Broccoli med små og store skud

Broccoli med små og store skud

Det regner og regner, og næsten hver dag. Og jorden bliver bare mere og mere våd. Hvornår skal jeg tage kartofler op, så jeg kan få plantet jordbær på bedet? De kartofler vi gravede op i dag var fyldt med meget og meget våd jord. Jorden vrimlede med regnorm, så jeg måtte selv samle kartofler op i dag. Sigismund samlede regnorm og studerede dem. Det var både små og store fede regnorm.

Men kålene ser ud til at kunne tåle alt det vand, der kommer. De vokser rigtig godt – af og til er der et spidskål eller sommerhvidkål, som sprækker af væde og må i gryden eller salatskålen. Men vinterkålene må blive fantastiske og store.

Aftensolen kigger frem efter endnu en tordenbyge. Kålene trives under bionet.
Aftensolen kigger frem efter endnu en tordenbyge. Kålene trives under bionet.

Dagens delikatesse fra den regnvåde have var broccoli. Sigismund og jeg nåede lige at høste en hel tallerken skud fra de få kvadratmeter broccoli, som jeg har plantet, mellem to gang regnvejr. Den ene halvdel af planterne leverede kun et enkelt topskud – det første i hold nummer to. Jeg har for en halv snes dage siden plantet hold tre.

Topskuddet er ikke så stort, men det smagte godt.
Topskuddet er ikke så stort, men det smagte godt. Forhåbentlig kommer der mange sideskud de næste måneder.

Til gengæld kunne vi høste en hel del sideskud af en pæn størrelse i det lille bed, hvor vi allerede har høstet topskud.

Sigismund samler sideskud sammen, når jeg har skåret dem af.
Sigismund samler sideskud sammen, når jeg skærer dem af.

Det blev til en hel tallerken fuld, som vi delte. De smagte rigtig godt, også selv om de nok skulle have været høstet lidt før, inden knopperne blev helt så udviklede. Jeg synes, det er svært at huske at høste broccoli tit nok, så de er i optimal størrelse.

Dagens høst af broccolibuketter.
Dagens høst af broccolibuketter.

Vi har fået meget regn idag, og efter den sidste tordenbyge sidst på eftermiddagen soppede det, når jeg gik på græsplænen. Så er her virkelig vådt, for haven er som det meste af Lolland flad som en pandekage, og vand plejer bare at trække ned. Ude på landmandens kartoffelmark er der vandkanaler mellem de hyppede kamme. I min have står der ikke vand – endnu.

Salaten mangler ikke vand i denne sommer.
Salaten mangler ikke vand i denne sommer.

Ærterne trives fantastisk. Se bare den meget smukke sort Carouby de Maussane. Jeg har haft den før, og også denne gang er der to slags ærter. Nogle med meget store bælge og nogle med meget små. Lidt underligt – der er to slags planter. Men de er så smukke med de tofarvede lilla blomster.

Mandshøje sukkerærter af sorten Carouby de Maussane
Mandshøje sukkerærter af sorten Carouby de Maussane.

Jeg turde næsten ikke gå hen og se til mine Bell Står frilandstomater, og ganske rigtig, så breder kartoffelskimmelen sig eksplosivt i det her fugtige vejr. Jeg nåede ikke at fjerne blade i dag, inden det regnede igen. Jeg tror de går til. Kun sol og blæst kan redde dem, og det er der ikke udsigt til.

Kartoffelskimmelen breder sig. Der er angreb på næsten alle blade.
Kartoffelskimmelen breder sig. Der er angreb på næsten alle blade.

Heldigvis klarer tomaterne i drivhuset og i drivtunnnelen frisag endnu. Alle vinduer og døre står også åbne for at skabe så meget luft som muligt. Det er ikke kun vigtigt for tomaterne – peber og chili får let gråskimmel i det her vejr, hvis blade og frugter er fugtige.

Frodig plante af Favorita i drivtunnelen.
Frodig plante af Favorita i drivtunnelen. Jeg har ladet nogle ekstra skud vokse med op.

I morgen er det slut med feriebørn for i år. Sigismund skal hjem, og på tirsdag starter han i skole. Så skal jeg igen til selv at plukke tomater. Han har været rigtig god til at finde de allermest modne små tomater hver dag.

 

One thought on “Broccoli med små og store skud

  1. Jeg dyrker ‘Carouby de Maussane’ for første gang i år. Der er kun meget store og brede bælge. Desværre er de alle angrebet af noget. Krøllede, plettede bælge. Når jeg bælger (for at få frø) er mange af ærterne sortplettede. Formodentlig for meget fugt og for lidt luft mellem bladene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere