Første modne jordbær

Første modne jordbær

I går ville jeg plukke det første røde jordbær. Men ak og ve, der havde været en snegl forbi og spist stort set det hele i løbet af natten. Så nyt ordsprog: Den der gemmer til natten, gemmer til sneglen.

Heldigvis fandt jeg et andet, som var næsten lige så modent. Det skyndte jeg mig at plukke, og vi fik hver et halvt jordbær. Det smagte dejligt.

Årets første jordbær - fra drivhus.
Årets første jordbær – fra drivhus.

Til morgen havde sneglen(e) ædt et stykke af et kun lyserødt jordbær. Det var for meget, når der kun er en lille høst fra nogle planter i potter. Derfor blev potterne flyttet fra drivhuset, hvor de har stået på jorden siden januar, og over i drivtunnelen på hylderne. Her håber jeg, at vi kan få jordbærrene i fred. Efterfølgende fandt jeg tre dræbersnegle under kasserne med porrer, da jeg flyttede dem ud til afhærdning på friland i formiddags.

Potter med jordbær i drivtunnelen.
Potter med jordbær i drivtunnelen.

Jordbærplanterne plantede jeg i potter i første uge af januar sammen med mit yngste barnebarn Sigismund, som var på ferie. Det var bare nogle jordbærplanter, som vi gravede op i et bed på nabogrunden, vi lige havde købt på det tidspunkt. Desværre er Sigismund her ikke til at være med til at spise dem. Men han kommer til sankthans, og så skal han få alle de jordbær ude fra haven, som han kan spise.

Jordbærrene ser rigtig lovende ud i år. Jeg har vandet dem i dag, da jorden efterhånden er ret tør i de øverste 20 cm, hvor jordbærplanterne har deres rødder. Der er små grønne jordbær på vej, og planterne skal de næste uger bruge virkelig meget vand for at udvikle jordbærrene. Og det  ser ikke ud til, at vi skal have regn foreløbig.

Noget andet, som smager rigtigt godt lige nu, er asparges. Vi får næsten asparges hver dag.

Æggekagge af egne æg og med asparges fra haven. Jeg gemmer gerne de tynde asparges til æggekage eller aspargessuppe.
Æggekagge af egne æg og med asparges fra haven. Jeg gemmer gerne de tynde asparges til æggekage eller aspargessuppe.

I dag har jeg flottet mig og købt et lille spidskål i anledningen af pinsen. Jeg har flere spidskål på vej, men de er stadig helt løse i hovederne.

Jeg er nu færdig med at plante efterårs- og vinterhovedkål ud – og håber på, at jeg har fået dem i jorden og dækket med bionet, uden at der er kommet kålfluer med derind. For en sikkerheds skyld lagde jeg afdækning rundt om de planter, som jeg plantede i går. Det var hvidkål, rødkål, Filderkraut, Kalibos og et par sorter mere af savoykål.

Halvdelen af mit bed med hvidkål og rødkål
Halvdelen af mit bed med hvidkål og rødkål. Planteafstanden er ca. 45 cm – det ser mindre ud på billedet.

Jeg købte sidste år en flerårig Daubenton kål. I dag fik jeg øje på, at den var ved at blomstre. Gad vide, om jeg kan høste spiredygtigt frø – og hvilke egenskaber de planter vil have, hvis den krydser med andre kål, der blomstrer i haven. Den får lov til at blomstre, for selv om den antagelig går til efter blomstring, så er det ok, da jeg har lavet nye planter. Det er nemt at få sideskuddene til at slå rod. Jeg satte dem bare i jord og dækkede med en hvid plastpose i et par uger.

Så er der nye Daubenton kål.
Så er der nye Daubenton kål.

2 thoughts on “Første modne jordbær

    1. Nej, det er både efterårs- og vinterporrer. De skal vokse lidt mere, mens de står til afhærdning. Det er alt for varmt til porrerne i drivhuset nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere