Skalotteløg blev taget op i tusmørket

Skalotteløg blev taget op i tusmørket

Det er lidt overvældende at komme hjem til min have efter at have været væk i tre dage. Kan der virkelig ske så meget på tre dage – ja, det er utroligt.

Alle blomsterne i gården havde overlevet, måske et par af georginerne har hængt lidt i eftermiddag. Kun den ene potte med basilikum hang lidt med bladene, men efter en gang vanding  stod den hurtig strunk igen.

Mest nervøs var jeg for min nye pluggbox, som var fyldt med helt små planter, da jeg tog afsted. Det var første såning i pluggbox, så jeg var helt uden erfaring med, hvordan jeg kunne få dem til at overleve i 3 dage i den lille mængde jord. Jeg satsede og satte den og 12 majsplanter i rootrainer ind i drivhuset i lidt halvskygge. Og så gav jeg både pluggbox og roortrainer en vandreserve i bunden. Det gik godt, men nogle af cellerne i pluggboxen var begyndt at tørre ud her til aften. Jeg nåede lige nøjagtig at redde dem  i god behold.

Pluggbox med småplanter.
I nogle af rummene i pluggboxen var jorden begyndt at blive lidt tør.

Jeg har en del kål- og salatplanter i rootrainere, og dem havde jeg ladet stå udenfor under insektnet. De stod i flade såbakker, og her havde jeg også give dem lidt vand i såbakken. Det var virkelig at satse og stole på, at der ikke kom et skybrud, som fyldte dem med vand. I sidste uge, da jeg over 3 gange fik ialt ca. 50 mm tømte jeg dem to morgener, hvor der stod 2 cm vand i dem. De havde det fint, da jeg kom hjem. Jeg tror slet ikke, det har regnet af betydning, mens jeg har været væk.

Jeg såede vintergulerødder den morgen, jeg tog afsted, og her var der stadig fugtighed i rækkerne. De såede grønkålsfrø mellem løgrækkerne var spirede mange steder, og her måtte jeg lige vande, selv om der loves regn i morgen, jorden er ved at tørre ud, og den var begyndt at sprække. Ak ja, den lerjord. Salatplanterne var vokset virkelig meget på de få dage, og var jorden ikke sprækket, da den var blevet kultiveret.

Salatplanterne vokser
Regnen i sidste uge har sat gang i salatplanterne, så der skal snart tyndes.

Det er virkelig ikke let at tage afsted fra haven, så længe der er småplanter på vej, og bede, hvor der sås direkte. Derfor er jeg normalt også hjemme hele sommeren. Der skal jo også høstes.

Hindbærsæsonen er i år tidlig, vi havde allerede inden vi tog afsted spist de første hindbær. Det var derfor ikke overraskende, at hindbærbedet var fyldt med masser af meget modne bær, og de smagte rigtig godt.  Vi spiste alle de største mørkerøde med det samme, og jeg plukkede så ca. 1 kg bær bagefter. Det var overvældende. Til gengæld var der kun to håndfuld jordbær. Måske kan jeg plukke lidt små jordbær i morgen, men så er jordbærsæsonen nok også slut.

Modne hindbær
Masser af modne hindbær.
Og lige en nærbillede af mine hindbær.
Og lige en nærbillede af mine hindbær.

Allerrede inden jeg tog afsted, havde jeg godt set, at skalotteløgene var ved at være høstklare, og nu sad de helt løse i jorden, rødderne var ved at henfalde, de var brunlige.

Skalotteløgenes rødder er ved at blive brunlige.
Skalotteløgenes rødder er ved at blive brunlige. Et tegn på at skalotteløgene er høstklare.

Jeg kiggede endnu engang på vejrudsigten – der var regn på de kommende mange dage. Jeg kiggede på klokken – den var 21.Og så besluttede jeg at tage de tre slags skalotteløg op – de gule, Red Sun og bananskalotteløgene. Kun den gamle sort med grå skalotteløg, jeg dyrker for første gang i år, så ikke ud til at være klar til at høste. Løgene med top blev lagt op i en kasse, og så bliver de i morgen fordelt i to kasser, så de bedre kan tørre. Jeg høster dem altid, når de slipper jorden, selv om der stadig er noget grøn top. Er det en tør periode, lader jeg dem ligge og tørre på jorden, men med udsigt til regn kommer de ind i tørvejr nu, og så ud til tørring på dage uden regn. Eller de bliver sat til tørre under havebordet, hvor de kan stå i tørvejr.

Bananskalotteløg - mange løg, men meget mindre end det satte løg.
Bananskalotteløg – mange løg, men meget mindre end det satte løg.
En kasse med årets høst af mange små skalotteløg.
En kasse med årets høst af mange små skalotteløg.

 

Heldigvis var der et stort og flot spidskålshovede, så aftensmaden blev stuvet spidskål med frikadeller fra fryseren – og et stykke hurtiglavet lagkage med flødeskum med hindbær.

Stort flot spidskål - sået sidste år omkring 1. august og overvintret på friland.
Stort flot spidskål – sået sidste år omkring 1. august og overvintret på friland.

På blomsterfronten var der også et par dejlige overraskelser. Der var udsprungne lathyrus – og i nogle flotte farver. Det er jo altid en overraskelse, når det er hjemmehøstede frø.

Ærteblomsterne i flotte farver.
Ærteblomsterne i flotte farver.

Det flotteste var dog Madonnaliljen, som stod så fint i aftensolen, da vi kom hjem.

Madonnaliljen
Madonnalilje.

 

2 thoughts on “Skalotteløg blev taget op i tusmørket

  1. Hvilken sort er de spidskål du sår i august, jeg har aldrig prøvet med overvintring af spidskål. Jeg dyrker en del af vores grønsager, men mangler noget til forårsmånederne.
    Hilsen Karen M. Diget, Nykøbing Mors

    1. I år er det sorten Durham Early, som jeg har sået. Jeg har købt sorten i Skotland, hvor den sælges som Spring Cabbage til overvintring og derovre høst i april-maj. Her er det juni. Hvis du dyrker i drivhus kan du få tidligere afgrøde. Men andre år har jeg sået Express, som også sælges under navnet Greyhound – den kan du købe stort set alle steder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere