Ny salat på vej

Ny salat på vej

Nu kigger jeg ekstra forelsket på mine små salatplanter og salatgrønsager i drivtunnelen, og hvisker at de godt snart må begynde at vokse for alvor. Indtil nu har vi været selvforsynende med salatgrønsager, og vi skulle nødig blive nødt til at købe, selv om det er januar. Og slet ikke i februar.

I går forlød det nemlig i TV-avisen, at vinteren har ødelagt en masse grønsager i Sydeuropa – og især salat. De danske butikker kan forvente kun at kunne få leveret 25% af de normale leverancer, og at det må forventes, at priserne på grønsager fra syd stiger. Så nu er der ekstra grund til at glæde sig over hver et lille salatblad på vej.

Der skal bare lige lidt mere dagslys til, så begynder salatplanterne at vokse.
Der skal bare lige lidt mere dagslys til, så begynder salatplanterne at vokse.

Det gav lige anledning til, at jeg i dag har været rundt og se til beholdningerne af grønsager. Der er masser af hvid- og rødkål + to små Filderkraut. Vinterporrer kommer vi heller ikke til at mangle. Der er minimum 23 knoldselleri og nogle rødbeder i min åbne kule, som er godt dækket med ålegræs. I jorden ude på bedene er der masser af gulerødder og persillerødder og lidt pastinak. Der er også stadig en del orientalske bladgrønsager på friland, og bladsellerierne er der stadig liv i. Der er også lidt kinesiske radiser stadigvæk til at sætte farve og knas på salaten.

Køkkenhaven ser trist ud, men der står et helt bed med porrer og under ålegræsset er der masser af gulerødder og persillerødder.
Køkkenhaven ser trist ud, men der står et helt bed med porrer og under ålegræsset er der masser af gulerødder og persillerødder.

I drivtunnelen vokser de orientalske bladgrønsager, og de er rigtig fine, men pak choi begynder at gå i stok allerede. Det skyldes ikke for varme dage i drivtunnelen i solskin – for det sker også på friland. Heldigt at have samme sort begge steder. Derimod sker der ikke det samme med tatsoi – her er det selve bladrosetten, der vokser.

Flotte pak choi i drivtunnelen. Lige nu begynder de at sætte gang i en blomsterstilk.
Flotte pak choi i drivtunnelen. Lige nu begynder de at danne blomsterstilk.
Tatsoi i drivtunnelen. Dem skal der plantes flere af næste år.
Tatsoi i drivtunnelen. Dem skal der plantes flere af næste år.

På friland er bladene ikke så fine – der er huller i bladene. Er der nogen grund til ikke at spise dem alligevel – når de bliver vasket godt? Vi spiser dem – når de er snittede, kan man slet ikke se det.

Pak choi bladene på friland har huller i bladene .
Pak choi bladene på friland har huller i bladene .
De små salatplanter vokser lidt, og de ser ret livskraftige ud. De skal nok give masser af salatblade i det tidlige forår.
De små salatplanter vokser lidt, og de ser ret livskraftige ud. De skal nok give masser af salatblade i det tidlige forår.

Planen er at plante mine små salatplanter og persilleplanter ud i drivtunnelen efter weekenden, når nattefrosten forsvinder og både dage og nætter bliver lunere. Mon ikke også det er her, jeg skal prøve at så et par rækker salat, spinat og radiser i drivtunnelen? Måske gulerødder?

Det hele er ikke fryd og gammen i drivtunnelen. I dag var der et nyt angreb med gråskimmel på en kålplante. Den samme som sidst, hvor jeg også måtte fjerne lidt blade. Jeg troede, at jeg havde fået bugt med det, men så var der nyt angreb, da jeg kom hjem efter 4 dage væk fra have og drivtunnel. Gad vide om jeg skal fjerne hele planten, for at få bugt med det, så det ikke smitter andre planer i drivtunnelen.

Gråskimmel på de små blade på kålplanten.
Gråskimmel på de små blade på spidskålplanten.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere