Kål med råd kan reddes

Kål med råd kan reddes

Kender du det med at se udenom et problem i haven? Sådan har jeg haft det med bedet med sommerens spidskål og sommerhvidkål. De står under bionet, så der er ingen problemer med kållarver. Problemet har været for mange kål hen over sommeren, så de ikke er blevet høstet og spist i tide. Et luksusproblem, men det irriterer mig rigtig meget, når store fine kål sprækker og bliver ødelagt. Og så er jeg begyndt at kigge uden om bedet.

Nu er også et Filderkraut hvidkål sprukket.
Nu er også et Filderkraut hvidkål sprukket. Hovedet vejer godt 2 kg.

I dag gik den ikke længere. Jeg skulle her og nu bruge et godt langt bionet til at dække over et drueespalier, som hvepsene havde fundet, og de var ved at gå i gang med at udsuge druerme. Så nettet blev hevet af og brugt til at beskytte druerne med.

Jeg tog så tyren ved hornene og fjernede sprækkede spidskål, ukrudt og visne kålblade. Der var også nogle sommerhvidkål med råd i de yderste blade. Det ser ikke så slemt ud nu, hvor det er tørt vejr, men kommer der regn, så udvikler det sig meget hurtigt.

Et stort dejlogt sommerhvidkål angrebet af råd.
Et stort dejlogt sommerhvidkål angrebet af råd.

Rådne kål lugter rigtig dårligt, og den lette løsning er at sende dem på kompostbunken. Men det er normalt kun de yderste blade, der er angrebet, og kålhovederne kan sagtens reddes på den her måde:

De yderste blade fjernes et for et, indtil alle angrebne blade er fjernet.
De yderste blade fjernes et for et, indtil alle angrebne blade er fjernet.
Når de rådne blade er fjernet, overbruses hovedet, så der ikke er råd tilbage.
Når de rådne blade er fjernet, overbruses hovedet, så der ikke er råd tilbage.
Det rengjorte hoved lægges op på f.eks. en mursten, så det ikke ligger på jorden.
Det rengjorte hoved lægges op på f.eks. en mursten, så det ikke ligger på jorden.

Jeg havde også lige nettet af i nabobedet med rødkål og vinterhvidkål og fjernede lidt ukrudt. Og så tjekkede jeg hovedernes tilstand. Der var et rødkål angrebet af gråskimmel, åbenbart på grund af, at hovedet lå nede i store kålblade. Jeg reddede også dette kål med samme metode.

Gråskimmel på et stort rødkål.
Gråskimmel på et stort rødkål.

Bedet med spidskål og sommerhvidkål er delvist uden kål nu, så derfor dryssede jeg lige lidt frø af kløver, vintervikke og boghvede ud i bunden af bedet og hakkede dem ned i jorden. Jorden er tør, og det er uvist, hvornår der kommer regn – hvis der altså kommer noget i næste uge? Jeg vandede derfor med nogle kander vand, og bliver nok nødt til at gentage det i overmorgen, hvis jeg skal gøre mig håb om, at frøene spirer.

Der er nu lidt tomt i kålbedet.
Der er nu lidt tomt i kålbedet, og snart høstes de to reddede sommerhvidkål også.

Kålbedet er nu overdækket med et andet net, som blev hentet fra bedet med vinterbroccoli. Her er de aprilsåede vinterbroccoli nu så høje, at de havde brug for et bredere bionet. De sommersåede kunne stadig have været under det i almindelig bredde. Det brede net er nyt og 3,6 m bredt og beregnet til rosenkål og grønkål. Det lyder bredt, men jeg har nu rosenkål, der næsten bruger bredden – de er 120 cm høje.

Det store sprækkede Filderkraut kål vejede godt 2 kg, så her er til mange gange mad. I aften spiste vi spidsen i spidskålssalat, som også indeholdt rød peber. Det var den første høstede rød peber, som har vokset på friland. Desuden bredbladet persille.

Egne råvarer til spidskålssalat.
Egne råvarer til spidskålssalat.
Sidste figner i år.
I dag fandt jeg en god håndfuld figner – de absolut sidste i år. De blev til bagte figner til dessert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere