Rekordhøst af spiseæbler trods tørke

Rekordhøst af spiseæbler trods tørke

Det har været en forunderlig sommer med ekstrem tørke, hvor grønsager og bær har tørstet efter vand. Men mine frugttræer har til gengæld nydt godt af den varme og tørre luft. Der er stort set ingen sygdomsangreb i år. Jeg har for første gang siden plantning i 1980 høstet en meget stor mængde æbler af Golden Delicious uden skurvangreb overhovedet. Sidste år fik vi stort set ingen brugbare æbler, da de i den våde og kolde sommer blev totalt ødelagt af skurvangreb.

Golden Delicious æbletræet har båret utroligt mange store og fine æbler.
Golden Delicious æbletræet har båret utroligt mange store og fine æbler i år.

Mine æbletræer er alle plantet omkring 1980, og så gamle træer har åbenbart rødderne så dybt nede, at de får vand nok. I juli og august havde vi også en stor og god høst af tre forskellige sorter af blommer. Valnøddehøsten har også været ekstraordinær stor, og nødderne er alle store og flotte. Alt imens har grønsagerne skreget på vand, og det gør de også nu her i oktober, da vi stadig ikke får nedbør her på Lolland. Jeg vander stadig en hel del afgrøder som selleri, spinat og sød peber.

Alle vores vinterspiseæbler er nu plukket ned. Det er 2-3 uger før normalt, men de var begyndt at løsne sig. Vi nåede at få dem plukket ned, inden de begyndte at falde ned. Æbler med larveangreb er drattet ned løbende de sidste 14 dage. Jeg er glad for, at  vejret nu bliver køligere, for så varmt vejr er bestemt ikke befordrende for æblers holdbarhed.

 

Her er halvdelen af vores høst af spiseæbler i år.
Her er halvdelen af vores høst af spiseæbler i år. Vi spiser og bruger mange æbler i vintermånederne, men mon ikke der er nok i år.
Det blev til 9 kasser æbler med fine Golden Delicious æbler. Der er ca. 100 æbler i hver kasse.
Det blev til 9 kasser æbler med fine Golden Delicious æbler. Der er ca. 100 æbler i hver kasse.
Jonagold æblerne er meget mere røde end normalt efter en perfekt æblesommer. Det blev til 7 kasser.
Jonagold æblerne er meget mere røde end normalt efter en perfekt æblesommer. Det blev til 7 kasser. De kan holde sig til april.
Spartan gav 4 kasser - det er det normale udbytte for træet.
Spartan gav 4 kasser – det er det normale udbytte for træet. De kan holde sig til marts, og vi bruger dem på yoghurt hver morgen.

Derudover har jeg i september plukket 12 kasser Filippa, som jeg er i gang med at tørre efterhånden som de bliver gule og helt modne i kasserne. De skal dække hullet fra der ikke er flere æbler i april og hen til der er bær igen i haven. Vores Summerred æbler har været helt fantastiske søde og saftige i år, og der har været mange, som vi og hønsene er ved at have spist de sidste af. De smager bedst nynedplukkede og modner heldigvis over en hel måned på træet.

Først når man se et modent Golden Delicious forstår man navnet. De grønne i butikkerne er en misforståelse. Plukker man dem grønne, får de aldrig den gode smag.
Først når man se et modent Golden Delicious i aftensol forstår man navnet. De grønne i butikkerne er en misforståelse. Plukker man dem grønne, får de aldrig den gode smag.

Nu mangler vi bare at plukke nogle sent modne pærer og et træ med madæbler, som vi ikke kender sorten på, da de står på vores tilkøbte grund. Pærerne modner først i december, da jeg tidligere har fået lov til at hente nedfalds. Æblerne er fine til æblemos – jeg prøvede lige at bage nogle nedfalds i går til mos i ovnen. Jeg måtte tilsætte vand ellers gik de ikke i mos. Der er mange af madæblerne, så vi har allerede på forhånd lovet nogle kasser til naboen, så han har til æblegrød i vinter.

2 thoughts on “Rekordhøst af spiseæbler trods tørke

  1. Hvordan opbevarer du de tørrede æbler? Jeg har soltørret en del æbler og fyldt dem på glas. Det fylder ret meget i skabet. Nu har vi investeret i en dehydrator, så nu kan jeg tørre endnu mere.

    1. Jeg opbevarer mine tørrede tomater på store henkogningsglas. Jeg har investeret i en del 4 l glas, som kan rumme tørrede æbleringe fra ca. 40 æbler, som er det, min tørremaskine kan tage af gangen. Desuden har jeg en del 2 l glas. Men du har ret i, at de fylder ret meget. Jeg sætter dem i et uopvarmet rum, som ikke bruges i vinterhalvåret, da her ikke er opvarmning.Her står min glas med henkogte tomater m.m. også i nogle kasser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere