Potter med rødder til drivning

Potter med rødder til drivning

I det ny novembernummer af Praktisk Økologi er der en inspirerende artikel af Tycho Holmcomb og Karolien Nolsø Aaen om at drive mælkebøtter til spæde, lækre salatblade i vintermånederne.

Det skal selvfølgelig prøves. Så jeg har været på jagt efter nogle rimeligt store mælkebøtterødder. De var bare ikke lige til at finde – jeg har haft mere tid til at bekæmpe ukrudt i denne sommer, og det er gået ud over bestanden af mælkebøtter. Nå, men jeg fandt da til tre potter. Og så kan jeg måske stikke nogen i græsplænen. Det kunne jo være super at få dem væk i november.

En fin samling af mælkebøtterødder til at drive.
En fin samling af mælkebøtterødder til at drive.

Jeg havde nogle ret store selvsåede cikorieplanter stående. De er dukket op mellem sommerhvidkålene. Hvad det er for en cikorie, ved jeg ikke. Men mon ikke der kan komme et eller andet spiseligt ud af at drive dem til vinter i varme og mørke? Nu er de i hvert fald gravet op og pottet – og jeg er fri for at bruge tid på at grave dem op til forår.

Selvsåede cikorieplanter
Selvsåede cikorieplanter og bladbeder i bedet, hvor der har været sommerkål.
Cikorie og mælkebøtter plantet i potter.
Cikorie og mælkebøtter plantet i potter.

Potterne  er nu placeret lige uden for indgangen til min drivtunnel, så glemmer jeg ikke, at de er der, og de måske skal indenfor, hvis det bliver frostvejr. Bladene har jeg nu klippet tilbage til 1-2 cm på mælkebøtterne – det stod der i artiklen, at man skal. Cikorien får lov til at visne ned af sig selv.

Og da nu jeg var i gang med rødder til drivning, gik jeg rødbederækkerne igennem og hev nogle små rødbeder op, som jeg havde ladet sidde. De er ikke ret store, men mon ikke de kan drives til at sætte lidt småblade. Ellers må jeg ofre nogle af de lidt større rødbeder til det. De får lov til at stå inde i drivtunnelen – det er ikke lige nu, at jeg har brug for rødbedeblade – der er masser af salat nu, og den er måske slut, hvis det bliver frost om en uges tid igen.

Dejligt at have fået plads til pottebordet i et hjørne af drivtunnelen.
Dejligt at have fået plads til pottebordet i et hjørne af drivtunnelen.

Små rødbeder med mange i hver potte. Glæder mig til en pink urtepotte med en masse små friske blade midt i den mørke og kolde vinter.

Potte med rødbeder til drivning.
Potte med små rødbeder til drivning.

På vej ind, da det var ved at være halvmørk, fik jeg øje på nogle toppe skåret af persillerødder. Dem snupper jeg i morgen og prøver at plante i potter, måske kan jeg få lidt persilledrys ud af dem. Jeg har ikke afprøvet det før med rodpersille. Frost og sne har nemlig allerede taget pynten af en del af mine persilleplanter. En gang frost mere, så er der måske ingen persille tilbage at hente.

Mon der er flere rødder, der kan tages ind og drives?

2 thoughts on “Potter med rødder til drivning

  1. Jeg har også været på den med at grave mælkebøtte-rødder op til drivning, men jeg fandt ud af at de udmærket kan drive sig selv. Men ellers synes jeg at det er en super idé at grave diverse rødder op og tage dem ind i drivhuset.

    1. Ja. og lige nu er jorden jo til at grave i. Jeg har også nogle topløg af hvidløg, som jeg vil prøve at så i potter til drivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere