der. Der stod en anden blok af dem 1 meter derfra. De er nu næsten visnede ned i toppen, så jeg besluttede mig for at prøve at tage et godt tag rundt om den visne, seje top og hive til. Og efter et langt sejt træk, gav rødderne pludselig efter og jeg kunne trække løgene op. Måske har jeg ikke fået alle med, men de fleste. Og uden at grave og beskadige brombærbusken. Irisløgene er nu plantet i mit staudebed, og så håber jeg de kommer næste år.

Irisløg.
Irisløg taget op og flyttet til andet voksested.

Jeg har helt fejlvurderet, hvornår jeg skulle så nye hold stangbønner til udplantning efter løgene. Løgene vokser fortsat, og nu fik de jo også masser af vand. Og det varme vejr har fået bønnerne til at vokse med raketfart. De har stadig kun to blade, men de er så store, at der slet ikke er plads til 28 planter helt tæt sammen i en rootrainer. De var simpelthen nødt til at skulle plantes ud. Men hvor?

Forkultiverede bønner
Første rootrainer med bønner er hentet ud til bedet.

Jeg har et løgbed, hvor jeg har planter forkultiverede forårsløg, Red Long Florence og Ailsa Craig løg ud i maj. De er aldrig kommet i god vækst, og jeg har flere gange været ved at hakke dem om. Et bed, der ikke trives, er ikke sjovt at se på hver dag.

Løgbed med nogle løg, der ikke trives.
Løgbed med nogle løg, der ikke trives.

Så jeg besluttede at plante tre cirkler med stangbønner ud i det.Uden at fjerne løgene. Så må vi se, hvad der sker med løgene. Måske kan de lide at der komme andre planter i bedet, hvem ved. Det er deres allersidste chance. Jeg forsøger næste år igen, jeg vil have Long Red Florence. Jeg har forårsløg et andet sted fra samme såning, og de trives meget bedre.

Stangbønner Neckargold og Helda.
Så er der plantet to hoild Neckargold og i midten Helda.

Der var også to hold Blauhilde bønner. De blev plantet i et kartoffelbed, hvor de sidste 4 toppe blev gravet op, mens et regnvejr var på vej ind over. Jeg måtte vente med at plante til regnen var ovre, så det nærmede sig natarbejde.

Jeg får jo stadig ledig jord i løgbedene om nok ca. 2 uger, så mon ikke jeg skal så lidt flere bønner til at plante der. Jeg vil gerne have mange bønner i fryseren til vinter og næste forår, når der ikke længere er ret mange grønsager at hente ude i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere