Foråret tyvstartes med frø, kartofler og løg

Foråret tyvstartes med frø, kartofler og løg

Jeg besluttede at tyvstarte lidt på foråret allerede 19. februar. Vejret er jo så mildt, og udsigten for den næste måned siger mildt og lunt vejr. Men først skal vi have endnu en gang blæst og regn i weekenden.

Det giver altid lyst til at gå i gang, når den første forsendelse med frø kommer. Og de er ventede, for som sædvanlig får jeg ikke bestilt så tidligt, som jeg burde have gjort. Til gengæld har jeg været igennem en oprydning i hele mit lager af frø, smidt for gamle frø ud og opdateret mine lister med frø. Det betød, at jeg kun har bestilt frø, som jeg mangler. Ok -jeg har nok købt nogle få sorter, som jeg fik øje på undervejs.

I går var det pakken fra Bingenheimer med en stor del af de frø, jeg har bestilt online. Jeg er begejstret for deres sorter og frøenes spirevillighed. Og så er de økologiske og biodynamiske frø ikke specielt meget dyrere end andre frø. Deres frø sælges til de økologiske avlere, så derfor har de også sorter, som egner sig til meget tidlig og sen dyrkning. Og så kan jeg godt lide, at de er aktive på at udvikle nye gode frøfaste sorter.

De små frøposer fylder ikke meget, men det bliver næsten uhyggelig mange gode grønsager ud af dem.

 

 

Jeg havde besluttet, at dagens donti går var at få lagt kartofler i potter. Det er sjovt, men også lidt udfordrende, for jeg skal hente masser af kompostjord til at komme i potterne. Og jeg døjer med slidgigt i højre hofte, så jeg kører kun med en halv trillebørfuld jord ad gangen.

Inde i mit køkken står nu 6 kartoffelpotter, som kun er halvt fyldte, da de er alt for tunge at flytte helt fyldte med jord. Nu har jeg lagt tre kartofler kun lige dækket i hver potte. Når spirerne kommer op, flytter jeg dem ud i drivtunnelen og fylder dem op med jord, når de er sat på plads. Så har jeg sparet nogle tunge løft. Det bliver de tidligste kartofler, og her har jeg brugt sorten Solist.

I køkkenet spirer de hurtigere end i drivtunnelen, så vi må lige gå udenom dem en god uges tid.

I drivtunnelen har jeg lagt 16 potter plus en kartoffelpotte til med Annabelle, som er en god uge senere, men smager meget bedre end Solist.

Annabelle læggekartofler af egen avl.

I potterne er der kun lagt en knold i hver potte, som er høje rosenpotter.

15 rosenpotter med en kartoffel i hver.

I øvrigt var det i går med sol det meste af tiden rigtig dejligt i drivtunnelen. Der var 14° varme, selv med to vinduer åbne for at holde luftfugtighed og temperatur nede. I dag regner og blæser det igen.

En frodighed, som jeg aldrig har set før den 19. februar. På hylden står der nogle meget store kålplanter, som godt kunne trænge til snart at komme videre end i potter.
Blomkålene er begyndt at vokse rigtig meget. De ser lidt lyse ud. Måske jeg skal prøve at give dem lidt krudt ovre fra hønsehuset. Måske er det for lidt sol, men den kan jeg ikke hente og afprøve.

Da jeg var i gang i drivhuset, fandt jeg en bakke med skalotteløg, som jeg havde sat til side til at lægge i år. I efteråret stod de lidt uheldigt under tagvinduet, hvor det kan regne lidt ned, når det styrtregner og blæser. Så de blev våde. Men i går så de pæne ud, så jeg besluttede at sætte dem på friland – den milde vinter lægger jo op til at forsøge et eller andet unormalt.

Bedet med de overvintrende løg ser ikke særligt prangende ud – jeg tror halvdelen af planterne er gået ud/blevet ædt henover »vinteren«. Så her blev løgene stoppet ned i en helt vandmættet jord. Jeg løsnede bare lige med spidsen af graveskovlen, så de kunne komme ned og dækkede omkring dem. Nu sørger regnen for god jordkontakt.

Jorden er bestemt ikke til at arbejde i nu!!!

Jeg har i mange år dyrket ærtesoten JOF, som er en frøsamlersort, og jeg er med til at vedligeholde sorten. Sidste sommer fik jeg ingen modne ærter til at høste. Første såning kom stort set ikke. Anden såning blev ramt af et massivt angreb af meldug, inden ærterne overhovedet begyndte at modne. Heldigvis er der andre frøsamlere, der også vedligeholder sorten.

Men da jeg tjekkede min frøbeholdning af ærtefrø fandt jeg til min store forskrækkelse ud af, at der ingen JOF ærter var på lager. Jeg plejer ellers aldrig at så de sidste frø fra året før. Da jeg ledte længe nok i en kasse med meget gamle frø, fandt jeg pludselig en stor pose JOF ærter anno 2014.

Men kunne de spire? Jeg testede dem ved at lægge dem halvandet døgn i vand og derefter i et stykke vådt køkkenrulle. De spirede næsten alle sammen. Så min ærtehøst af JOF ærter i år er reddet – af 6 år gamle frø. Ærtefrø bevarer spireevnen i mange år. Normalt 3-5 år under gode opbevaringsforhold.

Du kan se holdbarheden på køkkenhavens arter på Gourmethaven.dk:

Ærtefrøene er i gang med at spire.

En af grundene til, at der ingen ærtefrø var fra årene 2015-2018, kan du finde i dette blogindlæg Vi spiser hjemmehøstede ærtefrø.

Ude i haven kan jeg nu mange steder se, at knopperne bryder på træer og buske. Bla. hindbær, kirsebær og mirabelle. Mirabellegrene kan drives i blomst på kun en uge. Måske jeg skal prøve et par kirsebærgrene også – der er en del, som jeg løber hovedet ind i af og til, som gerne må sakses.

Mirabellegrene er smukke, men holdbarheden er ikke så mange dage

8 thoughts on “Foråret tyvstartes med frø, kartofler og løg

 1. Det er næsten heller ikke til at vente med at komme i gang. I søndags satte jeg Solist og Aspargeskartofler i et par spande i drivhuset og resten er lagt til forspiring i bakker. Jeg kan se, at du anbefaler Annabelle. Er der andre gode sorter, du kan anbefale?

 2. Hej Karna

  Jeg kan kun bekræfte, at Bingenheimer er en rigtig seriøs frøleverandør og deres udviklingsarbejde omkring økologiske/ biodynamiske og frøægte sorter fortjener støtte fra alle os der vægter netop disse værdier.

  Gør mig ondt at høre med hoften – er også som 60 årig i et forløb med diverse skavanker, men efter to år på low carb / keto livsstil har jeg fået mange ting på plads. Men slidtage fra at knokle er der nok ikke andet at gøre ved end at skrue lidt ned for det hårdeste slid 🙂

  1. Ja, jeg er i gang med at skrue ned for det, som slider mest. En trillebør til at køre ting på i stedet for at bære, burde alle i tide tage i brug. Vi har brugt den milde vinter til at skære alle hække ned, så jeg fremover kan stå på jorden og klipper dem. Og så er jeg blevet bedre til at rydde op efterhånden, så jeg i år er godt med, når foråret rammer. Og så har vi udvidet den nye køkkenhave, hvor vi kan løsne jorden i foråret med vores lille traktor.

 3. Hej Karna,

  Tak for en flot hjemmeside!

  Kan du hjælpe mig med en kort vejledning til forspiring? Det lykkedes ikke særlig godt for mig sidste år, hvor planterne blev ranglende.

  Hvilken jord kommer du i dine Rootrainers, og hvor længe kan planterne stå i de potter?

  Bruger du grolys/vækstlys ved forspiring? Hvilket grolys bruger du i så fald?

  På forhånd tak!

  Venlig hilsen Peter

  1. Det er rigtig mange spørgsmål, som du vil kunne finde svar på, hvis du ude i højre side klikker ind på marts 2016 og 2017. Her skriver jeg rigtig meget om, hvad jeg gør. Eller prøv at bruge søgefunktionen.

 4. Imponerende samling kålplanter 🙂
  Jeg sidder og laver haveplan. Ved du hvor langt væk fra hinanden forskellige sorter af bønner skal være for ikke at krydsbestøve – jeg har tydeligvis ikke haft dem langt nok fra hinanden de tidligere år.

  1. Jeg tror at Frøsamlerne siger længst muligt i haven og som minimum et par meter. Jeg har ofte 3 bønnestativer lige ved siden af hinanden og med tre forskellige sorter. Jeg synes, at sorterne som regel ser ud til være uden krydsbestøvning. Jeg frasorterer bønner, som ikke ser rigtige ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere