Tidlige kartofler lagt under klar plast

Tidlige kartofler lagt under klar plast

I dag har jeg lagt tidlige kartofler under klar plast. Jorden i bedet til de tidlige kartofler har været dækket med klar plast siden engang i februar, men til ikke ret megen nytte, når marts var med frost og sne.

Men nu var temperaturen oppe på 20° om dagen, når solen skinnede,s og de sidste to morgener har den været på 12°.  I går kultiverede jeg noget hønsegødning ned i jorden, og i dag kom kartoflerne i jorden.

Jeg har lagt de sidste kartofler af Hamlet og Solist – resten er sat i kartoffelpotter i drivhuset, hvor de nu står som store flotte planter. Desuden lagde jeg sorten Annabelle.

Kartoflerne i drivtunnelen for 3 dage siden. De er allerede større nu.
Kartoflerne i drivtunnelen for 3 dage siden. De er allerede større nu.

Da jeg lagde kartofler i potterne undrede jeg mig over, at Hamlet var spiret så flot, men Solist næsten ikke var spiret. I dage er planterne dog ca. lige store, selvom Solist var mange dage om at komme op.

Idag fik jeg virkelig problemer med Hamlet. Spirerne var nu så lange, at de umuligt kunne komme langt nok ned i jorden, til at spirerne var dækkede. Jeg kunne ikke bare grave dem meget dybt ned, da jorden kun er god at arbejde i i overfalden. Kun 10 cm nede er jorden meget våd. De kartofler, hvor der også var minimum 3 kortere spirer, brækkede jeg de lange af. Men der var en halv snes stykker, hvor der næsten kun var lange spirer.

Hamlet med mange og lange spirer. Solist med få og korte spirer.
Hamlet med mange og lange spirer. Solist med få og korte spirer.
Spirer_udækkede_kartofler
Hamlet kartofler er lige sat – og de er allerede kommet op. Forhåbentlig danner de hurtigt rødder.

De sarte spirer, der stak op af jorden, kan selvfølgelig ikke dækkes med plast, så jeg måtte sætte buer op og dække med to lag fiberdug fra start af.

Da jeg ryddede op bagefter og smed emballagen ud, ville jeg lige se, hvem der havde avlet læggekartoflerne. På sedlen fik jeg øje på teksten:

Der står: Behandlet mod svampesygdomme.
Der står: Behandlet mod svampesygdomme.

Jeg ved ikke om den oplysning har noget med spirehastigheden og – villigheden hos de to kartoffelsorter at gøre. De økologiske læggekartofler fra Camilla Plum, jeg har købt efterfølgende, spirer alle helt normalt, og de laver mange og kompakte spirer.

Men jeg var overrasket over oplysningen – jeg troede de var kontrollerede for sygdomme – og det er for mig noget helt andet. Jeg vidste godt, at jeg havde købt konventionelle læggekartofler, da jeg først i februar var faldet for to poser læggekartofler i Jem og Fix. Jeg ville gerne have Hamlet kartofler, og Solist ville jeg gerne prøve. Naivt havde jeg tænkt, at jeg ikke skulle spise læggekartoflerne, men kun de små nye kartofler, så det gik nok. Og jeg manglede læggekartofler til at sætte til spiring tidligt.

Nu har jeg prøvet at Google det og finder, at man bl.a. bruger stoffet Rizolex til at behandle mod rodfiltsvamp. Og det værste er – hvis det er dette stof, der er brugt,  at der er 4 måneders behandlingsfrit. Hvis de er behandlet ved sortering, lige inden de er solgt i butikken, så er 4 måneders fristen først gået omkring 1.juni. Og jeg regner da med at have de første nye kartofler først i maj. I morgen ringer jeg til pakkeriet og håber at få at vide, hvad de er behandlet med og hvornår. Forhåbentlig ved indlagring og ikke ved sortering og pakning. (se svaret nedenfor

Jeg så nabolandmandens læggekartofler sidste år – de var behandlet med et stof lige inden lægning mod rodfiltsvamp. De var helt røde af det og det stank forfærdeligt kemisk.

Jeg køber aldrig mere konventionelle læggekartofler.

Heldigvis lagde jeg også nogle økologisk dyrkede Annabelle, og resten af mine læggekartofler er økologiske.

Jeg har snakket med Lyne Kartoffelcentral.

Kartoflerne er behandlet mod lagersygdomme, da de blev lagt ind på lageret i efteråret. Så nu kan vi glæde os til de nye kartofler.

Manden forstod slet ikke min bekymring, og jeg måtte forklare, at jeg ud fra oplysningen på posen jo ikke kunne se, hvornår og mod hvad det var behandlet. Der var intet problem med behandlingsfrister, sagde han. Og så skulle jeg jo slet ikke spise læggekartoflen, og stofferne gik ikke videre til de nye kartofler. 

Jeg vil fremover bestemt kun købe økologiske læggekartofler. Hvorfor bruge kemikalier på læggekartofler – den fine kvalitet i økologiske læggekartofler viser jo, at det er unødvendigt. At detailhandelen så ikek kan finde ud af at opbevare dem ordentligt, er noget helt andet. Jeg køber hos Camilla Plum og får nogle første klasses læggekartofler i februar – portoen for at sende tunge pakker er desværre høj. 

Jeg køber kun med års mellemrum – ellers gemmer jeg egne. Og det er en god ide i sær til de tidlige, som ofte ikke kan fås først i februar.

Nå, det mere positive – jeg har fået sået porrer i 4 kasser i drivhuset, og de må spire hurtigt med det lune vejr.

Mere positivt. Jeg indplantede nogle knoldfennikel i efteråret, som ikke var nået at danne knolde endnu. De danner her i foråret knold og er endnu ikke gået i stok. I dag høstede jeg den her flotte knold sammen med et salathoved, blade af pluksalat og smukke røde blade af sareptasennep. Knoldfennikel er en vintergrønsag i Middelhavsområdet, så hvis den ikke får frost, vokser den åbenbart videre også her i Danmark.

Knoldfennikel - sprød og velsmagende.
Knoldfennikel – sprød og velsmagende.

2 thoughts on “Tidlige kartofler lagt under klar plast

  1. Det er uhyggeligt med læggekartoflerne.Desuden er der mistanke om, at fungicider skader bierne. Bl.a. at det øger risikoen for Nosema (en tarmsygdom hos bier). Læggekartoflerne behandles med fungicier – og bierne trækker på kartoffelblomsterne. Vi får at vide, at det ikke er et problem. Men det samme blev sagt/siges om bejdsning af rapsudsæd med neonicotinoider. Jeg er enig med dig i kun at købe økologiske læggekartofler. Nogle grøntsagsfrø er også bejdset. Hvad mon med dem?

  2. Jeg synes også at det er lidt af en gyser med de kartofler. Jeg har kun købt to slags og gik ikke specielt efter økologi. Desværre har jeg smidt poserne væk.
    For fremtiden vil jeg købe økologisk.
    Det hænder også for mig at jeg står med bejdsede grøntsagsfrø uden at det har været angivet i beskrivelsen. Så føler jeg mig snydt, men er for nærig til at smide dem væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere