Æbletræerne blomstrer og vinden hyler

Æbletræerne blomstrer og vinden hyler

Æbletræerne blomstrer
Æbletræerne blomstrer – så kan det ikke blive smukkere.

Æbletræerne er ved at springe ud, og i dag var der mange blomster på både Guldborg æbletræet og Summerred. Vi har mange æbletræer og et enkelt pæretræ, som har blomstret et stykke tid. I løbet af nogle dage er haven et paradis af blomstrende æbletræer. Og trods blæst, så vi bier i blomsterne på læsiden.

Desværre hyler vinden om hushjørnet og rusker i træer og buske i disse dage. Jeg er træt af blæsevejr og især østenvind ind gennem min have. De udplantede kål og især salatplanter får en hård medfart, og jeg har forsøgt at skærme dem både mod sol og blæst med noget fiberdug. Alt hvad jeg har plantet ud, skal passes med vand nu. Så ikke mere udplantning, før der komme vand ovenfra – eller vinden lægger sig, eller begge dele.

Den nyplantede purløgsrække skal vandes med få dages mellemrum.
Den nyplantede purløgsrække skal vandes med få dages mellemrum.

 

Kløverkanten skulle egentlig klippes ned, men lige nu giver den lidt læ til kålplanterne.
Kløverkanten giver lidt læ til kålplantene og bedre mikroklima.

Planterne klarer sig fint – man skal bare ikke flytte dem lige nu eller plante ud, når solen skinner fra en skyfri himmel, det blæser en halv pelikan, og der ikke er udsigt til regnvejr. I dag skulle jeg have ryddet et bed til bønner, hvor der stod blå forglemmigej, og selvfølgelig plukkede jeg dem og satte dem i en skål på havebordet, som jeg altid gør på den her årstid. Det så flot ud. Da jeg kom to timer senere, og vi skulle spise frokost, så hang blomsterne totalt. Det var vindens værk, de kunne simpelthen ikke optage nok vand.

Forglemmigej på havebordet.
Forglemmigej på havebordet.

To af dagens gøremål var at klargøre nogle kålbede og så ærter og bønner. Planen var at så bønner direkte i jorden for to dage siden, men jeg måtte opgive at så mellem hvidløgsrækkerne, da de havde rødder i hele bedet.  Så bønnefrøene blev i stedet for lagt til forspiring i en fugtig klud i en plastpose – og her til aften er der begyndende spiring. Og nu er der et bed klar til at så i i morgen tidlig. Så må vi se, hvordan de klarer sig under de køligere forhold, som venter os sidst i næste uge. Hagl måske.

Her til aften nåede jeg lige at lægge mine marværter. En dobbeltrække, hvor der skal sættes bambus fletværk op til ærterne. 2 x 6 m. Men det er ikke for meget, der kommer børnebørn på ferie, og der skal også gemmes frø.

Såning af marværter
I dag såede jeg marværter.

Jeg blev ikke færdig med det sidste kålbed, da der lige var en flisegang, som skulle flyttes 15 cm ind i et aspargesbed for at det nye bed kan blive bredt nok. Der er kun en række asparges i nabobedet – meningen var at det skulle hyppes op til at høste hvide asparges fra, men det orkede jeg kun et år. Så nu stjæler jeg lige lidt plads herfra.

Da jeg begyndte at flytte fliserne, kunne jeg se, hvorfor det er umuligt at få fjernet de sidste skvalderkål fra aspargesbedet. Skvalderkålen havde etableret sig nydeligt med masser af rødder under flisegangen. Jeg havde selvfølgelig tænkt den mulighed, så måske skal de andre fliser langs aspargesbedene også op en tur – senere på sommeren, når jeg får rigtig god tid.

Skvalderkål under flisegangen.
Skvalderkål under flisegangen.

Vinden fik mælkebøttefrøene til at flyve, og det er virkelig ris til egen røv. Så jeg fattede en stor bærepose og tog lige en hurtig rundtur i hele haven for at fjerne afblomtrede mælkebøtteblomster- de gule røg med, for med den varme står de jo med frø om to dage. Den her praksis er et kompromis. For jeg kan godt lide de glade, gule mælkebøtter, jeg vil bare ikke have for mange små nye mælkebøtteplanter, jeg skal luge de mest umulige steder som inde i jordbærplanter og stauder. Det blev en stopfuld bærepose, og den røg lige i den kommunale affaldsspand.

En bæreposefuld mælkebætteblomster.
En bæreposefuld mælkebætteblomster.

De mange planter i drivhuset og udenfor, som venter på at blive plantet ud, skal passes omhyggeligt i sol og vind. Og drivhuset skal holdes nede i temperatur. Foreløbig står tomaterne i potter – så må vi se, om vejret arter sig, så de snart kan plantes ud. Agurkplanterne er rykket ind i vindueskarmen igen, efter at de begyndte at bliv solskoldede på bladene. De må vente med at komme på dagsophold igen, når der bliver lidt mindre bagende solskin, eller jeg kan etablere skygge med et stykke fiberdug i morgen.

Tomater i drivhuset, kål og porrer udenfor under bionet.
Tomater i drivhuset, kål og porrer udenfor under bionet, så hverken kålfluer eller porremøl kan få adgang.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Æbletræerne blomstrer og vinden hyler

 1. Hei
  Jeg har fulgt med på din fine blogg en stund.
  Du er utrolig dyktig med dine grønsaker og vi som leser lærer og plukker opp nye måter å gjøre ting på.
  Jeg har litt over 1 mål hage. Tidligere med mye plen, men i de siste årene
  har jeg gravet mye opp til grønsaksbed. Jeg dyrker grønsaker, frukt og bær.
  Og jeg dyrker så økologisk som det er mulig.
  Takk for inspirasjon og din blogg ( som jeg åpner hver dag, i håp om at du har skrevet et nytt innlegg, og det har du som regel)

  1. Det glæder mig også at have en norsk havedyrker med på min blog. Det ville være dejligt, hvis du vil dele det med dine norske havevenner.

   1. > Hei
    Jeg fant deg på siden “-Nordiske havebloggere- BETA”.
    Det finnes også en norsk “samleside” for hageblogger.
    Den har også et innslag av svenske og danske haveblogger. Hvis du melder deg til denne siden – så vil norske hagefolk også oppdage deg og din fine blogg.
    For tilmelding til denne siden:
    https://hageblogger.blogspot.no

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Hvis du fortsætter med at bruge siden, accepterer du brug af cookies.  Læs mere