Frost på vej – der skal igen dækkes afgrøder

Frost på vej – der skal igen dækkes afgrøder

Det har haglet mange gange i dag, men her sidst på dagen blev det opholdsvejr, og vinden lagde sig. Mens solen gik ned – og i mørkningen fik jeg begyndt på at gøre haven klar til endnu en gang frost. Jeg turde ikke vente længere, for når temperaturen nærmer sig frysepunktet, er de våde fiberdug og presseninger lige pludselig frosset, så jeg ikke kan dække med dem. Det har jeg prøvet flere gange.

Men inden jeg gik i gang med at dække, skulle der lige graves en portion rodfrugter op, høstes et godt bundt porrer og tages nogle bladselleri op med rod. Det hele blev sat ind i drivtunnelen, og så må jeg se, hvor det skal placeres i morgen, når det bliver lyst. Jeg har taget et par sække ålegræs derind til at dække dem med.

Bladselleri, porrer, selleri, persillerod, gulerod.
Bladselleri, porrer, selleri, persillerod, gulerod. Lerjorden hænger godt ved afgrøderne her i januar.

Der er stadig lidt afgrøder derude, som skal dækkes. Først og fremmest skulle rodfrugterne have et ekstra lag ålegræs. Gulerødder, persillerødder og selleri har hele vinteren stået med grøn top stikkende op gennem tangen. Nu blev toppen dækket til med et lag mere.

Tangdække mod frost i gulerodsbedet.
‘Det ser lidt trist ud på sådan en vinterdag, men under tangen er der masser af lækre gule og orange gulerødder.

Bladselleri i januar – der har jeg ikke haft ret mange gange før. De klarede sidste gang frost med ned til 11° frost en enkelt nat. Så i dag har jeg lagt et lag fiberdug hen over toppen nedenunder buerne og så to gange pressening over buerne. Håber det er nok, da der er mange små, fine bladstikle på vej, efter at de bedste stilke er høstet gennem de sidste mange måneder.

Bladselleribedet er stadig i live.
Bladselleribedet er stadig i live.

Der er også masser af liv i bedet med de orientalske bladgrønsager. Komatsuna sætter endda fine nye røde blade. Jeg plukkede en stor buket til salatskålen de kommende dage. Når først jeg har dækket med to lag fiberdug og det er frosset fast til jorden, kan jeg ikke høste. Jeg kunne godt have høstet det hele, men jeg skal jo også bruge det til at vurdere, hvor længe de enkelte arter og sorter klarer vinterklima og kulde.

En håndfuld orientalske blade til salatskålen.
En håndfuld orientalske blade til salatskålen.
Bed med orientalsk bladgrønsager - det blev dækket med to lag fiberdug.
Bed med orientalske bladgrønsager – det blev dækket med to lag fiberdug.

Der er blevet mindre at frostbeskytte ude i haven. Til gengæld er der stadig en masse salat, kål og orientalske bladgrønsager i drivtunnelen. De klarede frosten fint sidste gang under en vinterfiberdug, som er tykkere end den, vi bruger i haven om sommeren. Den skal først lægges over, når det bliver frost udenfor.

Et par store Little Gem salatplanter, som er prøve på, om jeg næste år skal satse på at have så store planter i drivtunnelen.
Et par store Little Gem salatplanter, som er prøve på, om jeg næste år skal satse på at have så store planter i drivtunnelen.
Små salatplanter i rootrainer. Måske skal jeg slå det hele ned i jorden.
Små salatplanter i rootrainer. Måske skal jeg grave rootraineren  ned i jorden.

Jeg har indtil nu opbevaret mine vinterhvidkål og rødkål inde i drivtunnelen og dækket dem med flere lag fiberdug, når det var frostvejr. De seneste dage har de ligget udækket, efter at jeg har fjernet lidt blade med begyndende rådangreb. Inden frosten kommer, skal jeg tage stilling til, hvordan de skal beskyttes. Denne gang bliver frostperioden længere, men åbenbart med knap så lave temperaturer. Og er der dage med sol, bliver der plustemperaturer derinde om dagen. Jeg tager først stilling, når frosten kommer.

Der er stadig mange hvidkål og rødkål tilbage. Og de skal beskyttes mod frost.
Der er stadig mange hvidkål og rødkål tilbage. Og de skal beskyttes mod frost.

Æbler har jeg mange kasser af endnu – Jonagold er rigtig søde og velsmagende, og når vi skærer dem over, løber saften ned af fingrene på os. Så de skal beskyttes med overdækning, inden frosten kommer ind i udhuset. De står på cementgulvet, og så dækker jeg med en gamle vattæpper og øverst hen over det hele en gammel dundyne.

Rabarberplante i venteposition til foråret i drivtunnelen.
Rabarberplante i venteposition til foråret i drivtunnelen.

3 thoughts on “Frost på vej – der skal igen dækkes afgrøder

  1. Hej Karna.
    Det er et imponerende “helårsspisekammer”, du har i haven. Du omtaler vinter-fiberdug. Jeg har set den i engelske web-shops, men ved du, om den kan købes i Danmark? Og evt. under hvilket navn.

    1. Jeg er også ganske godt tilfreds med spisekammeret i år, men indtil nu har det også været mildt vejr. Den vinterfiberdug, jeg har købt, er fra Weibulls, den er bestilt fra Trifolium Frø i Skive (trifoliumfro.dk), og de har den stadig: Fiberdug PRO 2 x 5 mtr. 30 gr.pr.kvm. Den er i deres kategori med Haveartikler/haveartikler diverse. Jeg skal se, om jeg kan finde den i et længere stykke – 10 ville passe til drivtunnelens længde.

  2. Hej Karna.
    Tak for oplysningerne. Jeg vil også gerne have fleece i 10 meters længde. På http://www.qvsshop.uk.co sælger de 35g/m2 i forskellige størrelser i en kvalitet, der skulle være rivefri. Bl.a.2x10m til 12,33£. Men det koster 18£ at få det sendt. Jeg overvejer det – ellers vil jeg købe de 5.meters fra Trifoliumfro.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere