Høst og opbevaring af rødbeder

Høst og opbevaring af rødbeder

Kulden kom her sidst på dagen, og så kan jeg jo glæde mig over, at jeg har fået taget rødbederne op i dag.

Alle rødbederne linet op. Øverste række Forono, nederst til venstre Pablo og til venstre Golden.
Alle rødbederne linet op. Øverste række Forono, nederst til venstre Pablo og til venstre Golden.

Det var en overraskende stor og god høst af rødbeder. Ikke mindst fordi de er dyrket som 2. afgrøde efter løg. Eller rettere de blev sået i mellem rækkerne af løgene, inden løgene blev høstede, så planterne var små planter, da jeg tog løgene op. De blev sået 10. juli, og jeg tror at såtidspunktet er afgørende, for at udbyttet er blevet så højt. Jeg såede efter de steder, hvor spiringen ikke var god nok, og her nåede rødbederne ikke at blive ret store. Den våde sommer har helt sikkert også spillet en rolle for størrelsen.

Sorten Forono blev meget store ved 1. såning, men meget små ved 2. såning et par uger senere.
Sorten Forono blev meget store ved 1. såning (tv.), men meget små ved 2. såning et par uger senere (th.).

Som man kan se på billedet øverst, så var der stor forskel på udbyttet af de tre sorter, nok mest på grund spireprocenten i rækkerne. De gule blev er ikke så mange af, men store og flotte. Pablo blev også pænt store og spirede bedre. Den mest yderige var dog Forono, som jeg foretrækker til syltede rødbeder, da den giver mange skiver med samme diameter. Frøene var fra Bingenheimer, og de spirede rigtig godt, og de blev tyndet, men stod alligevel lidt tæt, da jeg ikke vil have alt for store rødbeder til at sylte.

Rødbederne blev taget op nu, da jeg ikke orker at dække flere bede, når der er udsigt til frost. Det er rigeligt, at dække kål, salat, bladselleri og knoldfennikel. I dag fik også de kinesiske radiser to lag fiberdug, og alle kålene fik ud over den sædvanlige fiberdug også en tynd plastpresseing, da blæste en strid og kold blæst i haven. Der er kun to døgn til det bliver mildere igen, og her på Lolland bliver det kun let nattefrost. Jeg ser på vejret fra dag til dag. Måske får overdækningen lov til at være over bedene, til kulden forsvinder igen i løbet af onsdagen Planterne kan sagtens tåle ikke at få ret meget lys i to døgn på den her årstid.

Jeg gemmer Golden og Pablo rødbederne til at lave bagte rodfrugter og andre retter eller salater med rødbeder i. Sidste år gravede jeg bare rødbederne ned i et hul, dækkede jord omkring og beskyttede dem med et tykt lag ålegræs, da vinteren kom. Det samme som jeg har gjort med sellerierne i flere år. Jeg dækkede dog et stykke plast over, så de fik mindre væde. Det gik fint – de holdt sig faktisk til maj. Vi fik ikke spist dem alle sidste år – vi er stadig ved at lære at spise rødbeder. Så jeg vover at gentage den opbevaring i år, selv om jorden er mere våd. Foreløbig er de bare lige dækket med nogle få cm jord. Det er nok, så længe jorden er 5° varm, og det kun er let nattefrost.

Pablo, Golden og forrest en enkelt Forono lagt i kule.
Pablo, Golden og forrest en enkelt Forono lagt i kule.

Det er første år, at jeg dyrker Golden og Pablo. Sidste år havde jeg to andre gule beder. Jeg tror ikke, at der er den store forskel på sorterne. Pablo har jeg sået, da jeg har læst, at det er en rigtig fin kvalitet.

Rødbeder af sorten Golden.
Rødbeder af sorten Golden.
Rødbeder af sorten Pablo.
Rødbeder af sorten Pablo.

Der blev en helt spand Forono rødbeder, og jeg tog mig virkelig sammen og vaskede dem alle med det samme, så de kunne blive syltet. Jeg valgte at overdøve mine forslag om, at jeg godt kunne vente et par dage med at sylte dem. De kom ind i køkkenet, og nogle timer senere stod der 14 glas færdigsyltede rødbeder på køkkenbordet.

De mindste og de største Forono rødbeder.
De mindste og de største Forono rødbeder.

Dejligt, at det er overstået, for jeg hader lugten af kogte rødbeder.

Jeg nåede også lidt andet havearbejde, inden det blev koldt sidst på eftermiddagen. Jeg fik gravet endnu nogle meter op af vedbenden langs hasselhækken. Nu lysner det snart – i morgen skal jeg grave op, hvor det kun er skvalderkål, og det er så meget lettere. Vedbend får ikke lov til at etablere sig flere steder i min have!

Der lå en stak fliser der, hvor jeg skulle grave vedbend op idag, så de skulle flyttes. Det endte med at jeg fik lagt 4-5 m flisegang. De blev bare lagt ovenpå jordgangen – og ligger rimeligt, når det tages i betragtning, at jorden er så våd, at man ikke kan lægge fliser! Den skal nok justeres lidt til forår. Men nu er der fliser i stedet for søle.

2 thoughts on “Høst og opbevaring af rødbeder

  1. Hej Karna
    Jeg læser din blog hver gang .
    Har det ligesom dig mht. rødbeder , men en dag vi skulle have bagte rodfrugter , kogte jeg en rødbede mør , inden den blev skåret ud og blandet med de andre rodfrugter . Det smagte meget bedre .
    Tove

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere