Det kan være nødvendigt at vande køkkenhaven

Det kan være nødvendigt at vande køkkenhaven

Når man dyrker køkkenhave, dyrker man planter, som er fremavlet til at give store udbytter, og som ikke er naturlige planter, som kan klare alle forhold, herunder vandmangel. Nogle kan bedre klare sig i lang tid med lidt vand end andre. Men fælles for de fleste er, at de i etableringsfasen tager skade af at mangle vand, da deres rodsystem endnu er lille og ikke når dybt ned i jorden. Jordbær, salat og løg har kun et øverligt rodnet, ned i 20-25 cm .

Derfor kan det i maj være meget nødvendig at vande forebyggende, når man har sået eller plantet små planter ud i haven, og vi så får en tør periode. Det er efter min mening ikke uøkologisk at vande – det er derimod uøkologisk at lade planter gå til eller blive sat tilbage i væksten, når man allerede har ofret frø, jord, gødning og vand på dem og ikke mindst tid. De grønsager, som vi i stedet for skal købe, er i langt de fleste tilfælde blevet vandet i nødvendigt omfang.

Jeg fik regn for en uge siden, men allerede i dag, er der igen brug for at vande. Faktisk kom jeg for sent med at vandet et bed med udplantede løg – her var flere visnet ned, og nogle havde taget skade.

Udplantede løgplanter er gået ud, andre er truede. Derfor vandes de nu.
Udplantede løgplanter, nogle er gået ud, andre er truede. Derfor vandes de nu.

Lige her og nu fik de nogle kander vand, og så håber jeg, at det kun er lørdag, at der kommer fuld sol og at der derefter søndag aften kommer regn. Det er bare hele tiden som om den regn bliver skubbet længere væk, for nogle dage siden skulle regnen komme lørdag. Hvis vejrudsigten holder stik med overskyet vejr søndag og fra søndag aften regn, så skal der i nabobedet plantes knoldselleri ud, og så kan det være, at de får lidt vand, samtidig med at jeg vander huller til udplantningen. Måske skal hele bedet vandes inden plantningen, afhængig af hvor meget regn, der er udsigt til.

Når jeg ser på billedet af mine udplantede stangbønner, så kan jeg se andet end stangbønner, som har fundet deres bambuspind at klatre op ad. De ser alt for lyse ud i bladfarven. De er ved at mangle vand, og det er katastrofalt for bønner, især nyudplantede. Så vanding inden jeg kan få morgenmad i morgen tidlig.

Bønner og vandmangel.
Bønnerne har en for lys farve, de er ved at mangle vand.

Jeg har sjatvandet alle kålplanterne i middags, da mange af dem hænger med bladene, og det kan jo ikke udelukkes, at det skyldes vandmangel og ikke kålfluer. Hvis de stadig hænger med bladene i morgen formiddag, kommer graveskovlen frem, og jeg undersøger alle, der hænger med bladene. Egentlig bør man ikke sjatvande, men jeg håber jo at den regn kommer søndag.

Visnende kålplante
Da jeg var rundt og vande kålplanter, opdagede jeg også at en af de store spidskål er ved at sygne helt hen.

Det, som er allervigtigst at passe med vand lige nu, er jordbær og tidlige kartofler. Måske alle kartoffelbede? Når kartoflerne er på størrelse med hasselnødder er det afgørende for deres udvikling, at de ikke mangler vand – men de klarer det nok her i min have til søndag aften. Jordbærrene derimod skal have vand, da de grønne bær udvikles lige nu.

Grønne små og store jordbær.
Jordbærrene vokser til lige nu.
Vanding af jordbær og kartofler
I afren blev der vandet jordbær, kål og tidlige kartofler.

Jeg har været så heldig at få placeret begge jordbærbede, bedet med de tidlige kartofler og de overvintrede spidskål lige ved siden af hinanden. Meget praktisk, da de alle har brug for vand lige nu. Spidskålene udvikler først nu hovederne, hvor der både er varme og vand.

De overvintrede spidskål er endelig ved at udvikle hoveder.
De overvintrede spidskål er endelig ved at udvikle hoveder.

Når vi først er begyndt at spise nye kartofler, kan man ikke gå tilbage til de gamle. Nu er der kun en kartoffelpotte tilbage, som jeg endnu ikke har pillet kartofler op fra. Derfor var jeg begyndt at overveje, hvordan det så ud i bedet med de tidlige kartofler. I dag har jeg derfor prøvet at grave op her.

De tidligste satte kartofler var Anna Belle.
De tidligste satte kartofler var Anna Belle.
Hamlet og Anna Belle kartofler
Øverst kartofler fra en top Hamlet sat senere. Nederst den opgravede top Anna Belle ovenfor.

Det så heldigvis fornuftigt ud, så nu spiser vi de sidste i potterne, og så er der masser af nye kartofler. Der blev lige gravet en top mere op, så der også kunne blive nogle kartofler til frokost – kolde nye kartofler med mayo og dild er både en delikatesse og billigt pålæg. De opgravede toppe blev plantet igen, inden jeg satte vanderen i gang.

Noget større var det salathovede, som jeg hentede til aftensmaden. Det fyldte en stor flad tallerken. Det var lige nok til to personer.

Værsgo - en tallerken salathovede
Værsgo – en tallerken salathovede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere