Høst af bladselleri i utide

Høst af bladselleri i utide

Mine bladselleri skulle stå og vokse sig store og flotte. Men det går ikke helt efter planen. For en måned siden måtte jeg fjerne en masse blade med selleribladplet, og nu er den gal igen.

Nærbillede fra første angreb for en måned siden.
Nærbillede af start på selleribladplet. Ret hurtigt visner hele bladet. DE ældste blade visner først.

Det meget fugtige vejr den sidste lille måned har givet nye angreb, og de blade skal væk, så nye blade ikke angribes i for stort et omfang. Desuden skal bladene væk, så mindst mulig smitte efterlades i jorden.

Der er angreb af selleribladplet i hele bedet.
Der er angreb af selleribladplet i hele bedet.

Jeg dyrker Tall Utah – det gjorde jeg også sidste år, hvor der ingen angreb var. Den skulle være resistent mod selleribladplet. Det samme gælder mine knoldselleri. Men i år er både bladselleri og knoldselleri angrebet. Mine bladselleri planter jeg altid et skyggefuldt sted – det plejer de at trives godt med, men i den våde sommer, har det resulteret i selleribladplet. Jeg kan se på knoldselleribedet, at jo mere skygge, jo flere blade er angrebet.

Jeg måtte fjerne virkelig mange stilke. De bedste blev taget fra til at bruge.
Jeg måtte fjerne virkelig mange stilke på bladselleriplanterne. De bedste stilke blev taget fra til at bruge – forrest i billedet..

Det blev en hel sæk frasorterede blade og en stor bunke fine stilke. Heldigt, at stilkene kan bruges. Jeg kan bare ikke bruge så mange her og nu, så de kommer nok i fryseren. Jeg tror, jeg sauterer dem i lidt olie og pakker dem i poser, så det lige passer til at komme med i suppe eller grønsagsretter. Jeg har også overvejet at tørre dem, men kender ikke resultatet. Jeg ville nu helst have spist dem friske i salater.

En bunke bladselleri med angrebne blade.
En bunke bladselleri med angrebne blade.
En solid bunke bladselleri til at gemme til senere brug.
En solid bunke bladselleri til at gemme til senere brug.

Jeg håber, at det lidt mere tørre vejr nu bremser angrebet, og der vokser en masse nye blade frem. De bedste blade er alligevel dem, der dannes i det kølige efterårsvejr. Jeg har heldigvis plantet ret mange bladselleri, for vi holder virkelig meget af salater med bladselleri.

Forhåbentlig vokser knoldsellerierne også godt den næste måneds tid, selv om de har mistet nogle blade.

4 thoughts on “Høst af bladselleri i utide

 1. Selv om mine både knoldselleri og bladselleri står i fuld sol, er de ramt lige som dine. Knoldselleriene er sorten Snehvide, som jeg fik frø af i foråret fra NordGen. Sorten på bladselleriene kender jeg ikke. Fint tip, du giver om at lade plantens rod med nogle blade stå og vente på ny bladsætning i efteråret. Måske pakker jeg dem ind i ålegræs, inden vinteren for alvor sætter ind, så er der måske også friske stængler til foråret.

  1. Jeg har ikke dyrket Snehvide, men de sorter, jeg har er resistente mod selleribladplet. Var de ikke det, ville angrebet have været mere omfattende. Men resistens er ikke ensbetydende med, at de slet ikke kan blive angrebet, åbenbart.

   Jeg har ikke prøvet at pakke dem ind i ålegræs. Har du prøvet det? Jeg tænker at der vil komme mange agersnegle der, men ved det ikke. Jeg plejer at sætte buer og pressening over om vinteren, og nogle år har jeg bladselleri langt hen på vinteren.

   1. Ja, det sidste par år har jeg hvert efterår pakket både knold- og blegselleri ind i ålegræs. Når frosten for alvor sætter ind går bladsellerien til, men sidste vinter var så mild at både bleg- og knoldselleri overlevede i fin stil.

    1. Jeg må prøve ålegræs mellem bladselleri, hvis ikke vi når at spise alle inden frost. Knoldselleri kommer jeg ned i en åben kule, så er de sikrede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere