Såning af løg – og store løg til suppe

Såning af løg – og store løg til suppe

I går fik jeg endelig sået de sidst løg. Jeg havde sået de første 5 rootrainer til den 22. februar, da jeg havde fået de bestilte løgfrø fra Bingenheimer. Men jeg manglede nogle sorter bestilt hjem fra England. Jeg har skældt mig selv ud mange gange – hvorfor kan jeg ikke lære at få bestilt i tide? Nå, det er også ok med at få sået de sidste 27. februar. Nu står de inde på mit stuegulv og spirer. De første skulle gerne dukke op inden for få dage.

De må gerne spire i en fart, så de kan komme ud i drivtunnelen. De fylder lidt meget i vores stue.

Det ser voldsomt ud med 11 rootrainere, og måske må jeg til næste forår erkende, at det var for mange løg. Jeg multisår med 4-5 frø i hvert rum. Der er 32 rum, så der bliver nok ca. 100 løg ud af hver rootrainer. Det vil sige 1100 løg, som nok bliver af varierende størrelse, når 2-4 løg vokser tæt sammen. De 365 løg er til løg på min mands daglige sildemad. Og så et par løg pr. dag til madlavning i et år. Jeg supplerer med et mindre bed med stikløg, da de giver tidligere løg. De såede løg er planlagt til at plante ud på 2 x 7,5 m lange bede. Der er plads til 4 rækker løg – ialt 60 m rækker med 350 stk multisåede løg. Det giver noget med en afstand i rækken på ca. 15 cm.

Se mere om at så løg 

Jeg har sået ca. de samme løgsorter som sidste år. Dog en enkelt ny fransk skalottesort fra Bingenheimer.

Skalotteløg

Matador F1. Kingsseed

Zebrunne. Kingsseed

Lorient F1. Thompson & Morgan

Cuisse de Poulet. Bingenheimer

Gule løg

Hylander F1 Kingsseed – 3 x rootrainer

Santero F1 Kingsseed. Restistent mod løgskimmel

Ailsa Craig Kingsseed

Rødløg

Long red florence. Ikke til opbevaring. Seedaholic

Robelja. Bingenheimer – 2 x rootrainer

Forårsløg

White Lisbon

Jeg fik en meget fin løghøst af de såede løg sidste år, og de holder sig rigtig godt. Selv de meget store Ailsa Craig og Bedforshire Champion løg holder sig rigtig fint.

Jeg dyrkede under bionet, så jeg undgik helt problemer med løgkminerfluen.

Et af de store såede løg. De allerstørste brugt jeg lige efter høst.

Efter at have sået løg en halv dag, stod aftensmaden på fransk løgsuppe med timian, lidt citronchili og hvidløg og med nogle solide stykker bagt brød med ost på til at komme ned i suppen. Suppen blev ekstra fantastisk, da jeg havde fundet en pose frossen hønsekødssuppe fra vores egne høns i fryseren til den.

6 store løg til løgsuppe – ialt 800 g løg. Og så lidt timian fra haven.

Jeg har stadig rigtig mange grønsager ude i haven. I forgårs fik vi bagte rodfrugter med gulerødder, persillerødder, kartofler og rødløg. Gulerødderne var en ny sort, jeg har dyrket i år: Colorada fra Dreschflegel. Det er en ny multicouloured sort, hvor kernen er lysere, og rødderne fra lysegule til lilla udvendig. Det gav et helt fantastisk fad at se på, inden de blev bagt. Bagte var det hele lidt lilla fra løg og de mørkeste af gulerødderne.

Så er fadet klar til at gå i ovnen.

Hønsene får nok resten af gulerødderne, for jeg synes ikke, at de er så fantastisk smagsmæssigt bagte og slet ikke rå, og så var der rigtig mange med grenede rødder. I år har jeg ellers næsten ingen grenede rødder haft. Hønsene får dem serveret revne, men er der orange imellem, så vælges de før end de lillafarvede. Høns er konservative.

Og jeg har mange andre gulerodssorter, som smager meget bedre. Min yndlings er nok Oxhella. Den er fantastisk saftig til gulerodssalat, som næsten er standard her i huset.

 

4 thoughts on “Såning af løg – og store løg til suppe

 1. Hej Karna
  Det er rigtig mange løg du avler . Så mange har vi ikke plads til . Efter hvad jeg har læst mig frem til , er Zebrune og Cuisse de Poulet den samme sort . Sidste år dyrkede vi Zebrune , og de var gode , og i år har jeg købt Cuisse de Poulet hos Bingenheimer .
  De bliver sået i morgen .

  1. Det har jeg ikke været opmærksom på, men så får vi mange af dem.Dem fra Bingenheimer spiret helt vildt godt. Også rødløg Robelja.

 2. Hej, du er flittig til at så løg 😊 jeg skal så løg for første gang. Hvad er tanken bag at så flere i samme celle og plante dem ud sammen? Skubber de sig automatisk væk fra hinanden når de bliver plantet ud og begynder at vokse for alvor?

  1. Det kaldes multisåning, og det er en stor fordel, da det er hurtigere både at plante ud og hakke ukrudt i bedet. Og løgene vokser fint så tæt – lidt som skalotteløg. Jeg har høstet meget store løg på den måde, men tit bliver der i en plantning med 3-4 løg et par store og et par lidt mindre, og det er jo fint nok. Såede skalotteløg bliver næsten for store efter min smag, så i år har jeg sået ca. 6 frø i hvert rum. Du kan se mit høstresultat sidste år her:

   http://www.karnamaj.dk/loeg-under-bionet-gav-superudbytte/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere