Godt vejr til at plante salat, rødbede, tagetes og meget mere

Godt vejr til at plante salat, rødbede, tagetes og meget mere

Det er alle tiders plantevejr lige nu med jævnlige regnbyger, men det ser ud til at slutte om en uge. Derfor blev der sat turbo på i dag med at plante, da vi i næste uge får vores yngste barnebarn på besøg. Og så vil jeg snart gerne være færdig med at forkultivere, passe små planter og plante ud. Efter i dag har jeg heller ikke ret mange flere steder at plante. Et løgbed er reserveret til at så orientalske bladgrønsager i, et til at plante grønkål i og et til bønner.

Bønnerne til dette bed begyndte at spire frem i går, og i dag blev de flyttet ud i en mistbænkramme, hvor der er læ for vinden.

Tre rootrainere med bønner til udplantning efter løg.
Tre rootrainere med bønner til udplantning efter løg.

Første priotitet i dag var at få plantet en masse store salatplanter ud på et bed, hvor der har været rødløg.

Store flotte salatplanter af flere sorter.
Store flotte salatplanter af flere sorter.

Bedet er endt med at blive et skyggebed, så det passer godt til at dyrke salat i til højsommeren. Jeg havde glemt at tænke højden på afgrøderne med ind i planlægningen, så bedet er endt med at være omgivet af vinespalier, majs, bønnestativer og et æbletræ. Men mon ikke salaten vil trives her, hvis den får vand nok – det er i hvert fald ikke et problem lige nu.

Salatbedet er ret skyggefuldt med høje planter på alle sider.
Salatbedet er ret skyggefuldt med høje planter på alle sider.

Jeg har for første gang forkultiveret i en pluggbox, så jeg var noget usikker på, hvor store planterne skulle være, før de skulle videre ud i jorden. Rødderne var synlige i bunden, så jeg besluttede at prøve at plante rødbedeplanterne ud. De holdt et fint rodsystem, når jeg tog dem op, så de blev plantet ud uden problemer. Og med godt plantevejr er jeg sikker på, at det går godt.

Pluggbox med rødbeder, salat og knoldfennikel.
Pluggbox med rødbeder, salat og knoldfennikel.
Gul rødbede med flot rodsystem.
Gul rødbede med flot rodsystem.
rødbede plantet i jorden
Så er der plantet.

Jeg besluttede også at plante resten ud. Salatplanterne var ikke et problem, men knoldfennikelplanterne havde ikke et stabilt rodsystem, men jeg plantede dem ud alligevel. Jeg har et nyt hold til spiring, hvis det her mislykkes.

Jeg havde også sået en hel masse appelsintagetes til at plante ud jævnt fordelt i køkkenhaven som insektblomster. Nyttige insekter som mariehøns, svirrefluer m.fl. har brug for at skaffe energi i form af pollen og nektar, inden de kan lægge deres æg i bladlusekolonier, hvor nytteinsekternes larver vil æde lusene.  Derfor er insektblomster helt afgørende i en økologisk have. Lige nu er der morgenfruer, dild og persille. Tagetesplanterne var ikke så store, men havde et godt rodsystem, så jeg kunne endda skille de rodsystemer, der indeholdt flere planter, til enkelte planter. De skal nok komme fint i gang.

Tagetesplanter til udplantning i køkkenhaven.
Tagetesplanter til udplantning i køkkenhaven.

Jeg havde også sået 8 aspargesærter, men kun 5 var spiret. De blev også plantet ud. Det er mange år siden, at jeg har dyrket aspargesærter. Jeg fandt aldrig rigtig ud af at bruge dem, så det må jeg gøre bedre denne gang.

Til gengæld var knudekålene lidt små, og de skulle plantes, hvor der har stået kasser med forkultiverede planter, og her var jorden så fugtig, at den ikke kunne kultiveres. Så de må vente en uges tid med at blive plantet ud, selv om det til den tid måske ikke længere er så godt plantevejr. Men så vil jeg nyde sommervejret og finde vandkanden frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere