Små frilandskartofler og masser af salat

Små frilandskartofler og masser af salat

I dag skulle jeg lige se, hvordan det gik i bedet med de tidlige gulerødder. Her var spiringen så dårligt, at jeg måtte så om, og for nogle dage siden var der små ny kimplanter på vej op. Det er minuset ved at have fiberdug over, jeg kan ikke følge det dag for dag. Og der var virkelig sket noget, men måske ikke udelukkende godt. De små salatplanter af rød egebladet salat, som havde sået sig selv, var nu ikke længere små – de var kæmpestore og ved at kvæle de små gulerødder.

De store salatplanter er bed at kvæle de små nyspirede gulerodsplanter-
De store salatplanter er ved at kvæle de små nyspirede gulerodsplanter.

Der måtte en redningsaktion i gang, og jeg høstede 7-8 af de mest aggressive salatplanter. Men salat er der ikke så meget af endnu, så resten må gerne lige stå et par dage endnu. For at mindske deres omfang, pillede jeg alle de store blade af forneden – dem spiser vi jo alligevel ikke, når først der er så meget salat. Det blev til jorddække i kartoffelbedet lige ved siden af.

Da bedet var luget og lettet for salat, kunne jeg virkelig se, hvor dårligt første gulerodsspiring har været, men lidt tidlige gulerødder bliver der da. Om nogle dage kan jeg nok se, om der skal sås 3. gang gulerødder – der var stadigvæk nogle huller i rækkerne.

Dårlig fremspiring af gulerødder.
Dårlig fremspiring fra første såning af gulerødder er tydelig.Noget af det grønne er selvsåede dildplanter.

Sukkerærterne af første såning står for enden af gulerodsbedet under samme fiberdug. De er vokset godt til, og skal have bambusfletværk sat op om et par dage. I stykket lige ved siden af var der fin fremspring af næste hold sukkerærter. De er også dækket med fiberdug – duerne sidder i træerne og kurrer.  Jeg glæder mig rigtig meget til de første sukkerærter, så duer og fasaner skal holde sig væk. Men det kræver en aktiv indsats at holde dem væk fra ærterne.

To hold sukkerærter
To hold sukkerærter på vej.

Der var i går en debat på Facebookgruppen Fra Have til Mave, hvor jeg skrev, at jeg havde mærket nye kartofler under en top på friland, selv om toppen var ret lille. De første kartoffler, som jeg satte under plast er ikke blevet ret store planter, sikkert fordi de blev sat i lidt kold jord. I eftermiddag tænkte jeg, at det nok var en god ide at se efter, hvad der egentlig var under toppen. Den blev gravet forsigtigt op, og der var kartofler under. De var lidt mindre end dem, jeg høstede søndag i kartoffelpotterne, men der er ikke den store forskel, selv om kartoffelpotterne har stået i drivhus. Det er samme sort, Anna Belle. Jeg pillede en håndfuld små fine kartofler. Kartoffelplanten blev plantet igen, da der var flere små kartofler på vej, og så fik den to liter vand. Om en uge prøver jeg igen.

Kartofler under planten
Kartoffelplanten er lav i forhold til den til venstre, som er sat senere.
En håndfuld kartofler kunne jeg pille fra planten.
En håndfuld kartofler kunne jeg pille fra planten.

I dag nåede jeg så en milepæl i forårsarbejdet: Kål, salat, løg og porrer er plantet ud. Jeg fik plantet det sidste bed rosenkål til med nogle ret små rosenkålsplanter af sorten Trafalger F1. De spirede sent – frøene havde vist ligget et par år, uden at jeg havde fået sået dem. Men nu bliver de afprøvet i år. For at mindske risikoen for, at de blive angrebet af kålfluer, lagde jeg et lag jorddække med tang rundt om planterne og dækkede med fiberdug i stedet for bionet, så de små planter også får et godr klima her i kulde og blæst. I bedet står der også en del spinatplanter, som ikke er vokset så hurtigt til, som de plejer i mildere vejr.

Jorddække med ålegræs omkring rosenkål.
Rosenkål med jorddække med ålegræs.

Jeg nåede også at få plantet de sidste porrer ud. Ca.120 sommer-og efterårsporrer og 50 vinterporrer.Der var meget stor forskel på planterne. Jeg prøver en ny sort Stamford, som skulle være resistent overfor porrerust, som jeg har kæmpet imod i snart mange år. Jeg har haft frøene med hjem fra Skotland. Jeg købte to poser, hvor der bestemt ikke var mange frø i – der blev kun 60 planter ud af begge poser. Stamford planterne var blevet meget store og kraftige.

Stamford ses til højre i kassen.
Stamford ses til højre i kassen.
Meget kraftige planter af sorten Stamford.
Meget kraftige planter af sorten Stamford.
Vanding efter at der er plantet
Efter udplantningen vander jeg godt.

Dagens selvforsyning: Rød og grøn salat, purløg, persille, kartofler, asparges, hvidløg, zittauerløg, grønne bønner (fra fryseren).

Rød egebladet salat.
Rigeligt med salat til aftensmaden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere