Rosenkål og spirer i vindueskarmen

Rosenkål og spirer i vindueskarmen

I går plukkede jeg de første rosenkål. De er måske ikke så store, men de smagte rigtig dejligt. De høstede er Igor F1, og her er flere, som jeg kan høste her i januar.

Jeg kan se, at alle rosenkålene vokser i størrelse, så mon ikke der bliver mange i februar, når jeg også kan plukke af Trafalgar F1.

Fine rosenkål - Igor er en hårdfør vintersort.
Fine rosenkål – Igor er en hårdfør vintersort.
Kompakte rosenkål - hvis de er med løsere hoveder, har de fået for meget kvælstof.
Kompakte rosenkål – hvis de er med løsere hoveder, har de fået for meget kvælstof.

I vindueskarmen spirer det i mine glasasietter. Karsen spirede først, men nu er det lige før, at de orientalske bladgrønsager er ved at overhale karsen. De vokser virkelig hurtigt. Derimod har det taget længere tid for basilikumfrøene om at spire. Det er flere dage siden, at de svulmede og blev helt lyse. Men i dag kan jeg se spirerne. Det bliver spændende, hvad farve bladene har. Frøene er høstet på storbladet basilikum, men basilikum krydser flittigt, og der var flere forskellige sorter i bedet.

Karsen spirede først.
Karsen spirede først, og den pressede nu på undersiden af den glasasiet, der stod ovenpå.
De hjemmehøstede frø af forskellige orientalske bladgrønsager spirer fint.
De hjemmehøstede frø af forskellige orientalske bladgrønsager spirer fint.

Juhu, der er spirernpå vej i bakken med basilikumfrø.

Basilikumfrøene skal stadig stå tildækket, så den tomme glasbakke må vente lidt med at blive sået til med næste hold karse, til basilikum er spiret helt. Jeg må finde et par bakker mere, fire er i underkanten.

Her kan man fornemme, hvor meget den hvide vindueskarm betyder for lyset.
Her kan man fornemme, hvor meget den hvide vindueskarm betyder for lyset.
Ærterne til ærteskud mangler vand til spiringen. De fik en stor skvat vand.
Ærterne til ærteskud mangler vand til spiringen. De fik en stor skvat vand i dag.

 

8 thoughts on “Rosenkål og spirer i vindueskarmen

 1. Det er bare så dejligt at læse din haveblog, Karna, hold da op hvor er du erfaren. Jeg håber at jeg her i mit livs aften kommer til at kende til mere rettidig omhu med både bearbejdning af jorden inden såning, selve såningen, lugningen og opbevaring af høsten, så vi i større grad bliver selvforsynende. Jeg kan se at det er vindueskarmene, der kalder nu.

  1. Jeg har jo dyrket have siden 1978, så jeg skulle jo gerne have en masse erfaring. Og den deler jeg gerne ud af. Jo mere du dyrker og høster, jo mere blod på tanden får du, er jeg sikker på.

 2. Fantastisk blog!!!
  Jeg skal anlægge min første køkkenhave i år. Så jeg er nysgerrig på, om der er en plantekalender ell. du bruger? Jeg er nemlig i tvivl om, hvornår jeg skal starte med de forskellige ting.

  1. Hvor må det være spændende at gå i gang med din første køkkenhave. Jeg kan stadig godt huske fornemmelsen. Det var i 1977. Jeg havde et par bøger, som jeg læste flittigt i, for at finde ud af, hvad jeg kunne dyrke, hvordan, hvornår jeg skulle så og så videre. Den model er vist stadig gangbar. Ellers kan du finde masser af information på flere hjemmesider, bl.a havenyt.dk og haveselskabet.dk.

   Jeg har ikke en visuel havekalender, jeg har dyrket køkkenhaven i så mange år, at min havekalender er inde i mit hovede. Sidste år forsøgte jeg at lave en kalender her på bloggen med dagens arbejde, men jeg tabte lidt pusten sidst på året. Og den starter først i april. Og så passer den sikkert ikke til det vejr, vi får i år. Du kan finde den i toppen af siden. Måske får jeg lavet noget mere generelt senere.

   Men når vi kommer til, at der skal sås og plantes, så vil der komme daglige indlæg her på bloggen om, hvad jeg har gang i. Lige nu holder jeg næsten fri fra haven, men der sker nok noget om 14 dage.

 3. Hej Karna
  Jeg må sige, at jeg nyder rigtig godt af alle dine gode råd, både her, på havenyt og i gruppen Havebrug og selvforsyning.
  Jeg vil lige høre dig, om de ting du har sået på vat alle skal spises, som man spiser karse, altså klippe lidt af små planter.
  Mvh Kristian

  1. Ja, jeg høster dem alle som »karse«. Dog ikke ærterne – de får lov til at vokse lidt endnu, og så klipper jeg toppen af og spiser skuddene. De sætter så sideskud på det stykke af stænglen, jeg har ladt tilbage. Jeg viser der om nogle dage.

 4. Tak for alle dine gode indlæg. Jeg vil rigtig gerne forsøge mig med spirer i vindueskarmen, men jeg har ingen hjemmehøstede frø jeg kan bruge.
  Kan jeg bruge almindelige købefrø til spiredyrkning?

  1. Ja, du kan købe spirefrø til at så som kimplanter i vindueskarmen. Det kan fås hos mange frøfirmaer i rimeligt store portioner. Er du interesseret i helt små portioner og mange forskellige, så prøv at se og læse om spiredyrkning her: http://tinygardens.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere