Pluk æbler, gem hvidløg, gør bed klar til at så…

Pluk æbler, gem hvidløg, gør bed klar til at så…

Den sidste uges tid er der ikke sket så meget i haven. Vi har brugt det dejlige sensommervejr til at sejle i næsten hver dag. Sejlsæsonen slutter om et par uger, det gør havesæsonen ikke.

De næste dage begynder vejret at ændre sig. Det bliver blæsende fra i morgen. Lørdag bliver det køligere. Og søndag kommer der måske regn. Og det giver lidt stress, for jeg har meget, der skal gøres, inden det sker.

I morges gjorde jeg et afhøstet bønnebed klar til at så i. Planen er at så spinat til overvintring. Det bliver 5. forsøg med at så spinat siden slut juli – spinat vil ikke spire  den varme jord. Lige nu ligger der spinat frø i en fugtig klud øverst i køleskabslågen i et forsøg på at bryde spirehvilen. Så jorden skal være klar til at så i. Jeg har også lagt nyhøstede persillefrø i køleskabet på samme måde.

Bed gjort klar til at så spinat i.
Bedet er klar til at så i, når jordtemperaturen falder efter lørdag.

Da jeg ordnede bønnebedet kom jeg til at røre ved blomsterkålen. Der fløj myriader af mellus op. Ikke noget nyt, blomsterkålens blade har været tæt besat af mellus hele sommeren. Jeg kan ikke helt gennemskue, hvorfor de er netop her, da blomsterkålens blade ser helt upåvirkede ud af de mange mellus. På nogle rosenkål ved siden af er der ingen, selv om rosenkålens blade umiddelbart ser ud til at have en mindre vokset overflade.

Blomsterkålen har store kraftige blade.
Blomsterkålen har store kraftige blade.
Alle blomsterkålens blade er tæt besat med mellus.
Alle blomsterkålens blade er tæt besat med mellus.

Der er en del kålsommerfugle, der flittigt besøger både mine kæmpejernurt og de kålplanter, som ikke er under net. Men der er ingen kållarver. Jeg tror det er hvepsene, der tager sig af de æg, som kålsommerfuglene lægger. Ellers er der snyltehveps i spil. Palmekålen ser i hvert fald nogenlunde hel ud.

Palmekål og morgenfruer. På jorden under kålene ligger nogle omhakkede morgenfruer.
Palmekål og morgenfruer. På jorden under kålene ligger nogle omhakkede morgenfruer som jorddække.

Da vi kom tilbage efter en sejltur her sidst på eftermiddagen, skulle jeg vælge, hvad jeg skulle bruge dagens sidste timer til. Mine hvidløg og andre løg hænger fortsat til tørre under tagudhænget. De skal lige efterses og renses, inden de gemmes væk. Og det skal gøres, inden der kommer regn.

Først tog jeg lige skalotteløgene, som stod i kasser i tørvejr. Jeg har brugt alle de mindste til syltede agurker og pickles. Der er stadig en del tilbage, men der skal også være til at sætte af næste forår. De grå skalotteløg ser interessante ud. Nu skal vi smage på et par enkelte – resten er til at sætte næste forår.

Øverste højre hjørne bananskalotteløg, Nederste venstre hjørne Red Sun og en almindelig skalotteløg. I den sorte bakke grå skalotteløg.
Øverste til højre bananskalotteløg, Nederste venstre hjørne Red Sun og en almindelig lys skalotteløg. I den sorte bakke grå skalotteløg.

Bagefter klippede jeg hvidløgene af 6-7 cm over løget og fjernede det meste af rødderne. Man kan godt fjerne alle rødderne, men jeg foretrækker bare at studse rødderne, så jeg er sikker på ikke at såre løgene, inden de lægges til vinteropbevaring. Der er mange fine løg tilbage, men vi bruger også mange, og så skal der være mange fed til sætteløg.

Resten af de høstede hvidløg - vi har allerede spist mange.
Resten af de høstede hvidløg – vi har allerede spist mange.
Man kan godt fjerne alle rødderne, men jeg studser bare rødderne.
Man kan godt fjerne alle rødderne, men jeg studser bare rødderne.
Rustsporer.
Toppen er fyldt med sorte vintersporer fra den rust, som hvidløgene var angrebet af, så den skal fjernes fra haven.

Mens jeg ordnede hvidløg, blev jeg mere og mere overbevist om, at jeg var gået i gang med det forkerte. Den lovede blæst næste dag kunne blæse mine Filippaæbler ned, hvis de var plukkemodne. Og jeg kunne huske, at der var faldet nogle stykker ned, mens jeg ordnede såbedet om morgenen. Med en vind på 10 m/sek fra øst, så vil det være kritisk. Øst er den vindretning, hvor haven er mindst beskyttet, og her står de to Filippa æbletræer.

Og ganske rigtig, så var en del af Filippaæblerne plukkemodne. Ikke alle, men langt de fleste på de yderste grene og i toppen. Filippa bærer æblerne netop i spidsen af grenene, og det gør de er ekstra udsatte i megen vind. Men de må ikke plukkes for tidligt, for så har de ikke nået at udvikle aromaen endnu. Jeg fik virkelig travlt, for det var sent. Jeg fik plukket 5 kasser på rekordtid. Og jeg kunne ikke tage billeder – det var nærmest i måneskin, de fleste blev plukket. Jeg kunne lige nå at finde to majskolber og et bundt persille til aftensmaden, inden jeg gik ind. Det var en flot måne oppe over udhustaget.

Der er mange æbler med gul monilia i år
Der er mange æbler med gul monilia i år – her Ingrid Marie æbler fotograferet til morgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere