Regn, skimmel, skurv og dårlig vækst

Regn, skimmel, skurv og dårlig vækst

I morges vågnede jeg ved at regnen stod ned udenfor det åben vindue. Det virkelig styrtregnede. Og da jeg kom i haven i formiddags stod der igen 2 cm vand i bunden af mine bakker med forkultiverede kålplanter. De små blomkålsplanter trives slet ikke, mens kinakål og sommerhvidkål klarer det væsentlig bedre.

I år skulle det være en ny start med at dyrke egne blomkål. Det gør jeg også – det går bare ikke særligt godt. Inden jeg når at se bare et lille fast blomkålshovede, så er de på vej til at gå i  blomst. Jeg må trøste mig med, at der står i bøgerne, det er helt almindeligt, at blomkål på den her tid af sommeren opfører sig sådan med at strække sig for at gå i blomst hurtigt. Jeg skal så allerede i februar, for at de når at udvikle sig, inden det bliver højsommer. Der er bare det ved det, at det slet ikke har været sommer.

Tre mislykkede blomkålshoveder - som dog smager udmærket.
Tre mislykkede blomkålshoveder – som dog smager udmærket.

Heldigvis smager de udmærket. Men jeg vil have fine hvide hoveder. Jeg har nogle små planter i gang, som jeg håber kan nå at give blomkål i efteråret – forhåbentligt flotte hoveder.

Desværre er jorden så våd i øjeblikket, at de nyplantede planter stort set ikke vokser. Jeg tror, at jordens små hulrum er så fyldt med vand, så der ikke er nok luft i jorden.Jeg vil forsøge at kultivere jorden nu, hvor der er udsigt til nogle dage med tørvejr. Det kan så også være med til at forebygge, at alle de små grønne kimplanter bliver til et helt tæppe af ukrudt.

Kartoffelskimmelen havde helt overtaget alle mine busktomater af sorten Bell Star, og fredag morgen måtte jeg i hast fjerne stort set alle blade, inden jeg tog til København sammen med Sigismund, som skulle hjem. Ferien er slut, han starter i skole på tirsdag.

Stort set alle tomatbladene var angrebet og måtte fjernes.
Stort set alle tomatbladene var angrebet og måtte fjernes.
Nu må jeg se, om tomaterne kan modne færdig stort set uden blade.
Nu må jeg se, om tomaterne kan modne færdig stort set uden blade. Måske kommer der også skimmel på tomaterne.

Kartoffelskimmel er desværre ikke den eneste konsekvens af det fugtige og kolde vejr. Der er også mere skurv på æblerne en normalt. Selv Filippa er der skurv på nogle af æblerne, de plejer elles at være nogenlunde fri for skurv.

Helt katastrofalt ser det ud på Golden Delicious æblerne. De er alle angrebet – ikke kun lidt, som de ofte er, men rigtig, rigtig meget. Så meget, at jeg lige så godt kan fjerne dem, så smitten kommer væk fra træet. Så ingen lækre Golden Delicious æbler i år.

2 thoughts on “Regn, skimmel, skurv og dårlig vækst

  1. Syltede, grønne tomater med vanille og sukker er et lækkert tilbehør. Det er hvad, jeg gerne gør med mine – og så tomattærte – med kanelsukker smager det næsten som æbletærte  
    Hvor grønne – eller ikke – skal de være, før solanin-indholdet er acceptabelt?

    1. Vi vil hellere have modne tomater – så jeg satser på en tvangsmodning, så de kan bruges til tomatsauce.

      Jeg ved ikke, hvordan solaninindholder falder i tomaterne under modningsprocessen. Men jeg ville kun bruge lysegrønne tomater til at spise og spise i begrænset mængde. Mine er mørkegrønne endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere