Nyspiret persille, røde gulerødder og irriterende vedbend

Nyspiret persille, røde gulerødder og irriterende vedbend

Jeg plejer at så persille på friland 1. september, og de fleste år spirer den frem i efteråret, overvintrer problemfrit og giver lidt tidligere persille end den forårssåede. Sidste år såede jeg også kruspersille i småpotter i drivtunnelen og plantede det ud både i drivtunnel og på friland de steder, hvor det ikke var spiret godt nok.

I år havde jeg totalt glemt at så persille først i september, og jeg kom først i tanke om det et godt stykke ind i oktober. Jeg såede 23. oktober en rootrainer til med kruspersillefrø – hvis ikke de spirede i efteråret, kunne de vel spire til forår.

Men nu er de små persillespirer på vej op. De står lige nu på en af hylderne i drivtunnelen og får masser af lys og frisk luft, da der er åbent i begge ender af drivtunnelen det meste af tiden. Jeg tror de vil overleve vinteren fint derinde. Til vinter kommer de ned på jorden, hvor det er lunere og med ind under overdækningen med fiberdug, når det bliver frostvejr.

persille_spire_november_4380

Ved siden af står en masse små hornviolplanter, som jeg priklede ud for en måneds tid siden. De havde sået sig selv i en potte. De vokser, og nu blomstrer to af planterne – med blå blomster som modersorten. Mon jeg er så heldig at få en masse store planter i blomst til marts, når jeg skal plante krukker til? Så sparer jeg de 100 kr., som jeg plejer at bruge på hornvioler til krukkerne i gården.

Små hornviolplanter vokser stadig lidt.
Små hornviolplanter vokser stadig lidt.

Jeg har haft de flotteste gulerodsblomster i mit gulerodsbed. Det er jo ikke meningen med at så gulerødder, at de skal gå i stok. Heldigvis var det kun nogle få meter og kun en sort.

Blomstrende gulerødder på trods af, at de er sået så sent som 14. maj.
Blomstrende gulerødder på trods af, at de er sået så sent som 14. maj.

I går hev jeg stokløberne op. Der var 10 stokløbere og 5 røde gulerødder af sorten Red Samurai, som muligvis er en F1.

5 gulerødder og 10 stokløbere er resultatet af min dyrkning af Red Samurai.
5 gulerødder og 10 stokløbere er resultatet af min dyrkning af Red Samurai.

Jeg var noget utilfreds sorten og tænkte, at den gad jeg ikke prøve igen, selv om den er smukt rødfarvet hele vejen igennem. Den bevarede også farven fint, da jeg sauterede den.

Red Samurai er en flot gennemfarvet rød sort.
Red Samurai er en flot gennemfarvet rød sort.

Heldigvis lavede jeg et opslag på facebookgruppen Havebrug og selvforsyning. Her blev jeg og andre lidt klogere. Jeg var langt fra den eneste, der var endt med røde gulerødder, der går i stok. Vivi Logan fra Frøsamlerne kunne fortælle, at de røde sorter er til varmere klima end det danske, og vi i Danmark ikke bør så dem før midt i juni, ellers vil de let gå i stok. Hvis der er flere frø i posen, får de en chance mere næste år som 2. afgrøde sået sidst i juni.

Min rydning af plantefri zone til sneglehegnet fortsætter. I går fik jeg ryddet det mest kritiske stykke, hvor hegnet skal ret tæt på hegnet med hasselbuske, så der skulle graves en del rødder op. Både hasselrødder, nogle forvildede snebær og et bunddække af vedbend. Hvor jeg fortryder, at de vedbend har fået lov til at brede sig – og alt for mange steder i haven.

Til skræk og advarsel - vedbend breder sig uhæmmet.
Til skræk og advarsel – vedbend breder sig uhæmmet. Og det er noget af et arbejde at fjerne den igen.

Min metode til at fjerne vedbend er at stikke i et spadestiks dybde rundt om et mindre område – en halv til hel m2. Derefter løsner jeg hele området med gravegreben, inden jeg forsøger at løfte planterne med rødder op og banke jorden af. Derefter graver jeg jorden igennem, men langt fra alle rødder kommer med. Gad vide hvor meget bøvl, jeg får med at holde det fri for bevoksning næste år, så sneglene ikke kan entre over hegnet. Måske bliver jeg nødt til at rydde al vedbenden inde mellem hasselbuskene. Den er i øvrigt ved at kvæle ramsløgene, som vokser mellem nogle af hasselbuskene. Eller rettere – de holder måske hinanden i skak.

5 m ryddet areal langs hasselhækken. Sneglehegnet skal stå ca. hvor spaden står og videre til venstre for jordbærbedet.
Gårsdagens dont – 5 m ryddet areal langs hasselhækken. Sneglehegnet skal stå ca., hvor spaden står og videre til venstre for jordbærbedet. Idag blev det kun til 1 m, inden regnen kom.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere