Gødning til hvidløg og overvintrende løg

Gødning til hvidløg og overvintrende løg

Endelig holdt det op med at blæse helt sindsygt. Vi har i mange dage haft kuling fra øst, og jeg opgav stort set at være i haven. I går fik jeg dog båret tomat-, chili- og peberplanter frem og tilbage til drivtunnelen trods blæst, så de kunne komme i hver sin potte.

I formiddags var jeg en tur i haven og få lavet noget af det mest presserende af det, som står på min to do-liste. Først og fremmest skulle hvidløgene og mine overvintrende løg have gødning. Det er meget senere end normalt – jeg plejer at give dem det sidst i februar til først i marts, når de for alvor begynder at vokse.

I formiddags var det endelig stille vejr, jorden var fugtig efter lidt regn, så helt perfekt til at strø lupingødning ud på jorden og kultivere det ned.

Lupingødning strøet ud i hvidløgsbedet.
Lupingødning strøet ud i hvidløgsbedet.

Problemet er bare jorden, som stadig ikke er særlig bekvem. Den er stadig ret fugtig, og den virker kold, selv om termometeret siger 8°. Bekvem jord er en forunderlig størrelse – det er åbenlyst, når den er bekvem, men det kan være svært at sætte fingeren på, hvad der mangler, for at den er det.

I bedene med hvidløg har jorden ligget udækket siden hvidløgsfeddene blev sat midt i oktober. Jorden var allerede dengang meget våd, og jeg var nervøs for, at feddene skulle rådne. Jeg lod være med at dække, da jeg tænkte, at jorden bedre kunne tørre igen uden dække. Dengang vidste jeg ikke, hvor ekstrem regnfuld vinteren ville blive.

Jordrevner i hvidløgsbedet.
Jorden er revnet på kryds og tværs i hvidløgsbedet.

Jorden er nu gennemsprækket, og det er jo for så vidt godt, for så tørrer den ud. Men den var ikke ligefrem nem at kultivere gødning ned i, selv om jordoverfladen var let fugtig.

Det gik heldigvis bedre med at gøde i rækkerne med de overvintrede kepaløg, som jeg har kultiveret et par gange siden starten af februar, da det er nyt grønsagsbed, hvor jeg har måttet hakke erantis og skovtulipaner om i flere omgange.

De såede og overvintrede kepaløg blev også gødsket.
De såede og overvintrede kepaløg blev også gødsket.

Det er ikke kun hvidløgsbedet, hvor jorden er revnet. I det nye 1. års jordbærbed har jorden været alt for våd det sidste halve år til, at jeg har kunnet kultivere mellem de små planter. Jeg har faktisk været nervøs for, om planterne overhovedet vil overleve. Det ser de nu ud til, at de gør.

Normalt gøder jeg ikke jordbær i foråret, da for megen gødning på det her tidspunkt får planterne til at danne blade i stedet for at danne knopper. Men jeg tror, at den megen regn har udvasket næringsstofferne – og jordbærrødder går kun ca. 30 cm ned og kan ikke hente dem op i modsætning til f.eks. kålrødder på 2 m dybde. Jeg tror, jeg vil prøve at give dem et let drys lupingødning og så drysse lidt omsat kompost ud ovenpå jorden. Deres rødder har garanteret ikke særlig godt fat endnu, så jeg vil vente lidt med at kultivere i jorden inde omkring planterne. Komposten må kunne fylde revnerne ud og dække gødningen. Det kan dog kun blive et tyndt lag, da jordbærplanternes hjerteskud ikke må dækkes.

Jorden er revnet fuldstændig i jordbærbedet. Men planterne lever og sætter nye blade.
Jorden er revnet fuldstændig i jordbærbedet. Men planterne lever og sætter nye blade.

Det er især de bede, hvor jeg har plantet i efteråret, der sprækker. Det samme er tilfældet i de to nyplantede hindbærbede, som jeg forsigtigt har hakket og kultiveret i dag. De nye skud er allerede på vej op, så det er sidste chance for at få luget og løsnet jorden i hindbærbedene. Det plejer at være martsarbejde – men da var der frost og sne.

Ak, det sidste halve år har det ikke været let at være havedyrker med lerjord. Forhåbentlig bliver jorden bekvem, når vi får lunere dage i den kommende uge, for jeg har en lang liste over ventende arbejdsopgaver, hvor jeg skal i jorden:

Sætte løg

Lægge kartofler

Så tidlige gulerødder, salat, spinat

Plante persille ud – er sat til afhærdning

Plante vinterærter ud – er sat til afhærdning

Plante spinat ud – er sat til afhærdning

I morgen må jeg nok starte med lidt såarbejde og vente på bedre vejr til at arbejde med jorden. Jeg har fundet frøene frem i eftermiddags, hvor det regnede for meget til at arbejde i haven. Der skal sås tomatillo, citronagurk, drivagurk, basilikum, græsk oregano. Jeg såede timian i går. Næsten alle mine gamle timianplanter er gået ud i den fugtige vinter. Jeg såede også lidt forårsløg til at plante ud senere.

Jeg skal vist også hjælpe med at sætte volierehegn på den lille hønsegård, som skal være helt rævesikker. Det er lige før min mand er færdig med at indrette både hønsehuset og hønsegård. Vi skal senere have etableret en større hønsegård, så de kan få masser af plads. Så meget snart er vi klar til at købe høns – der er bare ikke ret mange høns af de tunge racer til salg, så vidt vi kan se. Vi glæder os virkelig til at få høns på matriklerne.

Selvforsyning er også at have blomster i haven til at se på og evt. plukke ind. Lige nu er der rigtig mange flotte påskeklokker i min have, og dem nyder jeg derude, for de holder kun kort tid i en vase, inden de hænger på grund af vandmangel.

De fleste af mine påskeklokker er selvsåede.
De fleste af mine påskeklokker er selvsåede.

Normalt plukker jeg ikke buketter ind, for jeg er alligevel det meste af dagen ude i haven. Men på de blæsende dage kom der alligevel en buket ind i vindueskarmen, og den har jeg nydt at se på. Bemærk de fine birkegrene – de er fra birketræerne på vores nye grund, hvor grenene hænger så langt ned, at jeg kan nå at plukke grenspidser af til buketter.

En smuk buket narcisser fra haven. Det er også selvforsyning.
En smuk buket narcisser fra haven. Det er også selvforsyning.

11 thoughts on “Gødning til hvidløg og overvintrende løg

 1. Jeg læser, at du har skovtulipaner?! Er der bare en enkelt stump rod tilbage, ville jeg meget gerne købe en stump. Jeg har ledt og søgt efter den til mit vilde arboret, hvor urterne gerne må gro af sig selv.
  Mange hilsner
  Anne Marie

  1. Hej Anne Marie

   Jeg kan sende dig en hel kassefuld, hvis du betaler portoen. Det ville da glæde mig, hvis de kom til at vokse i dit vilde arboret. Jeg ved ikke, hvor de stammer fra. Min svigermor kom med dem for ca. 40 år siden – 3 små løg.

   De gror som ukrudt i to bede, hvor jeg vil have grønsager.I bedet med løg har jeg hakket dem om, mens de står tilbage i det andet bed. Spørgsmålet er, hvornår det er bedst at grave dem op. Jeg behøver ikke at plante i bedet før om en lille måneds tid. De har stået under et æbletræ, hvor de havde fuldstændig ro til at brede sig. Til sidst blev der så mange planter, at de næsten holdt op med at blomstre.

   1. > Det vil jeg gerne. Du må gerne ryste jorden fra, så de ikke fylder så meget i pakken. Har du et kontonr. jeg kan over føre til.Gerne på mail.
    Jeg planter og drysser en masse planter og frø ud til insekterne i mellem træerne, så de økologiske bier har noget at søge til hele sommeren.
    Hilsen
    Anne Marie

 2. Er det rød skovtulipan, du har Karna ? Synes ikke at have set foto af dem i blomst hos dig, har du ikke nogen i staudebedene ? Jeg havde en enkelt i blomst sidste år, så nu har jeg lidt frø. Den havde gemt sig i det purløg, jeg for 4 år siden havde med fra kolonihaven.

   1. > Fint billede af de røde på Havenyt.
    Skal jeg sende en pakkelabel på mail, så kan du printe den ud og klæbe den på pakken?
    Anne Marie

     1. Det var godt, at de nåede frem hurtigt og i god behold. Håber at du får en fin plet med de smukke gule skovtulipaner i din skovhave. Jeg har sendt en mail til dig omkring porto. mange hilsener Karna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere