Udplantning af porrer

Udplantning af porrer

Det kolde vejr er rigtig godt til at få plantet alle de robuste planter som kål, løg og porrer ud. Som haveejer er dårligt vejr ikke altid dårligt vejr for planterne. Køligt, overskyet og med regn af og til er ideelt plantevejr i maj – det eneste minus lige nu er blæsten. Heldigvis har jeg god læ fra vest i min have, så i dag har jeg plantet vinterporrer ud – ca. 270 stk.

Udplantning af porrer er en af årets udfordringer, da jeg er nødt til at lægge mig ned på knæ for at nå at plante i de miderste 3 rækker i bedet. Og det gør jeg ellers ikke – lægen har forbudt det. Så i dag var det udplantning af vinterporrer – i morgen er det sommerporrer.

Jeg forkultiverer porreplanter i en stor kasse .
Jeg forkultiverer porreplanter i en stor kasse.

Mine porreplanter er blevet rigtig fine i år. Tilpas store, så de har et ordentligt skaft og gode rødder. Jeg klipper ikke toppen af, når jeg planter. Er rødderne meget lange, så jeg ikke kan få dem plantet godt, kniber jeg dem lidt. I dag plantede jeg i et dejligt dybtløsnet stykke jord, så her var det let at få plantet rødderne godt – de skal pege nedad, det er jo den vej, de skal.

Porrerne har gode rødder.
Porrerne har gode rødder.
Porreplante med et godt skaft og gode rødder.
Porreplante med et godt skaft og gode rødder.

Mit porrebed er 110 cm bredt, og her har jeg 5 rækker porrer. Jeg vil helst have mange og ikke for tykke porrer, så derforplanter jeg også ret tæt i rækkerne. Efter at porrerne er plantet, vander jeg godt, så rødderne får god jordkontakt. Om 1-2 uger, når ukrudtsplanterne spirer frem, mulder jeg kammene ned omkring porrerne – på den måde undgår jeg den først lugning i porrerækkerne. Og de får et lidt længere hvidt skaft.

To porrerækker er plantet.
To rækker er plantet. Det hvide er drys fra æbleblomsterne.

Jeg har også plantet de tre planter af hvid jordbær ud i bed i dag. Dem fik jeg forærende som små næsten livløse planter med tørre rødder i tør spagnum i en plastpose – de var købt i Holland og sendt i en pakke fra Skotland og til Lolland – se fotos. De er mirakuløst blevet til tre fine planter, som i dag forlod drivhuset og fik et rigtigt fint lille bed helt for sig selv. Så må vi se om miraklet fortsætter, om der kommer blomster og bær i år.

Tre potter med hvid jordbær
Tre potter med hvid jordbær
Gode rødder på hvid jordbær
Rødderne er fint hvide i bunden af potten.
Bed med hvide jordbær
Bed med hvide jordbær – det fik lige en håndfuld komposteret kyllinggødning.

Der blev også lige tid til at så lidt forskelligt i dag. Majs, persillerødder og kål.

Jeg er i gang med at efterså med forspirede majsfrø, da sorterne ikke er spiret særligt godt. Det erkendte jeg hurtigt og lagde ekstra frø til forspiring, så nu bliver der en længere høstperiode med såning over to gange. Fejlen skyldes både frø med dårlig spireenergi, kan jeg se ved forspiringen, og at jeg nok har vandet for meget på grund af det varme vejr. Jeg satte dem i drivhuset, da de første planter spirede, men her tørrede jorden alt for hurtigt, så jeg vandede bare, og er der noget majs ikke kan lide er det meget vand under spiringen.

De persillerødder, som jeg såede for en lille måned siden kommer meget dårligt, ser det lige nu ud til. Så i dag har jeg sået et nyt hold et andet sted i haven – lige nu ser det ud til, at der kommer tilpas med fugtighed det næste stykke tid, så stykket ikke tørrer ud. Jeg har da lov til at håbe. Persillerod er noget af det sværeste at så, da den har en spireperiode på 15-25 dage, afhængig af jordtemperatur, og jorden skal være fugtig, helst fra naturens hånd, ikke min med vandkande, da det giver for kompakt jord.

Dagens sidste såning var et hold kål til at plante ud som 2. afgrøde. En rootrainer med 8 broccoli, 8 palmekål og 14 spidskål. Der blev sået inde i drivhuset, det var simpelthen rigtig koldt ude i haven og vinden piskede i trætoppene, æbleblomsterne blæser af.

Nysået rootrainer med kål sammen med store fine bønneplanter.
Nysået rootrainer med kål sammen med flotte bønneplanter.

Der er hele tiden ting, som går galt og ting, som går rigtig godt. I dag startede dagen med en af de ærgerlige ting – en af nabolagets katte havde været på besøg i mit salatbed. Det er et stort problem kattenes besørgen og skraben i mine bede. Især i de nysåede bede, så det må ofte dækkes med fiberdug, som de så kan finde på at lægge sig på. Der er få køkkenhaver i nabolaget med lækker blød jord, så min må holde for – kattebakker eller ej derhjemme.

En kat har besørget og dækket midt i mit salatbed.
En kat har besørget og dækket midt i mit salatbed.

Hurtigt videre til noget glædeligt: Aubergineplanten vokser vildt nu. Jeg såede 4 stk auberginer sidst i februar samtidig med tomater og chili. Det er en af de planter, som jeg aldrig har dyrket fra frø, men nu skulle det prøves. Der kom 1 plante, og den har lige holdt sig i live. Men pludselig begyndte den at vokse, den blev pottet op i en større potte, og nu sker der virkelig noget. Skal de først sås senere?

Aubergineplante i rivende vækst i ny gødet jord.
Aubergineplante i rivende vækst i ny gødet jord.

5 thoughts on “Udplantning af porrer

 1. Jeg plejer også at sætte porre tæt, men i år har jeg givet dem stor afstand i håb om at undgå rust.
  Normalt sår jeg aubergine som noget af det første fordi de er meget langsomme startere. I lang tid tror man ikke rigtig på det men så pludselig kommer der gang i dem. Jeg sår en frilandsaubergine fra Frøsamlerne. De bliver ikke så store men de giver rimeligt.

 2. Jeg sår også aubergine i februar, og har store flotte planter på 40 cm.
  Sidste år såede jeg senere og de nåede ikke at give frugt. Så tror den tidlige såning er nødvendig 🙂
  Tak for en hyggelig og lærerig blog, jeg glæder mig til at læse hver gang der kommer nyt 🙂

 3. Kære Karna.
  Tak for en dejlig blog, som jeg med glæde læser 🙂
  Du har så mange fif og tricks, som jeg – forholdsvis ny haveejer – suger til mig.
  I min have har jeg haft samme problem med kvarterets søde katte, der synes mine fine højbede er luksus-kattbakker.
  Men nu har jeg fundet en løsning, der oveni købet er pæn at se på. Rionet, der bøjes i facon..
  Hvis du har lyst, kan du læse hvordan jeg gør på min blog: https://christinadamgaard.wordpress.com/2016/03/05/dage-i-ungernes-have-hojbede-og-paent-kattevaern/
  Mange hilsner fra Christina

  1. En rigtig god ide og pæn. Også brugbar til forårssåning og dækning med fiberdug. Den kan nok også holde fasaner og duer væk? Hvordan med fuglene? Jeg lægger et link ind til din hjemmeside i min linksamling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere