Plantning af tomater i drivhus

Plantning af tomater i drivhus

Endelig en lun dag med stille vejr – lige det, jeg skal bruge til at få gjort drivhuset klart til at plante tomatplanterne ud. Jeg dyrker udelukkende tomater i drivhusjorden, så den skal tilføres kompost og lidt gødning, inde de kan plantes ud.

Det er nemlig ikke en enkel sag, da mit lille drivhus på 8 m2 er stopfyldt med planter.

Dagen begyndte derfor med at flytte planter ud. De to kasser med selleriplanter kom ud til videre vækst, inden de skal plantes ud om 1-2 uger. Jeg håber, nattemperaturerne fra nu af ikke kommer meget under 10° C – ellers må jeg dække med fiberdug. Bønnerne kom også ud på dagsophold, så de i dag ikke fik det for varmt – og i dag blev de holdt godt fugtige hele dagen. Så vidt jeg kan se, har de ikke taget skade af at mangle vand nogle timer i går.

Ud kom også kassen med frilandstomater, og her var jeg nødt til at binde dem op til en bambuspind. Nogle af dem havde udviklet underlige vækstformer og måtte bindes ekstra op. Opbindingen som helt små til grilspyd var mislykket, men det vidste jeg jo godt. Nu er de klar til at plante ud opbindingsmæssigt – men hvornår tør jeg gøre det. De er sat ind i drivhuset til overnatning igen.

Opbinding af frilandstomater.
Det var fint at sidde i middagsvarmen i skyggen og binde tomatplanter op.
Her var virkelig brug for en opbinding.
Her var virkelig brug for en opbinding.

Egentlig havde jeg slet ikke besluttet i morges, at tomatplanterne skulle plantes ud, kun at jorden skulle gøres klar. Men som dagen gik, blev det lunere, og efter et kig på vejrudsigten, hvor nattemperaturerne ser ud til at holde sig på 10° fremadrettet her på Lolland, tog jeg beslutningen. Udslaget var dog, at jeg vendte en plante ud og så, at rødderne havde totalt udvokset potten. Planterne ville gå i stå i væksten. Så enten skulle de plantes ud eller over i større potter, og med større potter ville det vare mindst en uge, inden rodklumpen igen var så gennemvokset af rødder, at jeg kunne plante ud.

Plantens rødder har udvokset potten.
Plantens rødder har udvokset potten.

Først skulle jorden til agurkeplanterne ordnes, så jeg kunne flytte tomatplanterne derover, mens jeg gjorde jorden klar til tomatplanterne. Jeg blander altid en spand sand i jorden til agurkerne, da jeg har erfaring for, at de så trives bedre efter udplantning.

Sandblandet jord til agurker
Jorden til agurkerne tilføres en stor spand sand.
Drivhusjorden løsnes.
Drivhusjorden til tomaterne løsnes.

Jeg har ikke skiftet jord i drivhuset i snart mange år. Jeg har udviklet en dyrkningsmåde, hvor jeg hvert forår bruger de øverste 5-10 cm til såjord, men ikke til tomater. Desuden graver jeg jorden op på dyrkningsstedet for tomatplanten fra sidste år og fordeler det – se nedenfor. Jeg tilfører nu en masse kompost, svarende til mængden, jeg har fjernet og brugt til såjord. Jeg kommer kompost ned i de gravede huller, så jeg er sikker på, at der er kommet frisk jord i dyrkningsstederne, som jo er samme sted hvert år, da opbindingene er ud for de lodrette sprosser.

Jorden hvor tomaterne stod sidste år graves op.
Jorden, hvor tomaterne stod sidste år, graves op.
Gødning tilføres.
Sammen med komposten tilfører jeg lidt gødning, inden jorden kultiveres færdig.

Nu skal der plantes, og jeg planter normalt dybere end planterne står i pottern, da det giver lidt mere højde til at sætte en ekstra tomatklase. Mit gamle drivhus har en lav trempel, så det er vigtigt. Jeg giver hver plantehul en kande vand og lader det trække. Planten sættes kortvarigt i en spand vand, så rodsystemet er mættet med vand inden plantning.  Det er mættet, når der ikke bobler luft op mere.

Hullerne vandes og planten mættes med vand.
Hullerne vandes og planten mættes med vand.
Dyb plantning af tomat
Plantes sættes dybere.

Favorita tomatplanterne har allerede små grønne tomater.
Favorita tomatplanterne har allerede små grønne tomater, endda på to klaser.

De sidste to tomatplanter kan jeg ikke plante ud, da der her står et bord, hvor majsplanterne er nødt il at stå i hvert fald de næste 10 dage, da musene ellers æder frøene i jorden, selv om de er spirede og kommet op. Som det kan ses på billedet nedenfor, så er der nu efter en ekstra såning masser af majsplanter. Det er for så vidt ok, da jeg så får en længere høstsæson.

De to tomatplanter og chiliplanterne skal i morgen pottes op i større potter. Jeg håber, at jeg undgår at skulle potte alle tomatplanterne til friland om til større potter. Lad os få noget sommervejr.

Både majs og agurker har i den kolde periode stået inde i vindueskarmen, så det var deres første dag tilbage i drivhuset. Agurkplanter er ikke altid lige lette at tage ud i drivhusets megen lys. De kan faktisk blive solskoldede. Derfor havde jeg hængt fiberdug op som skyggegardin for både majs og agurk midt på dagen.

Majs og agurker er tilbage i drivhuset.
Majs og agurker er tilbage i drivhuset.

Majsene bliver i drivhuset, mens agurkplanterne er taget ind i nat. De skal have lidt mere tilvænning og det skal være lidt varmere, før de kan plantes ud. Her tager jeg ingen chancer, selv om planterne er ved at være ret store. På de to af agurkplanterne kniber jeg alle de små agurker af i bladhjørnerne, så de hurtigt laver sideskud, hvor de får lov til at sætte agurker. Den tredje plante får lov til at sætte agurker på stammen – her høstes de først agurker.

2 thoughts on “Plantning af tomater i drivhus

  1. Hej Karna, tak for en dejlig artikel! Hvorfor bruger du ikke jord fra drivhuset som såjord til de nye tomatplanter?

    1. Jeg bruger jord fra drivhuset til at så mange planter i – det er virkelig fin såjord. Men jeg bruger det ikke til at så agurker, tomater, chilier og peberfrugt i, da det er samme plantearter, som har stået i jorden året før.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere