Hvidløg sættes i meget våd jord

Hvidløg sættes i meget våd jord

Normalt sætter jeg først hvidløg omkring 1. november, men i dag begyndte jeg at sætte hvidløgsfed. Det er udelukkende på grund af min meget våde lerjord, som stort set ikke kan bearbejdes. Og med nye dage med regnvejr sidst på ugen, bliver den ikke mere tør, nok tværtimod.

Den tunge, våde lerjord klæber til redskaberne. Her på hjulhakkens hjul.
Den tunge, våde lerjord klæber til redskaberne. Her på hjulhakkens hjul.

Når jeg sætter sent, er det for at hvidløgene ikke skal komme for tidligt op. Det er bedst, hvis de først dukker op, når vejret bliver mildt i januar eller februar. Men skulle det gå så galt, at de kommer op allerede i december, så har jeg set det før, og de overlevede alligevel.

Hvidløgene begynder først at danne rødder, når de udsættes for under 8° varme. Lige nu er jorden 14° varm – samme temperatur som midt i maj i år. Hvis det med de 8° holder stik, så burde de ikke begynde at sætte rødder før omkring 1. november. Det håber jeg så på.

I dag har jeg sat 109 fed af Rød Estisk Slangehivdløg i et bed, og i morgen sætter jeg lidt flere i et andet bed. Jeg plejer at sætte 120 fed ialt. Men måske sætter jeg lidt flere i år for at have flere fed til at sætte af næste år.

Jeg bruger de største hvidløg til at tage fed fra til at sætte.
Jeg bruger de største hvidløg til at tage fed fra til at sætte.

Det huler noget i kassen med hvidløg, når jeg skal bruge 120 fed som sætteløg, og der ikke er mere end ca. 6 fed i et hvidløg. Jeg har også brugt en anseelig mængde til de 70 glas med henkogt tomatsauce, jeg har lavet.

!01 fed klar til at sætte - jeg måtte så hente 8 mere til den sidste række.
101 fed klar til at sætte – jeg måtte så hente 8 mere til den sidste række.

I dag høstede jeg det fineste lille spidskålshoved til salat. Jeg kan ikke huske, hvornår det er sået og plantet, men lækkert hovede.

Sprødt og saftigt spidskål til salat.
Sprødt og saftigt spidskål til salat.

4 thoughts on “Hvidløg sættes i meget våd jord

  1. Ja, det vejr! Skal sætte et år gamle fed for første gang, da jeg ikke fik sat hvidløg sidste efterår. Pludselig var det vinter 🙂

    Bortset fra lidt indskrunkne fed og begyndende spiring ser de ok ud. Sorterne er Rød Estisk, Fynsk Apoteker og Mesidrome. Håber det lykkes ellers må jeg på jagt efter de to af sorterne igen.

    Tænker at jeg burde have et par steder i haven, hvor de bare gror som flerårige. Som en slags back-up ….

    1. Du kan evt. sætte et par fed i potter af de to kritiske sorter. Jeg har før sat hvidløg i kasser i drivhuset til tidlige hvidløg.

  2. Hej Karna, læste om dine hvidløg, jeg har ikke fået sat mine små hvidløg har du prøvet at sætte så sent som marts ?

    1. Jeg har for mange år siden sat hvidløg i marts. De kom fint, men blev ikke så store, som når jeg sætter dem i oktober. De danner rødder hen over vinteren. Men det kan godt lade sig gøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere