2. afgrøde efter løg

2. afgrøde efter løg

Midt i juli har jeg slet ikke tid til at holde sommerferie – der skal høstes løg og sås og plantes 2. afgrøde på de afhøstede bede. For hver dag der går, inden der sås og plantes, bliver udbyttet væsentlig mindre. Så lidt stress og mange timer i haven, så snart det ikke regner.

I dag fik jeg taget det sidste bundt hvidløg op og hængt til tørre. Det var noget mere jord, der skulle fjernes i dag, efter at min have har fået en god gang regn. Og bare den smule regn havde fået de yderste lag på hvidløget til at gå helt i opløsning.

Her er det visne blad helt formuldet nede omkring løget.
Her er det visne blad helt formuldet nede omkring løget.

Bladene over jorden går ned og danner lag uden på hvidløget. Når bladene visner over jorden, formulder laget nede i jorden. Visner alle bladene over jorden, er der ingen lag tilbage rundt om løget til at beskytte det under vinteropbevaringen. I dag havde jeg faktisk et løg, hvor der kun var tre grønne blade tilbage til at beskytte løget efter optagningen. Det er tilstrækkeligt, mens to er faktisk i underkanten.

Med alle løg undtagen de såede taget op, er der pludselig mange bede, som skal sås og plantes til med en ny afgrøde. Med en gang regn i går, var jorden helt perfekt at grave, kultivere og rive. Det er fantastisk igen at kunne så og plante nyt.

Jeg havde nu allerede for nogle dage siden plantet tre hold stangbønner ud efter kepaløg. I dag såede jeg et nyt hold direkte på voksestedet – det var sorten Algarve, som er en bred, grøn snitbønne.

Hele bedet med stangbønner undersåede jeg i dag med sneglebælg og serradel, så jorden bliver dækket i vinter med grønne planter. Hvis frøene altså spirer. Men jorden var fugtig i dag, og det regner i morgen, så mon ikke det lykkes. Sneglebælg kan spire på ganske få dage.

I dag fik jeg også sået kinesiske radiser – 8 m med kinesiske radiser er noget mere, end jeg plejer, men i vinters fandt jeg ud af, at kinsesiske radiser er fantastiske i vintersalat. De giver sprødhed og ikke mindst farve til salaten. Hvis altså man er så heldig at de får den attraktive pink farve inde i radisen. Smagen er dog lige god, om de bliver pink eller bare hvidlige. Jeg har ca. 10 dage tidligere i år, og håber at det giver mere knald på farverne og gerne også lidt større radiser end sidste år. Jorden blev tilført to spande omsat kompost, inden jeg såede.

Så er der gjort klar til at så 4 rækker kinesiske radiser efter hvidløg.
Så er der gjort klar til at så 4 rækker kinesiske radiser efter hvidløg. I baggrunden 2. hold majs med oka i mellemrækkerne. Oka er en ny afgrøde i min have.

I år har jeg sået 3 sorter af kinesisk radis: Red Meat, Matanghong og Watermelon.De to sidste dyrkede jeg også sidste år. Read Meat har jeg dyrket tidligere. Sidste år tog jeg frø af nogle planter af Matanghong. I år har jeg taget frø af nogle planter, som var slået ind i drivtunnelen i vinters. Det var planter af Matanghong og Watermelon, og de har helt sikkert krydset, så det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af det.

Så er der gjort klar til at så 4 rækker kinesiske radiser efter hvidløg.
Her er de sorter af kinesisk radis, jeg har sået i år.
Ikke alle frøskulper var helt modne endnu.
Ikke alle frøskulper var helt modne endnu.

I det andet bed, hvor der har været hvidløg, stod der allerede en række med persillerod, som jeg havde sået mellem to rækker med hvidløg. I mellem de to andre rækker skulle der have stået en række pastinak, men frøene spirede aldrig.

Persillerod sået mellem to rækker med hvidløg-
Persillerod sået mellem to rækker med hvidløg. Nu skal de bare tyndes lidt.

I resten af bedet har jeg i dag plantet nogle meget store porreplanter ud. De har stået i såkasserne indtil nu, og har overlevet ret fint. Jeg har tidligere plantet lige så store porreplanter ud med succes. Men jeg har aldrig plantet porrer efter hvidløg. Så nu må jeg se, om de trives. Det er lidt svært at overholde sædskiftet til 2. afgrøde. Det her er et forsøg på at have to afgrøder fra samme plantefamilie efter hinanden i det samme å. Jorden i bedet blev gødet godt, så både persillerod og porrer hurtigt kan komme i god vækst.

Mange store porreplanter tllbage i såkasserne.
Mange store porreplanter tllbage i såkasserne.
Nogle store fine vinterporrer med god rod.
Nogle store fine vinterporrer med gode rødder.
Jeg plantede 120 porreplanter med god afstand. De må klare sig uden bionet, håber at der ikke kommer porremøl forbi.
Jeg plantede 120 porreplanter med god afstand. De må klare sig uden bionet – håber ikke, at der kommer porremøl forbi.

Jeg nåede med nød og næppe at få sået et afhøstet løgbed til med 4 rækker sommergulerødder. Håber rigtig meget, at de spirer, da hver dag tæller for at nå at få veludviklede små nye gulerødder til midt i november, når væksten standser. Det ser heldigvis ud til at der kommer regnbyger nogle gange inden for de næste 8 dage, så mon ikke de spirer fint? Det er lagt et lag fiberdug over bedet, så naboernes katte ikke skraber i bedet, og regnen ikke klasker jorden alt for meget sammen.

Jeg fik også sået nogle nye rækker salat – Little Gem, Valdor, Mormorsalat af egne frø, Wo Sun (aspargessaalat) og pluksalaten Catalogna. Her dækkede jeg med flere lag fiberdug for at holde jordtemperaturen nede under de 20°, så frøene spirer.

I morgen regner det, og så skal jeg bl.a. så et nyt hold blomkål, som jeg håber kan nå at give fine blomkål sidst på efteråret. Når de det ikke, kan jeg måske slå dem ind i drivtunnelen til videre udvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere