Fiaskoer og hængepartier

Fiaskoer og hængepartier

Lige nu har jeg bare brug for noget regn til alle de nyplantede kål, porrer og løg. De har nemlig brug for vand inde i den rodklump, hvor rødderne er. Og den regn, som vi skulle have haft her sidst på ugen rykker hele tiden nogle dage længere frem. Her til aften tog jeg vandkanden og gik hele turen rundt og gav alle planterne en god sjat vand. Det holder så i hvert fald i morgen, hvor solen vil skinne. Så må jeg vurdere det igen fredag i forhold til, hvornår der loves regn. De skal lykkes med at komme godt i gang.

De nyplantede løg har fået en gang vand.
De nyplantede løg har fået en gang vand.

Der er nok andet, som ikke helt går som jeg gerne ville have det. Jeg vidste godt, at det var lidt et lotterispil at så bønner først i maj. Hvis varmen var blevet her lidt længere, var det nok gået bedre. Men kulden de foregående dage var for meget for de fremspirende bønner – de ser ellers ud til at komme op i stort set alle tre rækker. Men billederne nedenfor taler vist deres eget sprog. Det bliver nok en ny såning senere, når vi får mere varme.

Bønner af sorten Maxi er spiret, men en ynk.
Bønner af sorten Maxi er spiret, men en ynk.
Purpiat spiret frem
Sådan ser en af de bedste fremspirende bønner af sorten Purpiat ud. Også en ynk.

Stangbønnerne, som er forkultiverede og står inde i drivhuset, er store og frodige – de stod bare lige i formiddags og manglede lidt vand, da solen kom frem, og jeg ikke var hjemme. Jeg kan se det på bladene. Håber de kommer sig igen. Jeg havde ellers overbruset alle planterne i drivhuset i morges, men åbenbart ikke set, at bønnerne skulle have været gennemvandet.

Stangbønnerne har fået lidt gullige blade
Stangbønnerne har fået lidt gullige blade

Det er i det hele taget svært at holde øje med alle de mange planter, som står i potter og kasser lige nu, og nå at få det priklet og pottet om, vandet osv. Heldigvis er det meste udplantet om 14 dage.

Jeg dyrker også lidt blomster til at plante ud i haven, og det er tit her, jeg har nogle hængepartier – blomsterne må lige vente. I dag gjorde jeg lige en indsats, inden solen gik ned. De 6 potter med ærteblomster blev plantet i en stor potte, hvor jeg skal lave et højt bambusstativ til dem – men det kan godt lige vente lidt. Som man kan se på billedet nedenfor, så skulle de have været plantet ud for længe siden. Jeg forsøgte at filtre rødderne lidt ud, inden jeg plantede dem.

Ærteblomsternes rødder viste at jeg var for sent på at plante ud.
Ærteblomsternes rødder viste tydeligt, at det var lovlig sent, de blev plantet.

Jeg er vild med Verbena bonariensis, eller som den hedder på dansk kæmpejernurt. I år har jeg faktisk fået sået den i tide, givet den kulde udenfor i marts, sat den ind i drivhuset i april og nu havde jeg en masse små planter, som endelig blev plantet ud i hver sin potte i dag, et halvt hundrede ialt. Lykkes de, så bliver det et smukt syn i sensommeren med høje lyslilla blomsterskyer.

Så skal der plantes Verbena bonariensis.
Så skal der plantes Verbena bonariensis.

Dagens selvforsyning var spinat, rød egebladet salat, zittauerløg, hvidløg, dild. Spinaten smagte rigtig godt, og jeg plukkede en hel grydefuld. Men spinat er ikke rigtig lykkedes i år. Det så ellers rigtig godt ud med mine forkultiverede spinatplanter, som blev plantet ud under fiberdug i april. Men de voksede nærmest nedad, bortset fra to megaplanter. Og nu går de i stok. Det er ikke kun de forkultiverede, der ikke vokser ret hurtigt. Det gælder også de senere såede. Måske skulle jeg have gødet jorden. Der er stadig håb for den sidste såning, at de kommer i god vækst. Måske skal jeg prøve at vande dem i morgen.

Spinatplanter
Lige fra kæmpe spinatplanter til planter, der ikke vokser ud af stedet eller går i stok.

Til gengæld ser jordbærrene rigtig lovende ud – der er allerede små grønne bær.

Små grønne jordbær og masser af blomster.
Små grønne jordbær og masser af blomster.

8 thoughts on “Fiaskoer og hængepartier

 1. Fantastisk at vi fandt dig igen ( link fra Slottet i Smørmosen). Du har været en stor inspirationskilde i alle årene i Havenyt. Tusind tak for din store indsats. Venlig hilsen Poul Bay og Annelise Nielsen

 2. Hej Karna

  Jeg er 24 år ug studerende med kolonihave og jeg kan fortælle at jeg har det ligesom Annelise. Jeg blev også meget glad da jeg blev opmærksom på din blog for nogle uger siden. Jeg har køkkenhave for 3 sæson nu og dine ugentlige beretninger på Havenyt har været en helt ufattelig stor hjælp og inspiration. Hver eneste uge året rundt er de læst fra ende til anden. Det ærgrede mig da jeg kunne læse, at det ikke længere ville være dig der skrev ugens Havenyt. I år har jeg derfor følt at arbejdet med køkkenhaven har været lidt som første gang man kørte bil uden kørelæreren ved sin side. Det er selvfølgelig gået godt, men jeg har alligevel savnet en der sagde at nu skulle der gøres sådan og sådan. Men måske er det godt at jeg nu får lært at stå på egne ben.

  Tusind tak fordi at du tager dig tid til at dele din store viden og erfaring.

  Med venlig hilsen Søren

  1. Jeg er glad for at høre, at min indsats på Ugens Havenyt har været til så stor en hjælp, og at du også kan bruge min blog. Jeg er jo måske lidt foran med, hvad der skal gøres i haven, når jeg skriver om min egen have. I hvert fald i forhold til mere kølige og udsatte steder i landet. Så du er nok nødt til lige at stå på egne ben i den forstand, at du skal vurdere det i forhold til din have, og vejret er jo heller ikke ens.

  1. Jeg har ikke så mange, som selvsår ude i bedene, men ofte dukker der nogle stykker op i såkaserne, da jeg bruger egen såjord med kompost. Men det er let selv at tage frø i november.

 3. Så glad for å finne din blogg, spesielt i dag, når sommersesongen endelig har kommet til Oslo. Hipp hipp hurra! Satte ut mange unge planter startet i kjellerbod og håper været blir mildt! Gleder meg til faglig inspirasjon om matproduksjon. Søndag 29.5. er vennetreff i Botanisk hage her. God hagehelg

  1. Det glæder mig, at også norske havedyrkere har lyst til at være med her på min blog. Nu er I i hvert fald to. Giv gerne linket videre til dine havevenner i Norge, måske til vennetreff i Botanisk Hage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere