Hønsene har fået egen hønsegård

Hønsene har fået egen hønsegård

Det er nu en måned siden, at vi blev hønseejere, og det har vi bestemt ikke fortrudt. Dels får vi dejlige æg, og dels er underholdningsværdien stor. Vi ærgrer os over, at vi ikke har fået høns for længe siden.

Indtil i går har de kun haft udeareal i en lille rævesikker voliere, som er bygget til, at vi kan lade dem være ude, hvis vi er væk i længere tid. Her har de gået og hygget sig og er blevet forsynet med rigeligt grønt til at æde og skrabe i. Der er meget grønt lige nu, hvor jeg rydder køkkenhave og drivtunnel for overvintrende planter.

Vi har det sidste stykke tid sat vildthegn i skellet ind til naboen, hvor der mangler hæk på noget af stykket. Det er samtidig den ene side af den hønsegård, som vi har etableret til de tre høns. Nu er der blevet sat hegn op hele vejen rundt, så de har en hønsegård på et par hundrede m2. Ind mod haven kun 120 cm højt hegn. Det burde være nok til tre høns og den hane, som kommer om ikke så længe.

Halvdelen af hønsegården er under træer, så her er en del skygge og halvskygge, den anden halvdel er solåben. De kan nu finde et sted med læ, ligemeget hvilken vindretning, der er. De kan i øvrigt ikke lide blæsevejr, så går de ind i hønsehuset.

I går fik de adgang inde fra volieren til hønsegården. Der gik lidt tid, inden de gik derud, selvom vi havde lagt lidt lokkemad med kålblade frem.

Førerhønen Agnes var selvfølgelig først derude, og hun gik helt amok med at skrabe. Og snart kom de to andre med. Her til aften måtte vi bede dem gå ind, så vi kunne få lukket ud til hønsegården, inden det blev halvmørkt og rævetid. De skrabede meget energisk og fandt masser, som de spiste. Men de går endnu ikke langt væk fra indgangen til volieren.

Nu har Agnes fundet ud af, at hun kan komme udenfor. De to andre er stadig i volieren.
Nu har Agnes fundet ud af, at hun kan komme udenfor. De to andre er stadig i volieren.
Nu er der to høns ude i hønsegården.
Nu er der to høns ude i hønsegården.
Alle tre høns er nu ude i hønsegården.
Alle tre høns er nu ude i hønsegården.
Og som regel har de rumpen lige i vejret, mens de skraber efter lækkerbidsker.
Og som regel har de rumpen lige i vejret, mens de skraber efter lækkerbidsker.

Det er ca. samme stilling, som jeg tilbringer masser af tid i i øjeblikket. Jeg planter ud. I går plantede jeg de sidste tomatplanter i drivhuset. I dag har jeg plantet knold- og bladselleri ud i et par bede i køkkenhaven. Resten skal plantes ud i grønsagsmarken. Vi har lukket det sidste hul ud mod marken med vildthegn i dag, så nu skulle vi ikke få besøg af rådyr, og der er også nogenlunde spærret af for harer og hunde.

Ud over at plante ud, så bruger jeg tiden på at holde alle de mange planter i potter vandet, indtil de kan plantes ud. Det bruger jeg flere timer på hver dag. Hold op, hvor er jeg træt af at løbe rundt med en vandkande.

Desværre hjælper det kun lidt at plante ud, for når det hele er plantet ud, skal det holdes vandet, så det ikke går ud, men kommer i vækst. Det er lettere sagt end gjort i varme, sol og en knastør og kraftig østenvind. Alle mine kålplanter klarer sig nogenlunde efter at kålbede og diverse nabobede med løg, kartofler og jordbær er blevet grundvandet en gang

Så nu er jeg begyndt at jorddække. I dag blev de nye bede med sommerhindbær dækket med tørt græs.

En trillebør fuld græs.
En trillebør fuld græs.

Jeg har altid haft alt, alt for lidt materiale til jorddække. Nu har jeg nærmest overflod. Flemming slår med le, når det er halvhøjt og river det i bunker. Så kan jeg bare hente. Der er nok 2000 m2 græs at tage fra. Det vil med tiden også give en god jord.

De to nyetablerede hindbærbede er blevet dækket.
De to nyetablerede hindbærbede fra efteråret er blevet dækket, så planterne får en mere fugtig jord at etablere sig i.

Selvom vi har arbejdet rigtig meget det sidste halve år, efter at vi købte nabogrunden, har vi ikke fortrudt det ret mange gange. Vi har i hvert fald glædet os flere gange over plads og nye muligheder. Og vi har nogenlunde nået vores mål med at få fjernet træer, beskåret, sat vildthegn op, få høns og få en grønsagsmark gjort klar til at plante i her fra midt i maj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere