Strategier for tomater, kål og myretuer

Strategier for tomater, kål og myretuer

Jeg har ud fra min lokale vejrudsigt besluttet, at alle mine tomatplanter, som der ikke er plads til i mit lille drivhus, i morgen skal plantes ud på friland. Minus dem der er lovet væk. Udplantningen forberedte jeg i dag ved at give dem alle en bambuspind og binde dem op, så de ikke knækker for mig ved udplantningen. De kan så også lige vente lidt med at få den endelige stabile opbinding, til jeg er færdig med al udplantning og får lidt bedre tid.

Tomatplanter tiil afhærdning.
Nogle af de mange tomatplanter sat ud til afhærdning..

Lige nu står udplantningsplanterne i kø: Tomater, stangbønner, selleri, majs, basilikum, timian og en del sommerblomster. Alle de varmekrævende. Min plan er, at det hele skal plantes ud inden for den næste uge. Her er der kun udsigt til nattemperaturer på min. 10°C, og jordtemperaturen ligger på den gode side af de 15° i min have.

Her til morgen fandt jeg to vinterbroccoliplanter mere, som hang med bladene og var angrebet af kållarver i rødderne. Og jeg kunne se enkelte andre i andre bede, som også hang lidt med bladene. Min mand kan slet ikke forstå, at jeg kan blive ved med at dyrke have, hvis jeg igen i år mister alle kålplanterne. I stedet for at ærgre mig, laver jeg strategier for, hvordan vi får dyrket nogle kål, for vi elsker kål. Min reaktion her i formiddags på de nye fund var: Jamen så må jeg da så nogle nye til at plante ud. Frøene blev fundet frem, og jeg valgte at så disse, som jeg er sikker på, kan nå at udvikle sig  med en senere såning end normalt.

frøposer_blomsterkå_romanesco_broccoli2627

frøposer_spidskål_2628

Purple_sprouting_kål_frø_2629
Vinterbroccoli til testning.
Jeg såedel ialt tre rootrainere med kål. De står til spiring i skyggen.
Jeg såede tre rootrainere til med kål. De står nu til spiring i skyggen.

Efter frokost fik jeg lidt et chok, da jeg kom forbi bedet med mine efterårsspidskål Filderkraut – de hang alle med bladene. Jorden er fugtig, så jeg var ret overbevist om, at de var angrebet alle af kålfluelarver i rødderne.

Alle hang med bladene - kålfluelarver eller det varme vejr?
Alle hang med bladene kl. 14 – kålfluelarver eller det varme vejr?

Var det kålfluelarver, eller kunne det være den bagende sol på en helt vindstille dag? Heldigvis kom der vind, så vi besluttede at forlade haven og udnytte vinden til en sejltur på Langelandsbæltet. En rigtig frisk tur, og bagefter tog jeg lige en hurtig lugerunde i bådelaugets dejlige have med havudsigt og aftensol. Da jeg kom hjem, gik jeg med et samme ned for at se på kålene. Nu var der kun tre, som hang med bladene.

Kålplanter med slappe blade.
Kun tre planter hænger med bladene kl. 20.

Men det betyder jo ikke, at der ikke er angreb på de andre, måske er det først ved at starte, eller der er få larver pr. plante, og så kan planten måskeved  kompensere og nå at danne nye rødder.  Jeg gravede den ene plante op, og her var lidt larver i roden. Ved den anden gravede jeg lidt i jordoverfladen, og her fandt jeg kun få larver, som jeg fjernede. Man siger, at håbet er lysegrønt, og det er det så i hvert fald til i morgen tidlig.

Jeg tror, at vi plantedyrkere har et optimistisk syn på livet, for ellers kunne vi ikke klare alle de ting, som ikke går som planlagt. Da jeg lige skulle se om dilden i gulerodsbedet var blevet stort nok til at hente af det, fik jeg to overraskelser. Den gode at dilden var 30 cm høj, og jeg kunne høste en dejlig stor håndfuld.

dild under fiberdug.
Dilden stod helt op til fiberdugen.
En stor håndfuld dild.
En stor håndfuld dild.

 

Den dårlige nyhed: Det er ikke kun dilden, der trives godt under fiberdugen. Myrerne er i gang med at anlægge et enormt myrebo i mit gulerodsbed, hvor der er masser af små gulerødder. Det sker næsten altid i mit bed med tidlige gulerødder under fiberdug. Jeg får dem næppe til at opgive boet, men måske skal jeg lægge bionet over i stedet for nu, hvor det er lunt nok. Så kan jeg også bedre se, hvad der foregår i bedet. Og så kan jeg hente salathovedet, som står midt i boet.

myretue.
Myretue i bed med fiberdug over.

Værre var det for nogle dage siden i drivhuset, hvor myretuen gik helt op over en bakke med salviestiklinger, som havde slået rod, og som jeg bare lige skulle have pottet op. Her reddede jeg kun tre planter. Heldigvis er det fra en salvie her i haven, så jeg kan bare lave nogle nye ved lejlighed.

7 thoughts on “Strategier for tomater, kål og myretuer

 1. Ak ja. Sådan er det i haven. Min mand kigger også af og til på mig og haven og kalder mig jubeloptimist. Tak, siger jeg så. Og går hen og kigger på de ting, der dog lykkes. Som jo heldigvis er det meste.
  Tak for en skøn blog!
  Kh Grethe

  1. Det er også det, jeg gør, ser på alt det, som lykkes. Og så tager resten i stiv arm og forsøger en ny strategi.

 2. Det er det som er så udfordrende! Jeg syntes samtidig at det er SÅ skønt når det lykkedes at så noget i køkkenhaven – som lykkedes. Holder tagetes og koriander ikke insekter væk? Jeg vil prøve med sommerblomster, måske det virker? Jeg er fuld af tro på det nok skal lykkedes for dig, jeg glæder mig til at høre om det lykkedes.

  God arbejdslyst!

 3. Dit udvalg i kål ligner meget mit. Jeg synes at det er lidt svært at finde det helt rigtige tidspunkt til at så overvintrende kål. Sidste år kom jeg for sent. De står på friland nu men der er stadig langt tid til høst. Hvor gør man overhovedet af dem i sensommeren. Kan man lade dem stå uden overdækning, blive angrebet af kålsommerfugle og stadig få noget ud af dem året efter?

  1. Jeg har dem under fiberdug fra såning omkring 1. august – ellers er der ingen planter tilbage. Det er svært at finde det rigtige såtidspunkt, men alle har overlevet. De der sætter hovede er først ved at danne det nu – jeg har ikke afluret, hvornår og hvorfor hoveddannelsen sker på nogle planter og nogle går i blomst. Det er noget, jeg vil finde ud af – højt på min liste.

 4. Så synd med kålen og larvene. Litt underlig når du har fiberduk over plantene
  dine, det burde beskytte.
  Hva dyrket du i kålåkeren i fjor?
  Jeg føler med deg og sjekker broccolien min hver dag nå, men de vokser bra.
  Jeg tar ikke av duken, selv ikke når jeg vanner.
  Godt å høre at du er optimistisk og går på med ny utplanting av kål og sår nye planter. Vi kan ikke gi opp.
  Lykke til med kålsådden. Ser at du sår i roottrainers. Det har jeg også kjøpt i år og er veldig fornøyd med, da plantene får så bra røtter.

  1. Jeg har haft forskellge afgrøder sidste år på kålbedene. Bladselleri, majs med kløver som bunddække, kartofler med grøngødningsplanter i efteråret. De bede med angreb er først og fremmest, hvor der har været bladselleri, men om der er en sammenhæng?? De bede med kløver sidste år er der ingen angreb endnu. I dag har det været overskyet vejr, så når der kommer sol i morgen, kan jeg bedre se, hvor mange planter, der er angrebne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere