Høst af tomater og vintertomater

Høst af tomater og vintertomater

I sidste uge plukkede jeg alle tomater på friland, da der var udsigt til nattefrost – og den kom. Det blev til mange tomater. Og i en fornem kvalitet, da her stadig ingen kartoffelskimmel er overhovedet. Det har jeg ikke prøvet før.

Jeg har hele sommeren plukket store mængder af Karnas gule miniblomme på friland – jeg havde plantet 8 planter, som var blevet mandshøje og har båret rigtig godt. Der var stadig mange lækre, modne tomater og store grønne. Nu plukkede jeg alt af og lagde på to store bakker. Jeg håber, at de grønne tomater langsomt vil modne, da de står foran et sydvendt vindue, men i et rum, som kun opvarmes af solen.

Selv sidst i oktober var der stadig mange søde og velsmagende tomater.
Selv sidst i oktober var der stadig mange søde og velsmagende tomater.

På friland har jeg haft tilsvarende høje Dorenia tomater, som har givet rigtig mange tomater. Tidligere på efteråret revnede de, men her i oktober var det pludselig ikke et problem mere. Jeg plukkede også her klaserne af med både røde og grønne tomater. De står nu samme sted som de gule, men ikke i solen.

Tomater af sorten Dorenia. De er allerede modnet ret meget siden det her billede blev taget for 10 dage siden.
Tomater af sorten Dorenia. De er allerede modnet ret meget siden det her billede blev taget for 10 dage siden.

Jeg plukkede også en bakke tomater af sorterne Mountain Magic F1 og OH happy Days F1. Den første vil jeg dyrke igen næste år, den sidste udgår, da det er kedelige bøftomater uden smag. Eneste grund til at dyrke dem er, at de ikke angribes af kartoffelskimmel. Om det er rigtigt, har jeg ikke kunnet se i den her fantastiske sommer uden kartoffelskimmel,

Jeg plukkede også tomater fra nogle selvsåede planter i et bed, hvor der stod Dorenia og Mountain Magic sidste år. Ingen af tomatplanterne lignede de to sorter, så mit gæt er, at de er efterkommere af Mountain Magic, som er en F1, mens Dorenia er frøfast. De fire planter har nået at give rigtig mange tomater. De tre planter har givet tomater, som ikke har udmærket sig på nogen måde. Den fjerde har givet mange og meget velsmagende tomater. Den vil jeg forsøge at lave en F3 generation af næste år. Måske kan jeg få en meget velsmagende sort ud af dens frø. Den bliver nok ikke skimmelresistent, som Mountain Magic er. Men spændende at prøve og se, hvad der sker.

Den selvsåede meget velsmagende tomat fotograferet 6. oktober.
Den selvsåede meget velsmagende tomat fotograferet 6. oktober.

Jeg er også begyndt at rydde op i drivhuset. Her er der stadig en del planter med en hel del både modne, halvmodne og store grønne cherrytomater, som får lov til at modne videre. Til gengæld har jeg ryddet de sidste bøftomater og plukket vintertomaterne ned til at gemme. Jeg skal til at plante salat, spinat og asiatiske bladgrønsager ud i drivtunnelen, så tomaterne er egentlig i vejen.

Jeg har dyrket 4 sorter af vintertomater, s0m skulle plukkes i efteråret og hænges op i klaser på en snor til brug hen over vinteren.  De skulle nok have været plukket tidligere, for de er næsten modnet på planterne. de to sorter Grøn vintertomat og Petit de Ramallet er modnet tidligt og jeg fik dem ikke plukket, inden de begyndte at rådne og der gik eddikefluer i dem. Det ærgrer mig. Jeg var ikke opmærksom på det, tænkte bare at de skulle hænge så længe som muligt, og de stod inde bag en række små tomater. De gav heller ikke et så stort et udbytte. Det gjorde derimod Can Burgunya, men her faldt de halvmodne frugter af klaserne, så jeg ikke kunne hænge dem op på en snor, som planlagt. De ligger derfor i nogle kasser. Både en med røde og en med grønne frugter.

Vintertomater af sorten Can Burgunya
Vintertomater af sorten Can Burgunya
Tv. grønne tomater af Can Burgunya Til højre grønne bøftomater.
Tv. grønne tomater af Can Burgunya Til højre bøftomater.

Den eneste sort af vintertomter, som kunne hænges op var Ponderosa. Jeg tror den har en passende modenhed. Men mon den også når det i en almindelig dansk sommer?

De runde store orange er Ponderosa. Jeg har også forsøgt at hænge lidt andre tomater op.
De runde store orange er Ponderosa. De spidse er en enkelt klase af Can Burgunya.

Jeg vil forsøge at dyrke Ponderosa og Can Burgunya igen næste år, hvis jeg bliver tilfreds med dem hen over vinteren.

Og så tak til vejret i 2018 for en helt fantastisk tomatsæson – noget godt kom der da ud af en både alt for varm og tør sommer. Forøvrigt blev de to hold tomater på friland i grønsagsmarken slet ikke vandet efter plantning, og alligevel har de givet så overvældende et udbytte.

7 thoughts on “Høst af tomater og vintertomater

  1. Den er jo ikke moden endnu – går jeg ud fra. Jeg har ikke prøvet at dyrke vintertomater før. Men de lyserøde umodne tomater minder i konsistens om bøftomater, madtomater med andre ord. De smager ikke at ret meget – håber det bliver til mere. De er ikke søde.

 1. Kære Karna
  Vil du ikke forklare lidt nærmere om vintertomater, som er noget, som jeg ikke har hørt om før?
  Tak for spændende indlæg, som er informative og egnede til selv at handle på. Dejligt.
  Med venlig hilsen
  Charlotte

   1. Hej Karna,

    Hvad endte dine erfaringer med vintertomater at blive – er de besværet værd?

    Mvh,
    Stine

    1. Jeg har ikke gentaget dyrkningen. Mine blev for modne til at kunne holde sig ret længe, de umodne blev ikke rigtig modne, og jeg synes at det er bedre at dyrke almindelige tomater i sæsonen og henkoge dem. Dem er der meget mere smag i. Jeg havde håbet at vintertomaterne smagte godt rå, men her blev jeg skuffet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere