Høst og tørring af hvidløg

Høst og tørring af hvidløg

Midt på eftermiddagen begyndte det at regne, og det er blevet til omkring 8 mm regn. Det er godt, at alle mine zittauer- og rødløg er blevet taget op og hænger under tagudhæng flere steder, så de kan tørre. Ellers ville angrebet af løgskimmel sikkert være blevet virkelig ødelæggende. Tilbage står nu kun de såede, som endnu ikke er høstklare. Håber de ikke får løgskimmel i alvorlig grad.

I øvrigt dejligt med noget regn nu, hvor jeg har ledig jord efter løg og jordbær, som jeg skal have gjort klar til at så og plante i. Jeg har for få dage siden plantet 3 hold bønner ud, og i dag har jeg plantet salatplanter ud.

Zittauerløgene hænger til tørre under tagudhænget.
Zittauerløgene hænger til tørre under tagudhænget.

Jeg nåede desværre ikke at høste det sidste bundt hvidløg, før regndråberne begyndte at falde. Men ellers er alle hvidløgene nu blevet taget op, renset og hængt op i bundter under tagudhænget.

Bundterne med hvidløg hænger i tørvejr under tagudhænget.
Bundterne med hvidløg hænger i tørvejr under tagudhænget.
Her hænget hvidløgene godt, mens de tørrer.
Her hænger hvidløgene godt, mens de tørrer.

Det er en rigtig god hvidløgshøst i år. Jeg tror, alle hvidløg har overlevet vinteren, og de har stået virkelig fint lige til for et par uger siden, hvor de begyndte at få rustangreb.

Alle planterne i hvidløgsbedet er angrebet af rust.
Alle planterne i hvidløgsbedet var angrebet af rust.

 

Heldigvis betyder det ikke så meget for udbyttet, når angrebet kommer så sent. Det var meget fine hvidløg, jeg har høstet, og mange var rigtig pænt store.

Jeg dyrker flest af sorten Rød Estisk Slangehvidløg. Jeg havde sat tre lange rækker med fed og to korte rækker med de etfeds hvidløg, som jeg høstede sidste sommer fra små topløg. Der blev fine hvidløg ud af begge hold, men løgene var lidt større i de tre rækker sat som fed. Men der var også pæne løg i de to rækker sat som et feds-løg.

Flotte og store hvidløg af sorten Rød Estisk Slangehvidløg.
Flotte og store hvidløg af sorten Rød Estisk Slangehvidløg. De er sat som fed.
Hvidløg sat som et feds-hvidløg.
Hvidløg sat som et feds-hvidløg.

Jeg har i mange år dyrket et hvidløg, som jeg kalder Karnas Slangehvidløg, da jeg ikke kender sortsnavnet. Først for nylig fandt jeg ud af, at det var et rocambole. Det får ret store topløg, som jeg har prøvet at sætte med 10 cm afstand for at se, hvor store hvidløg, det kunne give. Rocambole topløg skal sættes om efteråret i modsætning til topløg af Rød Estisk, som først skal sættes i marts.

Karnas Slangehvidløg fra topløg har alle dannet hvidløg med fed, men de blev slet ikke så store som de løg, der er sat som fed.

Til venstre hvidløg af topløg fra mit rocambole hvidløg. Til højre samme sort sat som fed.
Til venstre hvidløg af topløg fra Karnas Slangehvidløg. Til højre samme sort sat som fed.
Til venstre de to største hvidløg af rocambole sat som toplæg, til højre hvidløg sat som fed.
Til venstre de to største hvidløg af Karnas Slangehvidløg sat som toplæg, til højre de to største af samme sort sat som fed.

Forsøget har vist, at topløgene danner et hvidløg med fed. Min konklusion af forsøget er dog, at det ikke kan betale sig at bruge topløgene som sætteløg, når de ikke opnår fuld størrelse. Men de er selvfølgelig fine til opformering. Topløgene kan de bruges i maden den næste uges tid, mens de er friske. De kan også fryses ned til senere brug.

Topløgene af Rød Estisk er meget små, men de kan  steges på panden og serveres som tilbehør. De kan også fryses ned til senere brug. Se min artikel Spis topløgene på Havenyt.dk.

Både kepaløg og hvidløg får lov til at blive hængende under tagudhænget i et par måneder, så jeg er sikker på, at de er helt tørre. Sidste år blev de sorteret og lagt i kasser midt i september.

2 thoughts on “Høst og tørring af hvidløg

 1. Dejligt at læse om din erfaring med hvidløg.
  Er det muligt at købe topløg (eller sættefed) af rød estisk fra dig?
  Med bedste hilsen,
  Erik Frandsen

  1. Jeg har desværre været lidt inaktiv på det seneste med at svare, da bloggen har være fejlramt. Men nu er den tilbage. Jeg har desværre ingen topløg i år, da jeg kneb dem af, og jeg regner med at spise min løg. Nu har du sikkert også sat hvidløg, men der er nogle netbutikker, som sælger dem – måske er de udsolgt nu:

   https://slangehvidloeg.dk
   https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/slangehvidloeg-saetteloeg/

   Hvis du er medlem af Frøsamlerne kan du bestille hvidløg hos de andre medlemmer
   https://www.froesamlerne.dk/cgi-bin/uploads/media/Frølister/Nye%20Frølister%20fra%202020/Frølisten%202022%20efterår.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere