Knoldselleri er taget op

Knoldselleri er taget op

Hvornår skal vintergrønsagerne tages op – det har jeg lidt svært  ved at beslutte mig for. Lige nu dækker jeg kål, selleri, salat. knoldfennikel osv., når der er risiko for nattefrost. Jeg vil gerne vente længst muligt med at høste dem, da de holder sig bedre på bedet. Men det tager tid at dække sidst på eftermiddagen og dække af igen om morgenen. Her på Lolland har der endnu kun været meget let nattefrost og få gange.

I dag besluttede jeg mig for at tage mine knoldselleri op og kule dem ned i en åben kule. Så er der er bed mindre at dække. Nu står de med knolden under jord. Når frosten kommer, skal der dækkes med et tykt lag ålegræs, så jeg kan hente lækre sprøde knoldselleri helt frem til maj.

Se billedserie fra sidste år med nedkuling af knoldselleri.

Knoldseller i åben kule.
Knoldseller i åben kule inden der er dækket jord ned omkring dem.

Desværre slipper beholdningen nok op lang tid inden maj måned, for de 30 selleri er ikke nær så store som sidste år. Jeg var ellers meget optimistisk med hensyn til størrelsen sidst på sommeren, hvor de stod rigtig fint og havde gavn af den kølige og fugtige sommer. Men så blev både knoldselleri og bladselleri angrebet af selleribladplet.  De endte med meget lidt grøn top og dermed næsten ingen tilvækst de sidste mange uger.

Det ser endnu værre ud med bladsellerierne, som der næsten ingen blade er tilbage på, efter at jeg måtte høste i utide og komme stilkene i fryseren, inden de også blev ødelagte. Nu står de tilbage kun med nogle små blade. Det ser ud til at angrebet er stoppet nu, hvor det er blevet koldere i vejret, så jeg håber på, at der kommer lidt bladvækst, hvis frosten holder sig væk. Men det bliver ikke til tykke stilke til salatskålen, kun til suppe m.m. For første gang i rigtig mange år køber jeg bladselleri i november.

Nu er spørgsmålet, hvor længe jeg gider dække de her usle planter mod nattefrost. Måske skal jeg bare fjerne dem og grave stykket. Rigtig vintergravning med vending af jorden, så smitten bliver begravet – det bliver anbefalet af de professionelle, når de har problemet.

bladselleri_selleribladplet_4416

Der var lige lidt ekstra plads i kulen med sellerierne, så jeg hev en favnfuld majroer op af de største og satte dem med ned med hele toppen på, inden jeg dækkede jord ned mellem selleri og majroer.

De største og flotteste majroer.
De største og flotteste majroer.

Majroer er ikke særligt frostfølsomme, så resten kan godt blive stående foreløbig. Der er mange – og de må gerne vokse lidt endnu.

De kinesiske radiser kan tåle let nattefrost, men jeg tror, de skal dækkes eller tages op inden næste uge, hvor det ser ud til, at der kommer rigtig nattefrost først på ugen. Jeg slår dem nok ind i drivtunnelen, så de er lette at få fat i. Jeg har prøvet at kule dem ned sammen med sellerierne, men musene æder dem. Sellerier og majroer får lov til at være i fred.

Kinesiske radiser har hele roden over jorden.
Kinesiske radiser har hele roden over jorden.

Rødbederne står også stadig på bedet og de har ikke været dækket. De tåler også let nattefrost. Men nu er det vist ved at være tid til at tage dem op og sylte de fleste af dem. Jeg gemmer nok lidt til bagte rødbeder – vi forsøger stadig at lære at spise rødbeder, men det går ikke ligefrem fremragende.

Rødbederne er blevet meget store - det er 2. afgrøde sået først i juli.
Rødbederne er blevet meget store – det er 2. afgrøde sået først i juli i mellem løgene, inden de var blevet høstede.

Gulerødder og persillerødder står med roden godt gemt nede i jorden, så her dækker jeg først med et tykt lag ålegræs ved udsigt til hård frost eller dagsfrost.

2 thoughts on “Knoldselleri er taget op

  1. Hej Karna

    Du har sikkert prøvet rødbede-tzatziki, men da det kom ind i husets køkken fik rødbederne ben at gå på 🙂

    1. Nej, det har jeg ikke prøvet. Jeg har kigget på opskrift. Det må vi prøve. Jeg har netop i dag taget rødbeder op. Tak for forslaget-

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere