Fra skvalderkål til to nye bede

Fra skvalderkål til to nye bede

I dag har jeg plantet to helt nye bede til med cherrytomater og stangbønner. Det er lidt en sejr, da det er havejord, som er tilbageerobret fra skvalderkålen og et vildnis.

I dag ryddede jeg det meste af et gammelt aspargesbed, som var et vildnis af asparges, skvalderkål, mælkebøtter, kulsukker, akeleje og brombærskud. Det er ikke blevet dyrket i nogle år, jeg har bare hentet de asparges, der var. Der er stadig nogle asparges, men jeg kan ikke se de små skud for andre planter.

Det var engang et veldrevet aspargesbed,
Det var engang et veldrevet aspargesbed. Dengang var æbletræet også mindre.

Aspargesplanterne og akelejerne er faktisk rigtig fine, så jeg valgte ikke at rydde den bagerste del af bedet. Her ville alligevel ikke kunne vokse tomater. Og når akelejerne er afblomstrede, kan jeg se om jeg kan fjerne skvalderkål og måske nogle af akelejerne, så de sidste asparges igen kan komme til at give lidt udbytte. De er etablerede, og det er svært at få andet til at vokse så tæt på æbletræet. Jeg måtte tage spaden og grave et spadestik ned, der hvor jeg anlagde tomatbed, da æbletræets rødder var langt ude i bedet.

Vildnis med akeleje og asparges og med skvalderkål som bunddække.
Smukt vildnis med akeleje og asparges og med skvalderkål som bunddække.

Jorden var meget tør i det ryddede bed – jeg tror det er æbletræet, som har taget vandet. Så der måtte vandes godt i plantehullerne. En vandkandefuld i hvert hul. Jeg gav også hvert tomatplante 2 store håndfulde komposteret kyllingegødning, da bedet ikke er blevet gødet i flere år.

Grundig vanding inden plantning.
Grundig vanding inden plantning.
Der er plantet fire stk. Favorita - og så er der plads til chili eller basilikum.
Der er plantet fire stk. Favorita – og så er der plads til chili eller basilikum.

Det begyndte at haste lidt med at få plantet mine Blue Lake stangbønner ud, da de nu vokser voldsomt i vejret. De skal snart have noget at klatre op ad. Bedet de skulle plantes i, var knap nok ryddet for skvalderkål, så i eftermiddags måtte jeg lige grave to trillebørfulde skvalderkål op og køre på komposten. Men så var der også et fint bed til mit bønnestativ, som er et gammelt gyngestativ, som jeg binder snore på til bønnerne at klatre på. Snorene bindes fra toppen af bønnestativet og ned til og rundt om en mursten. Primitiv, men effektivt nok

Et helt nyt bed til stangbønner.
Et helt nyt bed til stangbønner.

Skvalderkålstykket i baggrunden skal forvandles til et lille bed til majs. Hele arealet med salatbed og den bagerste del af de to tunneler med bionet er også inddraget fra skvalderkålens overherredømme.

Og hvad skal der så dyrkes under bønnestativet? Ingenting – jeg har forsøgt mig. Jeg sår nok noget kløver. Men arealet er faktisk i brug. Jeg har gravet 5 store potter med minipåskeliljer ned her. Næste forår henter jeg dem igen og graver dem ned i mine blomsterkrukker, evt. efter drivning i drivhuset først.

Jeg plantede også lige lidt blommetomater ud på friland. En brun cherrytomat og 6 af Karnas gule miniblomme, som er dukket op i min have tilfældigt. Så en unik sort, som er meget populær hos børn, da den er sød og god. Den er også lidt speciel med en ret åben vækst, så den plejer at få lov til at sætte 3 stammer.

Karnas gule miniblomme.
Karnas gule miniblomme.

Den bliver ret høj, så jeg har nogle ret høje pæl, som skal bankes ned – mens jeg står på en trappestige.

Tomaterne er plantet og pælene banket ned.
Tomaterne er plantet og pælene banket ned.

Basilikum – det er bare sommer. I dag høstede jeg de første skudspidser af nogle store flotte basilikumplanter, der står i potter i drivhuset. Bare duften…

Røde og grønne basilikum.
De er sået af eget frø høstet fra en rød basilikum – men der kom flest grønne.

3 thoughts on “Fra skvalderkål til to nye bede

  1. Hejsa. Smider du skvalderkålsrødder i komposten også eller kun toppen af planterne? Jeg har altid været så bange for at de bare ville gro videre.

    1. Engang kom jeg ikke skvalderkål i komposten, men puttede dem i sorte affaldssække, stillede dem i solen, og de komposterede ret hurtigt. Nu er jeg mindre forsigtig og kommer skvalderkålrødder og top i komposten. Men jeg bruger ikke af komposten før tidligst efter 1-2 år. Og jeg bruger den udelukkende i køkkenhaven, hvor jeg ser evt. skvalderkålsplanter og får dem udryddet hurtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere